Lista najprosperitetnijih na svijetu

''Godišnji indeks prosperiteta'', koji objavljuje britanski institut ''Legatum'' stavio je skandinavske zemlje u sam vrh liste najprosperitetnijih zemalja.

Svijet 13.11.2014 | 18:54
Lista najprosperitetnijih na svijetu

A na samom vrhu liste je Norveška, šestu godinu za redom.U prvih 30 najprosperitetnijih zemalja, 2/3 su evropske zemlje. SAD su na 10., Velika Britanija na 13., a Nemačka na 14. mestu.Ocenjivanje je uključilo 142. zemlje a Srbija je na zlatnoj sredini(77.).

Inače, ovaj indeks se bazira čak na 89 različitih ekonomskih varijabli, što mu daje izuzetnu relevantnost.Prosperitet po ovom institutu nije samo bogatstvo, već celokupno blagostanje.

Institut koji je stacioniran u Londonu na svom sajtu navodi da je ovaj indeks, koji se objavljuje godišnje, postao značajan indikator za vlade širom sveta.Norveška, iako bogata naftom, ne troši suludo novac, već ga ulaže u dalji razvoj. Prema istraživanjima njujorškog Columbia univerziteta, Norveška je jedna od najsrećnijih zemalja na svetu, prenosi BBC.

Dok ostale zemlje kojima je nafta “udarila u glavu” troše pare, Norveška svoj novac i dalje ulaže u razvoj.Reč je zapravo o fondu vrednom 800 milijardi dolara koji poseduje jedan odsto svetskih deonica, a dovoljno je velik da svakog građanina napravi milionerom, u norveškim krunama.

U suštini je reč o gigantskoj štednoj knjižici.Norveška celom svetu može da održi biznis lekciju.

TOP 10
1.NORVEŠKA
2.ŠVAJCARSKA
3.NOVI ZELAND
4.DANSKA
5.KANADA
6.ŠVEDSKA
7.AUSTRALIJA
8.FINSKA
9.HOLANDIJA
10.SAD

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

seselj

13.11.2014 18:13

Islamski svijet pliva na nafti a nemaju sta jest. Balkan kada bi se ujedinio kao EU bio bi najbogatiji region na svijetu, ali sta ce se kada ima jedna budala u svakoj zemlji na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Re seselj

13.11.2014 18:51

Nemoj majke ti da se udruzujemo jer bice odmah rata,

ODGOVORITE