Мистериозна загонетка Рапа Нуи

Живели су на удаљеном острвцету усред Пафицика, 3.700 километара западно од Јужне Америке и 1.770 километара удаљени од најближег острва и подизали су огромне, мистериозне камене статуе које зуре са брежуљака.

Занимљивости 25.10.2014 | 14:51
Мистериозна загонетка Рапа Нуи

Али древни Полинежани који су насељавали Ускршне острво (Рапа Нуи), нису били толико изоловани колико се раније мислио.

Научници који су спровели генетску студију објавили су своја открића у листу “Цуррент Биологy” и навели да је овај древни народ имао значајних контаката са америчким Индијанцима стотинама година пре доласка Западњака на острво 1722. године.

Народ Рапа Нуија створио је јединствену културу најпознатију по 900 монументалних камених фигура - моаија. Култура је цветала од 13. века до 16. када је почела да пропада.

Генетски подаци 27 становника Ускршњих острва показују да је до укрштања народа Рапа Нуија и Јужне Америке дошло између 1300. и 1500. године, пише Ројтерс.

"Пронашли смо доказе генетске повезаности између ове и популације Индијанаца што показује да је постојала древна океанска, миграциона рута између Полинезије и Америке", рекла је вођа студије Ана Сапфо Маласпинас из Центра за геогенетику Университета Копенхаген.

Генетски докази показују да су или Рапа Нуи путовали ка Јужној Америци или да су становници Америке ишли ка Ускршњим острвима.

Стручњаци су наклоњенији првој верзији и верују да су становници Рапа Нуиа дрвеним кануима недељама пловили океаном како би дошли до Јужне Америке, као и да је до укрштања народа дошло пре 19 до 23 генерације. Са белцима, Рапа Нуи су почели да се мешају тек касније, у 19. веку.

Маласпинас каже да су по генетској структури, народ Рапа Нуи 75 посто Полинежани, 15 посто Европљани и 10 посто индијанског порекла.

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СС

25.10.2014 13:07

Ууу одосте предалеко. А каква је генетска сруктира код наших Бошњака? Ако неко зна и за Хрвате и Србе, нека слободно напише. Бошњаци су ми интересантни јер се историја поиграла са њима највише од свих других на нашим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

25.10.2014 19:31

У Босни је досло до највецег мијесања народа,култура,обицаја а ту нису постедјени ни Срби и Хрвати па незнам сто би Босњаци били несто посебно интересантни једино сто припадају другој вјери другој вјери Исламу али ме неби зацудило да нам је јисти генетски код само нам је вјерска припадност разлицита па мислимо да имамо зид измедју себе који незнамо заобици..

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

26.10.2014 15:43

Србски гени су најстарији на свијету, па према томе и бошњачки, јер они су ми из прошлости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

26.10.2014 16:40

Пирамиде из Виског су ипак старије. ЛОЛ

ОДГОВОРИТЕ