Више од 1.900 предузећа у стечају

У Србији има око 1360 приватних предузећа која су у стечају и око 550 предузећа гдје је држава већински власник а налазе се у стечају, рекла је јуче вршилац дужности директора Агенције за лиценцирање стечајних управника Ивана Микић у Лесковцу.

Србија 21.11.2014 | 08:00
Више од 1.900 предузећа у стечају

Микић је, у разговору са директорима предузећа у стечају на подручју Јабланичког округа, представницима банака и локалне самоуправе, истакла да измјењен и допуњен Закон о стечају омогућава ефикасније и транспарентније спровођење стечајних поступака.

„Нисмо једина држава која има тако велики број стечајних поступака, једино што имамо мање привредних субјеката. Број стечајних поступака у односу на број привредних субјеката је далеко мањи у односу на проценат у Европи“, навела је она.

Проценат наплате потраживања у трећем исплатном реду у Србији, како је додала, далеко је већи од процента наплате у Европи.

„У Француској и Њемачкој проценат наплате у трећем исплатном реду је два одсто а код нас је 20 одсто. Једино што је нама цијела привреда у проблему и зато ми законским рјешењима покушавамо да помогнемо“, рекла је Ивана Микић.

Она је подсјетила да нова законска рјешења омогућавају да предузеће у стечају покуша да планом реорганизације и договором са повјериоцима направи репрограм дугова. На тај начин би се, како је објаснила, „спасило здраво језгро“ предузећа и дио радника би могао да ради и привређује.

Састанку у Регионалној привредној комори у Лесковцу је присуствовала и судија Привредног суда у Београду, Љиљана Павловић, која је као додатну повољност истакла то што је на 50.000 динара смањен предујам за повјериоце који желе да предложе стечај.

Зато она очекује да ће се повјериоци лакше одлучивати да предложе стечај.

Према подацима Регионалне привредне коморе Лесковац, на подручју Јабланичког округа 76 предузећа је у поступку стечаја.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар