Hrvatska uvodi tematske plaže

Hrvatska uvodi tematske plaže, novu turističku kategoriju čiji je cilj rasteretiti postojeća kupališta, ali i poslati jasnu poruku gostima o resursima kojima hrvatsko primorje raspolaže, najavio je juče na konferenciji za medije u Vodicama ministar turizma Darko Lorencin.

Region 05.02.2015 | 09:44
Hrvatska uvodi tematske plaže

"Svesni smo kako 'sunce i more' trenutno predstavljaju osnovni turistički proizvod koji nudi hrvatski turizam svojim gostima", rekao je Lorencin predstavljajući novi Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža, prenosi portal Seebiz.

On je objasnio da će hrvatske plaže biti podeljene u 14 kategorija, kako bi određene grupe gostiju prema svojim afinitetima i sadržajima mogle da odaberu kupalište za sebe.

Prema toj klasifikaciji, ubuduće će se razlikovati plaže za porodice s decom, urbane promenadne plaže, plaže sa zabavnim sadržajima za mlade, romantične plaže, plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima.

Tu su i plaže za surfere, zatim ronilačke plaže, adrenalinske plaže, kao i ranije dobro poznate nudističke plaže.

Posebno značajne za određenu grupu gostiju su novouvedene plaže za pse, kao i parti (party) plaže, eko plaže i plaže kulture, a ostaju i ranije definisane hotelske plaže.

Svaka lokalna zajednica sama će odlučivati koju će od tih kategorija ili kombinaciju kategorija razvijati na svom području, jer će u Programu učestvovati sve priobalne županije, uz stručnu pomoć Ministarstva turizma i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci.

Projekt ne predviđa dodatne prostorne intervencije, istaknuto je na predstavljanju, već samo daje mogućnost da se postojeći kapaciteti dodatno urede, te da se na marketinški atraktivniji način predstave gostima.

S obzirom na to da se očekuje da će klasifikacija plaža dovesti do preusmeravanja gostiju na neke manje atraktivne lokacije, a samim tim i do rasterećenja kupališta, tim bi se projektom Hrvatska približila svetskim standardima koji predviđaju od pet do 15 kvadratnih metara prostora po kupaču.

Prema rečima Dragana Magaša sa opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, u sadašnjim uslovima u špicu sezone na skradinskoj plaži gosti imaju 0,42 kvadratna metra prostora, dok im u Tribunju pripada još i manje - svega 0,39.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marija

05.02.2015 10:51

More je javno dobro i to je grozno sta rade.

ODGOVORITE
Name

ПОШТЕНО

05.02.2015 11:11

ХРВАТСКА КАО ЧЛАНИЦА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ТРЕБА ДА УРЕДИ ДИО ПРИВРЕДЕ КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА ТУРИЗАМ. У СВЕМУ ИМ СЕ ЗАХВАЉУЈЕМО ЈЕР СУ МИСЛИЛИ И НА ДОМАЋЕ ТУРИСТЕ КАО ИСТОЧНЕ СУСЈЕДЕ.ЗА ХРВАТЕ ЋЕ СЕ ОДРЕДИТИ РОНИЛАЧКЕ ПЛАЖЕ КАКВИ СУ НЕ БИ СМЈЕЛИ ДА СЕ ПОКАЗУЈУ А ИСТОЧНИ СУСЈЕДИ БЕЗБЈЕДНО МОГУ НА ПЛАЖАМА ПРЕДВИЂЕНИМ ЗА ЖИВОТИЊЕ. ТО ВАМ ЈЕ ХРВАТСКА 21 ВИЈЕКА И ЧЛАНИЦА ЕВРОПСКЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУНИЈЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.

ODGOVORITE
Name

sss

05.02.2015 12:00

E radije bih otisla u neku baru pa se brckala nego u Hrvatsku da se kupam i ta voda je nacionalisticka.

ODGOVORITE