Oružje iz BiH u rukama džihadista

Velika količina naoružanja i municije završila je preko Turske u rukama pripadnika terorističke organizacije Islamska država.

Bosna i Hercegovina 27.10.2014 | 21:50
Oružje iz BiH u rukama džihadista

Izvor blizak bezbjednosnim strukturama u BiH kaže da su to naoružanje u FBiH kupovale firme iz Turske koje su povezane sa Hamasom.

- Te firme oružje i municiju kupile su u firmama za proizvodnju i promet naoružanja "BNT" iz Novog Travnika, "Unis Gineks" i "Pobjeda-Rudet" iz Goražda, te "Igman" iz Konjica. Samo manji dio kupljenog oružja i municije ostaje u Turskoj, a većina završava u rukama terorista. Ti poslovi se još odvijaju, a najveći dio oružja i municije i dalje završava kod džihadista Islamske države jer oni trenutno nude najviše novca - kazao je sagovornik.

Dodaje da je velik dio tog naoružanja i municije bio predviđen za uništavanje. Umjesto toga, prokrijumčaren je u mnoge zemlje širom svijeta, a najveći dio tog oružja završio je u islamskim državama.

- Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu češljaju gomilu dokumenta o izvozu naoružanja, municije i vojne opreme iz BiH. Pored prodaje firmama iz Turske, provjeravaju i prodaju i izvoz firmama iz Mađarske, Bugarske, Egipta, Čilea, Njemačke, Malezije i Saudijske Arabije. Posljednjih nekoliko godina iz BiH je u prosjeku godišnje izvoženo naoružanje vrijedno oko 50 miliona evra, od čega je oko 80 odsto završilo u islamskim zemljama - kaže sagovornik.

Naglašava da su turske firme kupile više naoružanja i municije u BiH nego svi ostali zajedno.

- Naoružanje i municija dospijeva su istim kanalima do Islamske države kojim odlaze i džihadisti iz BiH koji ratuju u njihovima redovima. Glavna ruta vodi upravo preko Turske - rekao je isti izvor.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić nedavno je izjavila da je bilo primjetno da iz magacina Oružanih snaga BiH oružje nestaje na neobjašnjiv način, te da Ministarstvo odbrane BiH do sada nije uspjelo da se izbori sa otuđivanjem naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

- Zato su EUFOR i NATO, uz pomoć UNDP-a, donijeli odluku da se pristupi brojanju svih količina naoružanja, municije i opreme koji su trenutno na raspolaganju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH. Nadam se da će tada biti stvoreni uslovi da se u potpunosti gazduje naoružanjem i municijom. U međuvremenu je iz BiH iscurila velika količina naoružanja, municije i vojne opreme, a niko ne zna o kojim količinama je riječ i gdje je ono završilo - rekla je Majkićeva.

Dodala je da to ne zna ni Ministarstvo odbrane, čija je obaveza bila da čuva ono što je dobilo od entitetskih vojski.

- Ne vidim da se preduzimaju bilo kakve mjere za utvrđivanje odgovornosti. Ali verujem da će rezultati biti tako upadljivi da će sigurno neko morati da snosi konsekvence zbog toga što ništa nije preduzeo i što nije čuvao imovinu koja mu je povjerena - rekla je Majkićeva.

Osim naoružanja i municije, iz BiH se u redovima Islamske države nalaze i stotine džihadista, a veliki broj ih je poginuo na ratištima u Siriji i Iraku. Zbog vrbovanja džihadista pripadnici SIPA uhapsili su vođu vehabijske zajednice u BiH Huseina Bilala Bosnića i njegove saradnike, koji se nalaze u pritvoru.

Pripadnici bezbjednosnih agencija koji već duže rade na istrazi šverca naoružanja iz BiH koje je završavalo kod boraca Islamske države otkrili su da su važne karike u tom poslu i trojica afroazijskih državljana, od kojih su dvojica nezakonito dobila državljanstvo BiH.

- Djelovanje Sudanca Hasaneina Elfatiha (68), Sirijca Mohameda Anasa (50) i Saudijca Jasina al-Kadija (59) otkriveno je u sklopu istrage koju su zbog šverca naoružanja iz BiH zajednički pokrenule EU i SAD - kaže naš sagovornik.


Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

crni

28.10.2014 05:00

Koliko se vidi to je Rusko naoružanje biznis je u pitanju gdje god se ratuje američko ili rusko svaki dan se pravi i nova tehnika izlazi, neće oni staro oružje da bacaju ili uništavaju, naprave negdje gužvu da se to rasproda

ODGOVORITE
Name

@Crni

10.01.2015 15:28

Ko ovdje govori o oružju? Prvo pročitaj pa ćeš videti da je u pitanju municija proizvedena u namjenskoj vojnoj industriji u fabrikama koje su u federacji BiH ,i koje istu imaju u magacinima, zalihe još iz JNA.

ODGOVORITE