Протјерани нацисти примали социјалу

Осумњичени нацистички ратни злочинци и припадници јединице СС наплатили су милионе долара социјалне помоћи након што су били приморани да напусте САД, пренио је АП.

Свијет 20.10.2014 | 16:11
Протјерани нацисти примали социјалу

Исплате су вршене због "рупе" у америчком закону која је омогућила Министарству правде да понуди нацистима новац у замјену за њихов одлазак из САД.Ако би пристали да оду или сами побјегли прије депортације, имали су право да задрже социјалну помоћ, наводи се у интервјуима и интерним владиним документима који су кориштени у истраживању о овој теми.АП наводи да је међу лицима која су наплатила новац Јакоб Денцингер, бивши чувар у Аушвицу. Власти САД припремале су се 1989. године да му одузму држављанство, а он је спаковао кофере и побјегао у Њемачку.Дензигер се касније настанио у Осијеку, гдје живи удобно захваљујући новцу америчких пореских обвезника, наводи АП. Он сваког мјесеца прими социјалну помоћ од 1.500 долара.

Агенција наводи да су америчку социјалну помоћ примали и припадници СС јединице који су радили као чувари у логорима смрти, гдје су страдали милиони Јевреја, као и СС чувар који је учествовао у ликвидацији гета у Варшави, када су нацисти убили 13.000 Јевреја.На листи су и нацистички сарадник који је учествовао у хапшењима и погубљењима неколико хиљада Јевреја у Пољској, као и њемачки ракетни научник Вернер фон Браун, оптужен да је користио рад робова за прављење ракете В-2, којом је гађан Лондон. Он је касније добио највеће одликовање Насе за допринос слању човјека на Мјесец.АП је објавио текст послије интервјуа, истраживачког рада и анализе докумената добијених на основу Закона о слободи информисања и од осталих извора. Рад је трајао дуже од двије године.

Америчко Министарство правде демантовало је да је користило исплату социјалне помоћи као средство за склањање осумњичених нациста, али документи показују да су управо ово министарство и служба социјалне заштите изражавали забринутост због метода које је користило одјељење Министарства правде за лов на нацисте - Канцеларија за специјалне истраге.Аналитичари агенције АП утврдили су да је од 1979. године најмање 38 од 66 осумњичених отишло из САД, али су задржали социјалне бенефиције.  

Коментари / 0

Оставите коментар