Od Laktaša do Bileće, po 'ladu, po za'ladu

Sećate se kada je kandidat opozicione koalicije "Zajedno za Bileću" Dragan Babić u januaru 2010. godine pobedio na prevremenim izborima za načelnika ove opštine?

Republika Srpska 01.10.2014 | 22:44
Od Laktaša do Bileće, po 'ladu, po za'ladu

Sigurno pamtite i euforiju koja je tada uhvatila Bosića, Ivanića, Mihajlicu i ostale opozicione prvake jer su lokalni trijumf nad SNSD-om shvatili kao znak s neba da će na opštim izborima iste godine Dodik i njegova stranka, maltene, sami "skinuti gaće" i predati im vlast bez borbe?

Pretpostavljam da se isto tako dobro sećate kako se i završio tadašnji san domaćih opozicionara, koji su na pobedi u jednoj maloj lokalnoj zajednici, opterećenoj specifičnim problemima, bazirali kompletnu izbornu strategiju za obračun sa vladajućom strankom u neuporedivo ozbiljnijoj utakmici na republičkom nivou.Četiri godine posle, uoči novog "sudbonosnog" odmeravanja snaga između SNSD-a i ujedinjene opozicije, situacija na domaćoj političkoj sceni umnogome podseća na onu iz januara 2010, kada su rezultati izbora u Bileći uzimani kao merilo nečije snage ili slabosti.

Doduše, uz nekoliko bitnih razlika: ovogodišnji izbori pre izbora nisu održani u Bileći, već u Laktašima, a pobednik probnog duela nije bio kandidat ujedinjene opozicije, već vladajuće stranke.

Kada govorimo o sličnostima između nedavno završenih izbora za načelnika Laktaša s onima od pre četiri godine, na kojima je biran načelnik Bileće, one se, pre svega, odnose na nerealni optimizam koji pobednici šire među svojim pristalicama, najavljujući sigurnu reprizu trijumfa na mnogo širem, republičkom nivou.

Naravno da je normalno to što u SNSD-u pokušavaju da maksimalno iskoriste pozitivne efekte pobede u Laktašima, ali ako neko u ovoj stranci misli da trijumf u partijskoj prestonici bilo šta predviđa ili najavljuje, grdno se vara! Tačno je da opozicija u Laktašima u odnosu na lokalne izbore iz 2012. nije napravila ni milimetarski pomak napred, ali je isto tako tačno da su na tim istim izborima opozicione stranke doslovno "razbile" SNSD, osvojivši vlast u dve trećine opština u RS!

Za vladajuću stranku i njene pristalice posebno je obeshrabrujuće to što su na prošlim lokalnim izborima bili "zreli" da izgube i Banjaluku, gde ih je, na njihovu sreću, spasla nesloga opozicionara.S druge strane, ni opozicija nema razloga da se unapred nada pobedi koju kao ozebao sunce čeka već osam godina. Mislim, ako su im aduti u borbi za promene ljudi poput ponuđenog kandidata za načelnika Laktaša, onda im od srca želim da i narednih osam godina provedu u debeloj opozicionoj 'ladovini. Do neke nove Bileće i novih Laktaša.

Autor: Boris Knežević
Izvor: Pres RS

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ĐURĐA I M

01.10.2014 12:17

ŠTA OVO PISKARALO PAVIĆEVO SEBI UMIŠLJA,ŠTA OVAJ JADO PRIČA ,PROZIRAN SI ,TI OBJAŠNJAVAŠ NAMA DA ĆE TVOJ PAVIĆ POBIJEDITI I NJEGOV DODO,TI SI PRIJEDORSKA FUKARA.

ODGOVORITE
Name

Vasilije

01.10.2014 12:31

Istina je samo jedna:ne može ova simbolična pobjeda u Laktašima biti indikator izbora 12.oktobra.Narod je masovno opelješen,sveden na puko preživljavanje,zemlja isto tako,a džepovi snsdeovih poglavica puni.Kako je 2012.god.preuzeto 2/3 opština,sada će se preuzeti i kormilo,na čelu sa ljudima čistog obraza i savjesti!

ODGOVORITE
Name

El Komadante

01.10.2014 13:45

Opoziciji je najvaznije da do izbora animira sto veci broj neopredjeljenih biraca, koji smatraju da ne treba izaci na izbore. Dodik ne moze pridobiti vise glasaca ali ima strasno disciplinovano svoje glasacko tijelo koje mu je sigurno.. Kljuc ovih izbora je u tome da opozicija proba animirati ljude da izadju u sto vecem broju, ako u tome uspiju pobjedice.. Mislim da bi svi trebali da doprinosemo tome tako sto cemo probati animirati ljude da izadju, svaki onaj koji ne glasa je automatski dao glas Dodiku.. Ako se uspije ostvariti izlaznost od 60% i preko sanse su velike ispod toga bojim se sta se moze dogoditi.. Narode nemojte sjediti u kuci pljuvati po vlasti a ne izlaziti na izbore, samim tim ste pomogli njima da pobjede. Za ovu ovakvu vlast moze samo da glasa onaj ko ima direktnog interesa od nje, te ljude ne treba osudjivati jer se svako moze naci u njihovoj situaciji.. Malo sam se ispisao ali mislim da ce nekome pomoci i jos nesto zapamtite: niko ne moze znati za koga ste glasali, to vlast prijeti da moze znati kome ste dali Vas glas ali nema mogucnosti mogu jedino da vide da li ste izasli na izbore.. Zato samo hrabro do pobjede!!!

ODGOVORITE
Name

Cedo

01.10.2014 15:08

Samo ti zamisljaj SNSD i trabanti ce ovaj put u aut, jer su sve pokrali i unistili, a narod je izgleda progledao.

ODGOVORITE
Name

vujo

01.10.2014 15:14

Nema od opozicije ništa sve banditi

ODGOVORITE