Depresija češća u proljeće i ljeto

Vreme božićnih praznika je prema ovom istraživanju najmanje depresivno u toku godine, a u stopu ga prati Nova godina.

Zdravlje 10.12.2014 | 08:24
Depresija češća u proljeće i ljeto

Suprotno mišljenju da je vreme praznika najdepresivnije, "Guglov indeks očaja", koji je sastavio Vašington Post pokazuje da se pojmovi depresija, teskoba, bol, stres i umor najviše "pretražuju" u proleće i leto.

Pretraživanja pokazuju da se tih pet pojmova najviše javljaju u proleće i leto i drastično se smanjuju za vreme praznika, prenose elektronski mediji.

Vreme božićnih praznika je prema ovom istraživanju najmanje depresivno u toku godine, a u stopu ga prati Nova godina, dok je najgori dan u prošloj godini bila jedna sreda u aprilu.

Ljudi su depresivniji tokom nedelje nego preko vikenda, a u čitavoj godini utorci i srede izjednačeni su u bitci za najgori dan. Tek nakon toga dolaze poneđeljak, pa četvrtak.

Kada je reč o pojedinačnim pojmovima, bol i teskoba najčešće se javljaju ponedeljkom, stres i depresija utorkom, a umor sredom.

Pretraživanja svih pojmova naglo opadaju pred vikend i ponovo se povećavaju u nedelju, a primećeno je i da se razlike u odnosu sedmice i vikenda smanjuju u julu.

U martu i aprilu usponi i padovi između pretraživanja su dosta veći.

Stručnjaci kažu da su navedeni rezultati očekivani, jer završetak leta ljude čini depresivnijima u jesen, a u proleće su za to zaslužni duži dani koji poremete hemijsku ravnotežu u telu.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

007

11.12.2014 22:01

Izgleda da kod nas stalno sreda a mesec APRILLLLLLLL.

ODGOVORITE