Virus zapadnog Nila do novembra

Nakon što je virus zapadnog Nila odnio prvu žrtvu u Republici Srpskoj i BiH, epidemiolozi upozoravaju na to da građani treba da budu na oprezu, najmanje do početka novembra kad bi komarci, koji su uzročnici zaraze, zbog zime trebali da se povuku u svoja staništa!

Republika Srpska 24.09.2014 | 11:13
Virus zapadnog Nila do novembra

Do tada, kako poručuju stručnjaci, ljudi treba da, koliko god su u mogućnosti, izbjegavaju područja gdje je zabilježena veća koncentracija komaraca i gdje je veća mogućnost uboda ovih insekata.

Podsjetimo, od virusa zapadnog Nila pre tri dana u banjalučkom Kliničkom centru preminuo je šestogodišnji dječak iz Banjaluke, koji je u ovu zdravstvenu ustanovu zbog povišene temperature, povraćanja, te poremećenog stanja svijesti i ponašanja primljen 7. avgusta.
Dječak je danima bio nepromijenjenog zdravstvenog stanja, priključen na aparate za disanje uz neophodnu terapiju, da bi 22. septembra kao posljedica virusnog encefalitisa nastupila smrt. On je, kako je saopšteno, prethodno boravio na moru, gdje je najvjerovatnije zaražen virusom zapadnog Nila.

Iz Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) saopštili su da se u Srpskoj od početka juna ove godine za 15 pacijenata sumnja da su oboljeli od groznice zapadnog Nila.

Press RS

Komentari / 0

Ostavite komentar