Više od 1.900 preduzeća u stečaju

U Srbiji ima oko 1360 privatnih preduzeća koja su u stečaju i oko 550 preduzeća gdje je država većinski vlasnik a nalaze se u stečaju, rekla je juče vršilac dužnosti direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Ivana Mikić u Leskovcu.

Srbija 21.11.2014 | 08:00
Više od 1.900 preduzeća u stečaju

Mikić je, u razgovoru sa direktorima preduzeća u stečaju na području Jablaničkog okruga, predstavnicima banaka i lokalne samouprave, istakla da izmjenjen i dopunjen Zakon o stečaju omogućava efikasnije i transparentnije sprovođenje stečajnih postupaka.

„Nismo jedina država koja ima tako veliki broj stečajnih postupaka, jedino što imamo manje privrednih subjekata. Broj stečajnih postupaka u odnosu na broj privrednih subjekata je daleko manji u odnosu na procenat u Evropi“, navela je ona.

Procenat naplate potraživanja u trećem isplatnom redu u Srbiji, kako je dodala, daleko je veći od procenta naplate u Evropi.

„U Francuskoj i Njemačkoj procenat naplate u trećem isplatnom redu je dva odsto a kod nas je 20 odsto. Jedino što je nama cijela privreda u problemu i zato mi zakonskim rješenjima pokušavamo da pomognemo“, rekla je Ivana Mikić.

Ona je podsjetila da nova zakonska rješenja omogućavaju da preduzeće u stečaju pokuša da planom reorganizacije i dogovorom sa povjeriocima napravi reprogram dugova. Na taj način bi se, kako je objasnila, „spasilo zdravo jezgro“ preduzeća i dio radnika bi mogao da radi i privređuje.

Sastanku u Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu je prisustvovala i sudija Privrednog suda u Beogradu, Ljiljana Pavlović, koja je kao dodatnu povoljnost istakla to što je na 50.000 dinara smanjen predujam za povjerioce koji žele da predlože stečaj.

Zato ona očekuje da će se povjerioci lakše odlučivati da predlože stečaj.

Prema podacima Regionalne privredne komore Leskovac, na području Jablaničkog okruga 76 preduzeća je u postupku stečaja.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar