Protjerani nacisti primali socijalu

Osumnjičeni nacistički ratni zločinci i pripadnici jedinice SS naplatili su milione dolara socijalne pomoći nakon što su bili primorani da napuste SAD, prenio je AP.

Svijet 20.10.2014 | 16:11
Protjerani nacisti primali socijalu

Isplate su vršene zbog "rupe" u američkom zakonu koja je omogućila Ministarstvu pravde da ponudi nacistima novac u zamjenu za njihov odlazak iz SAD.Ako bi pristali da odu ili sami pobjegli prije deportacije, imali su pravo da zadrže socijalnu pomoć, navodi se u intervjuima i internim vladinim dokumentima koji su korišteni u istraživanju o ovoj temi.AP navodi da je među licima koja su naplatila novac Jakob Dencinger, bivši čuvar u Aušvicu. Vlasti SAD pripremale su se 1989. godine da mu oduzmu državljanstvo, a on je spakovao kofere i pobjegao u Njemačku.Denziger se kasnije nastanio u Osijeku, gdje živi udobno zahvaljujući novcu američkih poreskih obveznika, navodi AP. On svakog mjeseca primi socijalnu pomoć od 1.500 dolara.

Agencija navodi da su američku socijalnu pomoć primali i pripadnici SS jedinice koji su radili kao čuvari u logorima smrti, gdje su stradali milioni Jevreja, kao i SS čuvar koji je učestvovao u likvidaciji geta u Varšavi, kada su nacisti ubili 13.000 Jevreja.Na listi su i nacistički saradnik koji je učestvovao u hapšenjima i pogubljenjima nekoliko hiljada Jevreja u Poljskoj, kao i njemački raketni naučnik Verner fon Braun, optužen da je koristio rad robova za pravljenje rakete V-2, kojom je gađan London. On je kasnije dobio najveće odlikovanje Nase za doprinos slanju čovjeka na Mjesec.AP je objavio tekst poslije intervjua, istraživačkog rada i analize dokumenata dobijenih na osnovu Zakona o slobodi informisanja i od ostalih izvora. Rad je trajao duže od dvije godine.

Američko Ministarstvo pravde demantovalo je da je koristilo isplatu socijalne pomoći kao sredstvo za sklanjanje osumnjičenih nacista, ali dokumenti pokazuju da su upravo ovo ministarstvo i služba socijalne zaštite izražavali zabrinutost zbog metoda koje je koristilo odjeljenje Ministarstva pravde za lov na naciste - Kancelarija za specijalne istrage.Analitičari agencije AP utvrdili su da je od 1979. godine najmanje 38 od 66 osumnjičenih otišlo iz SAD, ali su zadržali socijalne beneficije.  

Komentari / 0

Ostavite komentar