Poništena presuda italijanskim naučnicima

Italijanski Apelacioni sud danas je poništio presudu za ubistvo bez predumišljaja donesenu 2012. godine protiv šest naučnika i državnog službenika zbog neadekvatnog upozorenja na zemljotres, koji je prije pet godina pogodio grad Lakvilu gdje je poginulo više od 300 osoba.

Svijet 10.11.2014 | 20:51
Poništena presuda italijanskim naučnicima

Sudija Fabricija Ida Frankabandera rekla je da su optuženi oslobođeni zatvorske kazne od šest godina, koja im je izrečena prije dvije godine.

Sedmorica optuženih, koji su članovi tijela pod nazivom Nacionalna komisija za predviđanje i sprečavanje velikih rizika, terete se za nemar i loše postupanje pri izradi procjene opasnosti od potresa u svojim komentarima iznesenim neposredno prije zemljotresa u Lakvili.

Ovaj slučaj izazvao je osudu brojnih međunarodnih organizacija, uključujući američku Geofizičku uniju, koja je saopštila da bi rizik od sudskih parnica mogla da odvrati naučnike od toga da savjetuju vlasti ili da rade na procijeni seizmičkog rizika.

Potres jačine 6,3 stepena Rihterove skale potresao je Lakvilu u regionu Abruzo 6. aprila 2009. godine i tada je uništeno više hiljada kuća. Poginulo je nekoliko stotina ljudi, a povrijeđeno više od 1.500.

 

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar