Поништена пресуда италијанским научницима

Италијански Апелациони суд данас је поништио пресуду за убиство без предумишљаја донесену 2012. године против шест научника и државног службеника због неадекватног упозорења на земљотрес, који је прије пет година погодио град Лаквилу гдје је погинуло више од 300 особа.

Свијет 10.11.2014 | 20:51
Поништена пресуда италијанским научницима

Судија Фабриција Ида Франкабандера рекла је да су оптужени ослобођени затворске казне од шест година, која им је изречена прије двије године.

Седморица оптужених, који су чланови тијела под називом Национална комисија за предвиђање и спречавање великих ризика, терете се за немар и лоше поступање при изради процјене опасности од потреса у својим коментарима изнесеним непосредно прије земљотреса у Лаквили.

Овај случај изазвао је осуду бројних међународних организација, укључујући америчку Геофизичку унију, која је саопштила да би ризик од судских парница могла да одврати научнике од тога да савјетују власти или да раде на процијени сеизмичког ризика.

Потрес јачине 6,3 степена Рихтерове скале потресао је Лаквилу у региону Абрузо 6. априла 2009. године и тада је уништено више хиљада кућа. Погинуло је неколико стотина људи, а повријеђено више од 1.500.

 

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар