U Banjaluci ambrozija puni ambulante

U ambulante porodične medicine sve češće se javljaju pacijenti sa simptomima alergije na ambroziju, jednu od najopasnijih alergenih biljaka na svijetu, jer je koncetracija njenog polena najveća upravo u posljednjim danima avgusta.

Bosna i Hercegovina 26.08.2014 | 09:32
U Banjaluci ambrozija puni ambulante

Polenski semafor Zavoda za zaštitu bilja u Poljoprivrednom institutu RS, čiji se podaci mogu očitati i sa internet stranice Gradske uprave Banjaluka, pokazuje kako će trenutne koncentracije polena ambrozije kod alergičnih osoba uglavnom izazvati reakciju te da će koncentracija polena i u narednim danima imati trend rasta.

Kosana Stanetić, načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, savjetuje osjetljivim građanima da ne izlaze iz kuće prije podne, da prozore stanova i automobila drže zatvorene, kao i da se redovno tuširaju i peru kosu jer se tako polen ispira.

"Za liječenje alergije koriste se antihistaminici, tj. lijekovi za blokiranje alergetskih reakcija, ali građanima savjetujem da ne uzimaju lijekove na svoju ruku već da se, čim osjete tegobe, jave svom porodičnom ljekaru", kazala je ona.

Kod Banjalučanina Gorana O. prvi simptomi javljaju se u prvim danima avgusta, pa je posjeta ljekaru neizbježna svake godine.

"Od alergije imam svrbež u očima, kihanje i bol u glavi. U centru grada nije problem, jer tu nema ambrozije, ali je problem u prigradskim dijelovima, gdje je vlasnici na svojim imanjima ne čupaju", kazao je on.

Iz Gradske uprave poručuju kako se uklanjanje ambrozije stalno kontroliše te kako je poljoprivredna inspekcija tokom jula i avgusta izvršila 19 kontrola koje su se odnosile na mjere košenja te da su sve izvršene.

"Od početka sezone košenja ambrozije i Komunalna policija svakodnevno kontroliše iskošenost javnih površina i uređenost individualnih dvorišta na području grada", kazao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.

Građanima Banjaluke savjetuje se da, ukoliko primijete pojavu ambrozije na javnim površinama i u privatnim dvorištima na urabanom području, to prijave Komunalnoj policiji na broj 051/306-464, te Odjeljenju za inspekcijske poslove ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu na broj 051/244-428.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

m.v 26.08.2014

26.08.2014 11:03

Na Paprikovcu oko infektivne bolnica ambrozija je dostigla visinu da je pacijenti mogao dohvatiti sa drugog sprata vjerujte mi.

ODGOVORITE
Name

selo

26.08.2014 16:02

Nemojte narod slati u porodicnu medecinu za ambroziju nego posaljite vlasnike na mijesta ambrozije da to na vrijeme i cestito pokose to bi bilo puno efikasnije !!!!!!

ODGOVORITE