Ratari uputili posljednji apel domaćim vlastima

Oko tri stotine poljoprivrednika, proizvođača mlijeka, mesa, povrća i voća iz oba bh. entiteta, blokiralo je danas od 12-14 časova carinski terminal na graničnom prelazu u Orašju.

Bosna i Hercegovina 28.11.2014 | 20:20
Ratari uputili posljednji apel domaćim vlastima

Upućen je posljednji apel organima i insitucijama vlasti da zaustave nekontrolisani uvoz i zaštite domaćeg proizvođača, a ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni– saglasni su – organizovaće masovne i radikalnije proteste.

Ovo je ekonomska okupacija BiH koja se mora zaustaviti, a ako to u narednih deset dana ne urade zvanični organi mi ćemo se organizovati i blokirati sve granične prelaze i zaustaviti haos koji nas vodi u sigurnu propast a omnogućava bogaćenje kriminalcima, poručili su s dvočasovne blokade carinskog terminala o Orašju predstavnici granskih udruženja poljoprivrednika oba entiteta.

Uz nevolje s nekontrolisanim uvozom od avgusta čekamo isplatu naših 35 miliona u budžetu Srpske, a ministar Tegeltija ignoriše tu činjenicu, ističe Vladimir Usorac.

Haos na domaćem tržištu zbog nekontrolisanog uvoza iz EU i zemalja Cefte trpe i proizvođači mesa koji ističu da su se našli u pravom getou jer su im uskraćeni i koridore za mogući izvoz u Rusiju i Tursku.

I povrtlari i voćari traže isplatu podsticaja i sezonske prelevmane, a učesnici protesta u Orašju su naglasili da će, ukoliko za deset dana ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi koji su definisani u 11 tačaka a generalno su usmjereni na zaštitu i opstanak domaćeg proizvođača, proteste nastaviti pred državnim organima u Sarajevu.

(BN TV)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Inženjer

28.11.2014 19:42

Šta bi tek vlastima u BiH trebali reći inženjeri i majstori kojima su sve fabrike razvaljene.

ODGOVORITE
Name

BiH

28.11.2014 19:48

meni se čini da će novi veliki protesti (repriza onih februarski) biti na nivou cijele BiH ..ujedinit će nas kriza i lopovi koji nas 20 godina hebu u zdrav mozak :/

ODGOVORITE
Name

jupiter

28.11.2014 20:15

te proteste nećeš videti u hercegovini oni žive ko bubreg u loju a kod nas ostalih neće izaći na dobro

ODGOVORITE
Name

snsd

28.11.2014 21:40

jeli moguce MITROVIĆ GORAN iz SNSD strajkuje zar nije sve idealno u vladi SNSD...........

ODGOVORITE
Name

za inžinjera

29.11.2014 08:26

Ne vidim ja te tvoje majstore i kolega da se nešto borite za te fabrike?! Jeste probali štrajk, mirne proteste, blokade, ostale oblike demokratske borbe za svoja prava? ako vas ima mnogo, izadjite, sve ćete protresti i onda ne brini moraće se preispitati mnogo štošta,a onda i ako ne bude ništa bar znaš da si pokušao sve.

ODGOVORITE
Name

Inženjer

29.11.2014 13:47

Koliko vas, koji ste danas tu, je glasalo za ovu vlast protiv koje se sad bunite?

ODGOVORITE