Тешки болесници остали без вакцина

У појединим општинама у Републици Српској већ одавно нема бесплатних вакцина против грипа, на које имају право тешко обољели, као што су пацијенти са малигним обољењима, цистичном фиброзом, срчани болесници, јер како кажу у домовима здравља, количине које су добили су довољне за само половину грађана који имају право на њих.

Република Српска 02.12.2014 | 09:30
Тешки болесници остали без вакцина

За становнике општине Шамац обезбијеђено је 100 бесплатних вакцина против грипа, што је веома мало, јер су потребе дупло веће, кажу у Дому здравља.

Јован Живковић, епидемиолог у Дому здравља, каже да је за ове пацијенте у Шамцу потребно око 190 доза. Он је додао да ће локалне заједнице које дозначене дозе не потроше те дозе преусмјерити у општине које више троше.

Милена Бркић, епидемиолог у Дому здравља Добој, казала је да су бесплатне вакцине већ потрошене. Тражили су 250, а добили 230 бесплатних вакцина.

"Увијек нам требају додатне количине бесплатних вакцина", додала је Бркићева.

Слично је и у требињском Дому здравља.

"Чињеница је да ће ових вакцина и бити мање из године у годину. Добили смо ове године 140, а треба их више јер има још доста грађана који се јављају, а имају право на њих", казали су у требињском Дому здравља.

Иако у свим домовима здравља које смо контактирали кажу да су тражили више бесплатних вакцина него што им је одобрено, у Институту за заштиту здравља Републике Српске, који је задужен за планирање потребних количина вакцина, кажу да је ове године набављено мање вакцине искључиво зато што су тако навели домови здравља.

Право на бесплатне вакцине имају дијабетичари, пацијенти који су имали малигна обољења и нису на активном лијечењу, обољели од цистичне фиброзе, склерозе, пацијенти који су имали интервенцију на срцу, болесници на хемодијализи.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

разредница ИВ,Д

02.12.2014 08:47

Шта кукају стално ти тешки болесници,нека се стрпе.Кад формирамо владу ријешићемо, у наредном периоду,мозда и прије,дакле....

ОДГОВОРИТЕ