Prijava protiv tužioca i zamjenika ministra

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv tužioca Tužilaštva BiH Miroslava D. Markovića i zamjenika ministra bezbjednosti Mladena Ćavara.

Bosna i Hercegovina 15.09.2014 | 07:19
Prijava protiv tužioca i zamjenika ministra

Izvještaj protiv Markovića i Ćavara podnesen je zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, odnosno produženo krivično djelo saizvršilaštvo prilikom postupanja nakon pokretanja krivičnog postupka protiv direktora SIPA Gorana Zupca.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca kojom ga tereti da nije pravovremeno reagovao prilikom nasilnih demonstracija u Sarajevu kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Tada je krenuo pritisak da Zubac bude smijenjen ili suspendovan, a nezakonito mu je zabranjen pristup tajnim informacijama.

Ovo je prvi slučaj da je SIPA podnijela prijavu protiv nekog tužioca.

U SIPA su potvrdili da su Marković i Ćavar prijavljeni zbog toga što su prekoračivši granice svog službenog položaja ili ovlašćenja teže povrijedili prava drugog i nanijeli mu štetu.

- Prvoprijavljeni je prekoračio granice službenog položaja i izašao izvan svoje stvarne nadležnosti u postupanju preduzevši službenu radnju koja je u nadležnosti druge institucije, odnosno njene službene osobe. Time je izvršio takozvanu uzurpaciju postupivši suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Tužilaštvu BiH, odnosno protivno odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH - rekla je "Glasu Srpske" policijski službenik SIPA Kristina Jozić.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gradjanin koji ne zaslužuje ovakve u vlasti i organima

15.09.2014 07:23

Ala se časte. Samo jedni drugima podmeću. Za to su jedino i sposobni. Visoki predstavnik bi trebao iskoristiti svoja ovlaštenja i sve ih rastjerati. Kad se izabere nova vlast, ali od onih koji nikada nisu bili na vlasti a nisu ni u ovim zardjalim odnosno korumpiranim strankama koje isto tako treba zabraniti, ta nova vlast treba da formira državne organe koji će ustanoviti ko je šta radio protuzakonito odnosno bio u organizovanom kriminalu a posebno političkom kriminalu.

ODGOVORITE
Name

ma fia

15.09.2014 07:48

Frank Kostello, Salvatore Maranzano, Joe Masseria, Lacky Luciano, Dutch Shultz, Al Capone, Vito Corleone...Kakva je razlika izmedju bandi koje su ovi vodili i bandi koje ovdje zovu političkim strankama? Skoro nikakva. Oni nisu bili izglasani da vode tadašnju Ameriku a ovi su izglasani da vode BiH i njene entitete. Pošto su ovi izglasani, ne moraju da se ubijaju u sačekušama nego jedni drugim podmeću procese. A svi su manje-više isti. Inače ne bi bili u ovakvoj politici.

ODGOVORITE
Name

Vasilije

15.09.2014 09:22

Bliži se to vrijeme: ni po babu, ni po stričevima. Neka se pritrpe malo i tužioci i ministri i svi koji su u kriminalu, biće metla od oktobra pa nadalje.

ODGOVORITE