Finiš F1 - Interlagos u nedjelju

Pretposlednja trka šampionata Formule 1 voziće se u nedelju od 17 časova u Brazilu, na čuvenoj stazi „Interlagos”.

Ostali sportovi 08.11.2014 | 12:45
Finiš F1 - Interlagos u nedjelju

Do nedavno, pitanje šampiona se rešavalo u Sao Paolu, ali para vrti gde burgija neće, pa će se tako od ove godine poslednja trka sezone održati u Abu Dabiju i to uz duple bodove.

"Interlagos” je po mnogima najteža staza na kalendaru. Duga je 4.309 metara i ima 15 krivina, ali veoma je uska i ima dosta neravnina, što vozačima dodatno otežava posao i prostor za grešku čini minimalnim.

Pred ovu trku, ipak, mnogo više se pričalo o dešavanjima van staze. Marusija i Katerham su već u stečaju, pa ih nećemo videti na ovoj trci. Ista sudbina preti i ekipama Zaubera, Fors Indije i Lotusa, pa je zato Berni Ekleston "slomio kasicu prasicu“ i pomogao im da završe sezonu. Krajem godine, slede pregovori jer je očigledno da uslovno mali timovi u F1 ovako neće moći da opstanu.

O stanju Žila Bjankija, na žalost, nema novih vesti, što znači da nema ni onih dobrih. Verovatno i da finansijska situacija nije takva kakva je ne bismo videli tim Marusije u Brazilu iz poštovanja prema njemu.

Pričalo se mnogo i o transferima vozača. Ono što se šaputalo prethodnih nedelja, postalo je zvanično. Sebastijan Fetel će od 2015. voziti Ferari, dok će ga u Red Bulu zameniti golobradi Danil Kvjat. Fernando Alonso će se vratiti u Meklaren i zajedno sa novim Hondinim motorima probati da vrati ovaj tim na puteve stare slave.

U generalnom plasmanu, vodeći je Luis Hamilton. On je sa pet uzastopnih pobeda stekao opipljivih 24 boda prednosti ispred klupskog druga Nika Rozberga. Mercedes se i dalje drži onoga što su obećali na početku sezone – da neće biti timskih naređenja i baš zbog toga, za sada nam ova dva vozača pružaju spektakularnu borbu, a kulminacija tek sledi.

Ovo će biti 43. F1 trka na „Interlagosu”. Najviše trijumfa do sada zabeležio je Alan Prost, čak šest, a njegove borbe sa Airtonom Senom i dan danas se prepričavaju. Prošle godine, i pol poziciju i pobedu odneo je Sebastijan Fetel.

Najbrži krug u istoriji staze izvezao je Australijanac Mark Veber 2004. godine, a da li će neko uspeti da obori ovaj rekord videćemo u nedelju.

Komentari / 0

Ostavite komentar