Misteriozna zagonetka Rapa Nui

Živeli su na udaljenom ostrvcetu usred Paficika, 3.700 kilometara zapadno od Južne Amerike i 1.770 kilometara udaljeni od najbližeg ostrva i podizali su ogromne, misteriozne kamene statue koje zure sa brežuljaka.

Zanimljivosti 25.10.2014 | 14:51
Misteriozna zagonetka Rapa Nui

Ali drevni Polinežani koji su naseljavali Uskršne ostrvo (Rapa Nui), nisu bili toliko izolovani koliko se ranije mislio.

Naučnici koji su sproveli genetsku studiju objavili su svoja otkrića u listu “Current Biology” i naveli da je ovaj drevni narod imao značajnih kontakata sa američkim Indijancima stotinama godina pre dolaska Zapadnjaka na ostrvo 1722. godine.

Narod Rapa Nuija stvorio je jedinstvenu kulturu najpoznatiju po 900 monumentalnih kamenih figura - moaija. Kultura je cvetala od 13. veka do 16. kada je počela da propada.

Genetski podaci 27 stanovnika Uskršnjih ostrva pokazuju da je do ukrštanja naroda Rapa Nuija i Južne Amerike došlo između 1300. i 1500. godine, piše Rojters.

"Pronašli smo dokaze genetske povezanosti između ove i populacije Indijanaca što pokazuje da je postojala drevna okeanska, migraciona ruta između Polinezije i Amerike", rekla je vođa studije Ana Sapfo Malaspinas iz Centra za geogenetiku Universiteta Kopenhagen.

Genetski dokazi pokazuju da su ili Rapa Nui putovali ka Južnoj Americi ili da su stanovnici Amerike išli ka Uskršnjim ostrvima.

Stručnjaci su naklonjeniji prvoj verziji i veruju da su stanovnici Rapa Nuia drvenim kanuima nedeljama plovili okeanom kako bi došli do Južne Amerike, kao i da je do ukrštanja naroda došlo pre 19 do 23 generacije. Sa belcima, Rapa Nui su počeli da se mešaju tek kasnije, u 19. veku.

Malaspinas kaže da su po genetskoj strukturi, narod Rapa Nui 75 posto Polinežani, 15 posto Evropljani i 10 posto indijanskog porekla.

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

СС

25.10.2014 15:07

Ууу одосте предалеко. А каква је генетска сруктира код наших Бошњака? Ако неко зна и за Хрвате и Србе, нека слободно напише. Бошњаци су ми интересантни јер се историја поиграла са њима највише од свих других на нашим просторима.

ODGOVORITE
Name

bosanac

25.10.2014 21:31

U Bosni je doslo do najveceg mijesanja naroda,kultura,obicaja a tu nisu postedjeni ni Srbi i Hrvati pa neznam sto bi Bosnjaci bili nesto posebno interesantni jedino sto pripadaju drugoj vjeri drugoj vjeri Islamu ali me nebi zacudilo da nam je jisti genetski kod samo nam je vjerska pripadnost razlicita pa mislimo da imamo zid izmedju sebe koji neznamo zaobici..

ODGOVORITE
Name

logika

26.10.2014 16:43

Srbski geni su najstariji na svijetu, pa prema tome i bošnjački, jer oni su mi iz prošlosti.

ODGOVORITE
Name

heo

26.10.2014 17:40

Piramide iz Viskog su ipak starije. LOL

ODGOVORITE