Još pet mjesta u 1/8-finala LŠ - ko će do njih?

U osmini finala Lige šampiona ostalo je još pet mesta, a ko će ih zauzeti biće poznato tek nakon poslednjeg kola grupne faze koje je zakazano za 9. i 10. decembar.

Fudbal 27.11.2014 | 14:50
Još pet mjesta u 1/8-finala LŠ - ko će do njih?

Kartu za 16 najboljih već su čekirali Real, Borusija, Barselona, Bajern, PSŽ, Porto i pre petog kola, a nakon mečeva u utorak i sredu proleće u elitnom klupskom takmičenju obezbedili su i Šahtjor, Čelsi, Atletiko Madrid, Arsenal, Bajer Leverkuzen.

Za pet preostalih mesta boriće se Juventus i Olimpijakos iz grupe A, Liverpul i Bazel u grupi B, Monako i Zenit iz C grupe, Roma, CSKA Moskva i Mančester siti u grupi E, kao Sporting i Šalke iz G grupe.

Juve je posle dva poraza u prva tri kola došao do daha, ima devet bodova i bod mu je dovoljan u poslednjem kolu na gostovanju vodećem i bezbrižnom Atletiku u Madridu, dok Olimpijakosa (šest bodova) mora da se nada porazu "stare dame" i da pobedi Malme. U slučaju bodovnog poravnanja Atinjana i torinskog kluba, crveno-beli iz Pireja su u prednosti zbog trijumfa od 1:0 kod kuće i poraza od 3:2 u Italiji, odnosno većeg broja gola u gostima u međusobnim susretima.

Liverpul ima četiri boda i dočekuje Bazel koji ima dva više, pa je sve jasno - tim sa Enfilda samo pobeda vodi u osminu finala, dok je švajcarskom predstavniku i remi dovoljan.

Slično je i u C grupi, jer drugoplasirani Monako sa osam bodova čeka Zenit koji ima bod manje i nalazi se sa trećeg mesta, pa će i oni u međusobnom okršaju odlučiti ko će dalje uz Bajer Leverkuzen.

Najuzbudljivije moglo bi da bude u Rimu, gde će Roma ugostiti Mančester siti i njihov susret će takođe odlučivati učesnika osmine pored Bajerna iz E grupe, a u igri je i CSKA, a sva tri tima imaju po pet bodova i tu je vlada prava konfuzija.

Ako Moskovljani izgube ili odigraju nerešeno u poslednjem kolu u Minhenu sa Bajernom, Siti ide dalje u slučaju pobede na Olimpiku. Romu svaki trijumf vodi dalje, kao i remi 0:0 u slučaju da CSKA izgubi na Alijanc areni.

Ako CSKA uspe da trijumfuje u Minhenu, u osminu finala Lige šampiona će proći samo u slučaju da Roma ne pobedi Siti, jer Italijani imaju bolji međusobni odnos sa Moskovljanima, za razliku od Mančestera. U slučaju da se obe utakmice završe bez pobednika, stvara se trougao od tri ekipe sa po šest bodova i u tom slučaju Roma ide dalje zbog najbolje gol-razlike u tom trouglu.

U G grupi poznato je da je Čelsi prošao sa prvog mesta, drugi je Sporting sa sedam bodova i gostuje "plavcima", dok je treći Šalke sa pet i gostuje otpisanom Mariboru. Lisabonskom timu dovoljan je i bod, jer je bolji u slučaju poravnanja sa Šalkeom međusobnom susretu od nemačke ekipe - pobedio je Šalke sa 4:2, a izgubio od njega sa 3:4.

Komentari / 0

Ostavite komentar