Хрватска уводи тематске плаже

Хрватска уводи тематске плаже, нову туристичку категорију чији је циљ растеретити постојећа купалишта, али и послати јасну поруку гостима о ресурсима којима хрватско приморје располаже, најавио је јуче на конференцији за медије у Водицама министар туризма Дарко Лоренцин.

Регион 05.02.2015 | 09:44
Хрватска уводи тематске плаже

"Свесни смо како 'сунце и море' тренутно представљају основни туристички производ који нуди хрватски туризам својим гостима", рекао је Лоренцин представљајући нови Национални програм управљања и уређења морских плажа, преноси портал Сеебиз.

Он је објаснио да ће хрватске плаже бити подељене у 14 категорија, како би одређене групе гостију према својим афинитетима и садржајима могле да одаберу купалиште за себе.

Према тој класификацији, убудуће ће се разликовати плаже за породице с децом, урбане променадне плаже, плаже са забавним садржајима за младе, романтичне плаже, плаже са спортским и рекреативним садржајима.

Ту су и плаже за сурфере, затим ронилачке плаже, адреналинске плаже, као и раније добро познате нудистичке плаже.

Посебно значајне за одређену групу гостију су новоуведене плаже за псе, као и парти (партy) плаже, еко плаже и плаже културе, а остају и раније дефинисане хотелске плаже.

Свака локална заједница сама ће одлучивати коју ће од тих категорија или комбинацију категорија развијати на свом подручју, јер ће у Програму учествовати све приобалне жупаније, уз стручну помоћ Министарства туризма и Факултета за менаџмент у туризму и угоститељству Свеучилишта у Ријеци.

Пројект не предвиђа додатне просторне интервенције, истакнуто је на представљању, већ само даје могућност да се постојећи капацитети додатно уреде, те да се на маркетиншки атрактивнији начин представе гостима.

С обзиром на то да се очекује да ће класификација плажа довести до преусмеравања гостију на неке мање атрактивне локације, а самим тим и до растерећења купалишта, тим би се пројектом Хрватска приближила светским стандардима који предвиђају од пет до 15 квадратних метара простора по купачу.

Према речима Драгана Магаша са опатијског Факултета за менаџмент у туризму и угоститељству, у садашњим условима у шпицу сезоне на скрадинској плажи гости имају 0,42 квадратна метра простора, док им у Трибуњу припада још и мање - свега 0,39.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марија

05.02.2015 09:51

Море је јавно добро и то је грозно ста раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОШТЕНО

05.02.2015 10:11

ХРВАТСКА КАО ЧЛАНИЦА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ТРЕБА ДА УРЕДИ ДИО ПРИВРЕДЕ КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА ТУРИЗАМ. У СВЕМУ ИМ СЕ ЗАХВАЉУЈЕМО ЈЕР СУ МИСЛИЛИ И НА ДОМАЋЕ ТУРИСТЕ КАО ИСТОЧНЕ СУСЈЕДЕ.ЗА ХРВАТЕ ЋЕ СЕ ОДРЕДИТИ РОНИЛАЧКЕ ПЛАЖЕ КАКВИ СУ НЕ БИ СМЈЕЛИ ДА СЕ ПОКАЗУЈУ А ИСТОЧНИ СУСЈЕДИ БЕЗБЈЕДНО МОГУ НА ПЛАЖАМА ПРЕДВИЂЕНИМ ЗА ЖИВОТИЊЕ. ТО ВАМ ЈЕ ХРВАТСКА 21 ВИЈЕКА И ЧЛАНИЦА ЕВРОПСКЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУНИЈЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссс

05.02.2015 11:00

Е радије бих отисла у неку бару па се брцкала него у Хрватску да се купам и та вода је националистицка.

ОДГОВОРИТЕ