Teški bolesnici ostali bez vakcina

U pojedinim opštinama u Republici Srpskoj već odavno nema besplatnih vakcina protiv gripa, na koje imaju pravo teško oboljeli, kao što su pacijenti sa malignim oboljenjima, cističnom fibrozom, srčani bolesnici, jer kako kažu u domovima zdravlja, količine koje su dobili su dovoljne za samo polovinu građana koji imaju pravo na njih.

Republika Srpska 02.12.2014 | 09:30
Teški bolesnici ostali bez vakcina

Za stanovnike opštine Šamac obezbijeđeno je 100 besplatnih vakcina protiv gripa, što je veoma malo, jer su potrebe duplo veće, kažu u Domu zdravlja.

Jovan Živković, epidemiolog u Domu zdravlja, kaže da je za ove pacijente u Šamcu potrebno oko 190 doza. On je dodao da će lokalne zajednice koje doznačene doze ne potroše te doze preusmjeriti u opštine koje više troše.

Milena Brkić, epidemiolog u Domu zdravlja Doboj, kazala je da su besplatne vakcine već potrošene. Tražili su 250, a dobili 230 besplatnih vakcina.

"Uvijek nam trebaju dodatne količine besplatnih vakcina", dodala je Brkićeva.

Slično je i u trebinjskom Domu zdravlja.

"Činjenica je da će ovih vakcina i biti manje iz godine u godinu. Dobili smo ove godine 140, a treba ih više jer ima još dosta građana koji se javljaju, a imaju pravo na njih", kazali su u trebinjskom Domu zdravlja.

Iako u svim domovima zdravlja koje smo kontaktirali kažu da su tražili više besplatnih vakcina nego što im je odobreno, u Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske, koji je zadužen za planiranje potrebnih količina vakcina, kažu da je ove godine nabavljeno manje vakcine isključivo zato što su tako naveli domovi zdravlja.

Pravo na besplatne vakcine imaju dijabetičari, pacijenti koji su imali maligna oboljenja i nisu na aktivnom liječenju, oboljeli od cistične fibroze, skleroze, pacijenti koji su imali intervenciju na srcu, bolesnici na hemodijalizi.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

razrednica IV,D

02.12.2014 08:47

Šta kukaju stalno ti teški bolesnici,neka se strpe.Kad formiramo vladu riješićemo, u narednom periodu,mozda i prije,dakle....

ODGOVORITE