BiH za izgradnju trajne bezbjednosti

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da se BiH zalaže za prevenciju zajedničkih prijetnji i opasnosti, kao i za izgradnju sveobuhvatne i trajne bezbjednosti.

Bosna i Hercegovina 05.09.2014 | 19:31
BiH za izgradnju trajne bezbjednosti

Tokom nastupne posjete šefa Misije OEBS-a u BiH DŽonatana Mura, Lagumdžija je ponovio spremnost BiH da implementira obaveze unutar OEBS-a, te kao prioritete naveo dalju borbu protiv terorizma, kontrolu naoružanja, zaštitu ljudskih i prava manjina, te borbu protiv trgovine ljudima. 

Iz Ministarstva inostranih poslova navode da je Lagumdžija posebno naglasio opredijeljenost BiH za jačanje regionalne saradnje. 

Tokom susreta razmijenjene su informacije i mišljenja o aktuelnim prilikama u BiH i regionu, posebno predstojećim opštim izborima, međusobnoj saradnji, te aktivnostima OEBS-a u okviru švajcarskog
predsjedavanja. 

Sagovornici su pozdravili odluku Stalnog savjeta OEBS-a da BiH krajem oktobra bude domaćin Mediteranske konferencije OEBS-a u Neumu. 

Lagumdžija i Mur izrazili su žaljenje zbog nesreće u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, u kojoj je izgubljeno pet ljudskih života, te istakli da dijele bol i saosjećaju sa porodicama stradalih rudara. 

Oni su napomenuli da je riječ o velikoj tragediji i pohvalili solidarnost i požrtvovanost koju su iskazale spasilačke ekipe prilikom izvlačenja zarobljenih rudara.


Komentari / 0

Ostavite komentar