Беба се може купити за 20.000 евра

Грчка је постала идеална дестинација за трговину новорођеном дјецом, при чему криминалци наплаћују између 7.000 и 20.000 евра за набавку бебе брачним паровима који не могу да имају дјецу, пише грчки дневник "Катимерини".

Свијет 27.10.2014 | 15:38
Беба се може купити за 20.000 евра

Према писању дневника, на цијену бебе утичу бројни многи фактори - од брзине испоруке до расе дјетета. "Уколико је дијете тамне пути, цијена је нижа. Најскупље плаћене су плавооке и бебе свјетлије коже", пише лист и додаје да важну улогу има и узраст дјетета.

Већина беба продаје се када имају три до пет дана, а продаја се не врши уколико су старије од мјесец дана. Лист наводи да се у документима, које је заплијенила полиција, види да је извршено више десетина нелегалних трансакција у мјестима Трикала, Волос, Серес, Солун и Атина. Криминалци наплаћују више и уколико пар захтијева да одабире бебу из групе и не дозвољавају усвојитељима да упозна мајку, посебно ако је ромског поријекла или долази из земље, попут Бугарске.

Грчки медији наводе да су, у више случајева, кријумчари жену из Русије представљали као мајку дјетета, како би потенцијални купци стекли утисак да ће дијете у каснијем узрасту бити високо и плавокосо. Осим тога, "испоруке" се обављају испред приватник клиника како би "купци" стекли утисак да новорођенче долази из богатије породице и да је, самим тим, здраво.

Већину кријумчарских ланаца контролишу бугарски држављани, који проналазе труднице у њиховим земљама и потом их пред порођај пребацују у Грчку. У најчешћим случајевима, криминалци убиједе жену да затрудне и продају дијете за најмање 3.000 евра, пише "Катимерини".

Велики број грчких адвоката сарађује са криминалцима и "сређује" документа. Мајка дјетета потписује формулар којим даје овлаштење адвокату да умјесто ње присуствује судском процесу ради ратификације усвајања. Усвајање уз сагласност мајке у Грчкој је законито, уколико се за дијете не плаћа. Противзоаконито је уколико је у усвојење укључен и новац.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мали

27.10.2014 17:30

Немој те о овоме код нас,само нам још то фали а дешава се?!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

28.10.2014 05:03

А то сад није криминал? Па, нису то пилићи да се продају који су то болесници. Све хапсити под хитно

ОДГОВОРИТЕ