Листа најпросперитетнијих на свијету

''Годишњи индекс просперитета'', који објављује британски институт ''Легатум'' ставио је скандинавске земље у сам врх листе најпросперитетнијих земаља.

Свијет 13.11.2014 | 18:54
Листа најпросперитетнијих на свијету

А на самом врху листе је Норвешка, шесту годину за редом.У првих 30 најпросперитетнијих земаља, 2/3 су европске земље. САД су на 10., Велика Британија на 13., а Немачка на 14. месту.Оцењивање је укључило 142. земље а Србија је на златној средини(77.).

Иначе, овај индекс се базира чак на 89 различитих економских варијабли, што му даје изузетну релевантност.Просперитет по овом институту није само богатство, већ целокупно благостање.

Институт који је стациониран у Лондону на свом сајту наводи да је овај индекс, који се објављује годишње, постао значајан индикатор за владе широм света.Норвешка, иако богата нафтом, не троши сулудо новац, већ га улаже у даљи развој. Према истраживањима њујоршког Цолумбиа универзитета, Норвешка је једна од најсрећнијих земаља на свету, преноси ББЦ.

Док остале земље којима је нафта “ударила у главу” троше паре, Норвешка свој новац и даље улаже у развој.Реч је заправо о фонду вредном 800 милијарди долара који поседује један одсто светских деоница, а довољно је велик да сваког грађанина направи милионером, у норвешким крунама.

У суштини је реч о гигантској штедној књижици.Норвешка целом свету може да одржи бизнис лекцију.

ТОП 10
1.НОРВЕШКА
2.ШВАЈЦАРСКА
3.НОВИ ЗЕЛАНД
4.ДАНСКА
5.КАНАДА
6.ШВЕДСКА
7.АУСТРАЛИЈА
8.ФИНСКА
9.ХОЛАНДИЈА
10.САД

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сесељ

13.11.2014 18:13

Исламски свијет плива на нафти а немају ста јест. Балкан када би се ујединио као ЕУ био би најбогатији регион на свијету, али ста це се када има једна будала у свакој земљи на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сесељ

13.11.2014 18:51

Немој мајке ти да се удрузујемо јер бице одмах рата,

ОДГОВОРИТЕ