Оружје из БиХ у рукама џихадиста

Велика количина наоружања и муниције завршила је преко Турске у рукама припадника терористичке организације Исламска држава.

Босна и Херцеговина 27.10.2014 | 21:50
Оружје из БиХ у рукама џихадиста

Извор близак безбједносним структурама у БиХ каже да су то наоружање у ФБиХ куповале фирме из Турске које су повезане са Хамасом.

- Те фирме оружје и муницију купиле су у фирмама за производњу и промет наоружања "БНТ" из Новог Травника, "Унис Гинекс" и "Побједа-Рудет" из Горажда, те "Игман" из Коњица. Само мањи дио купљеног оружја и муниције остаје у Турској, а већина завршава у рукама терориста. Ти послови се још одвијају, а највећи дио оружја и муниције и даље завршава код џихадиста Исламске државе јер они тренутно нуде највише новца - казао је саговорник.

Додаје да је велик дио тог наоружања и муниције био предвиђен за уништавање. Умјесто тога, прокријумчарен је у многе земље широм свијета, а највећи дио тог оружја завршио је у исламским државама.

- Припадници Агенције за истраге и заштиту чешљају гомилу документа о извозу наоружања, муниције и војне опреме из БиХ. Поред продаје фирмама из Турске, провјеравају и продају и извоз фирмама из Мађарске, Бугарске, Египта, Чилеа, Њемачке, Малезије и Саудијске Арабије. Посљедњих неколико година из БиХ је у просјеку годишње извожено наоружање вриједно око 50 милиона евра, од чега је око 80 одсто завршило у исламским земљама - каже саговорник.

Наглашава да су турске фирме купиле више наоружања и муниције у БиХ него сви остали заједно.

- Наоружање и муниција доспијева су истим каналима до Исламске државе којим одлазе и џихадисти из БиХ који ратују у њиховима редовима. Главна рута води управо преко Турске - рекао је исти извор.

Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић недавно је изјавила да је било примјетно да из магацина Оружаних снага БиХ оружје нестаје на необјашњив начин, те да Министарство одбране БиХ до сада није успјело да се избори са отуђивањем наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава.

- Зато су ЕУФОР и НАТО, уз помоћ УНДП-а, донијели одлуку да се приступи бројању свих количина наоружања, муниције и опреме који су тренутно на располагању Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ. Надам се да ће тада бити створени услови да се у потпуности газдује наоружањем и муницијом. У међувремену је из БиХ исцурила велика количина наоружања, муниције и војне опреме, а нико не зна о којим количинама је ријеч и гдје је оно завршило - рекла је Мајкићева.

Додала је да то не зна ни Министарство одбране, чија је обавеза била да чува оно што је добило од ентитетских војски.

- Не видим да се предузимају било какве мјере за утврђивање одговорности. Али верујем да ће резултати бити тако упадљиви да ће сигурно неко морати да сноси консеквенце због тога што ништа није предузео и што није чувао имовину која му је повјерена - рекла је Мајкићева.

Осим наоружања и муниције, из БиХ се у редовима Исламске државе налазе и стотине џихадиста, а велики број их је погинуо на ратиштима у Сирији и Ираку. Због врбовања џихадиста припадници СИПА ухапсили су вођу вехабијске заједнице у БиХ Хусеина Билала Боснића и његове сараднике, који се налазе у притвору.

Припадници безбједносних агенција који већ дуже раде на истрази шверца наоружања из БиХ које је завршавало код бораца Исламске државе открили су да су важне карике у том послу и тројица афроазијских држављана, од којих су двојица незаконито добила држављанство БиХ.

- Дјеловање Суданца Хасанеина Елфатиха (68), Сиријца Мохамеда Анаса (50) и Саудијца Јасина ал-Кадија (59) откривено је у склопу истраге коју су због шверца наоружања из БиХ заједнички покренуле ЕУ и САД - каже наш саговорник.


Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

црни

28.10.2014 05:00

Колико се види то је Руско наоружање бизнис је у питању гдје год се ратује америчко или руско сваки дан се прави и нова техника излази, неће они старо оружје да бацају или уништавају, направе негдје гужву да се то распрода

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Црни

10.01.2015 15:28

Ко овдје говори о оружју? Прво прочитај па ћеш видети да је у питању муниција произведена у намјенској војној индустрији у фабрикама које су у федерацји БиХ ,и које исту имају у магацинима, залихе још из ЈНА.

ОДГОВОРИТЕ