Beba se može kupiti za 20.000 evra

Grčka je postala idealna destinacija za trgovinu novorođenom djecom, pri čemu kriminalci naplaćuju između 7.000 i 20.000 evra za nabavku bebe bračnim parovima koji ne mogu da imaju djecu, piše grčki dnevnik "Katimerini".

Svijet 27.10.2014 | 15:38
Beba se može kupiti za 20.000 evra

Prema pisanju dnevnika, na cijenu bebe utiču brojni mnogi faktori - od brzine isporuke do rase djeteta. "Ukoliko je dijete tamne puti, cijena je niža. Najskuplje plaćene su plavooke i bebe svjetlije kože", piše list i dodaje da važnu ulogu ima i uzrast djeteta.

Većina beba prodaje se kada imaju tri do pet dana, a prodaja se ne vrši ukoliko su starije od mjesec dana. List navodi da se u dokumentima, koje je zaplijenila policija, vidi da je izvršeno više desetina nelegalnih transakcija u mjestima Trikala, Volos, Seres, Solun i Atina. Kriminalci naplaćuju više i ukoliko par zahtijeva da odabire bebu iz grupe i ne dozvoljavaju usvojiteljima da upozna majku, posebno ako je romskog porijekla ili dolazi iz zemlje, poput Bugarske.

Grčki mediji navode da su, u više slučajeva, krijumčari ženu iz Rusije predstavljali kao majku djeteta, kako bi potencijalni kupci stekli utisak da će dijete u kasnijem uzrastu biti visoko i plavokoso. Osim toga, "isporuke" se obavljaju ispred privatnik klinika kako bi "kupci" stekli utisak da novorođenče dolazi iz bogatije porodice i da je, samim tim, zdravo.

Većinu krijumčarskih lanaca kontrolišu bugarski državljani, koji pronalaze trudnice u njihovim zemljama i potom ih pred porođaj prebacuju u Grčku. U najčešćim slučajevima, kriminalci ubijede ženu da zatrudne i prodaju dijete za najmanje 3.000 evra, piše "Katimerini".

Veliki broj grčkih advokata sarađuje sa kriminalcima i "sređuje" dokumenta. Majka djeteta potpisuje formular kojim daje ovlaštenje advokatu da umjesto nje prisustvuje sudskom procesu radi ratifikacije usvajanja. Usvajanje uz saglasnost majke u Grčkoj je zakonito, ukoliko se za dijete ne plaća. Protivzoakonito je ukoliko je u usvojenje uključen i novac.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mali

27.10.2014 18:30

Nemoj te o ovome kod nas,samo nam još to fali a dešava se?!!!

ODGOVORITE
Name

Crni

28.10.2014 06:03

A to sad nije kriminal? Pa, nisu to pilići da se prodaju koji su to bolesnici. Sve hapsiti pod hitno

ODGOVORITE