У Бањалуци амброзија пуни амбуланте

У амбуланте породичне медицине све чешће се јављају пацијенти са симптомима алергије на амброзију, једну од најопаснијих алергених биљака на свијету, јер је концетрација њеног полена највећа управо у посљедњим данима августа.

Босна и Херцеговина 26.08.2014 | 09:32
У Бањалуци амброзија пуни амбуланте

Поленски семафор Завода за заштиту биља у Пољопривредном институту РС, чији се подаци могу очитати и са интернет странице Градске управе Бањалука, показује како ће тренутне концентрације полена амброзије код алергичних особа углавном изазвати реакцију те да ће концентрација полена и у наредним данима имати тренд раста.

Косана Станетић, начелник Службе породичне медицине Дома здравља Бањалука, савјетује осјетљивим грађанима да не излазе из куће прије подне, да прозоре станова и аутомобила држе затворене, као и да се редовно туширају и перу косу јер се тако полен испира.

"За лијечење алергије користе се антихистаминици, тј. лијекови за блокирање алергетских реакција, али грађанима савјетујем да не узимају лијекове на своју руку већ да се, чим осјете тегобе, јаве свом породичном љекару", казала је она.

Код Бањалучанина Горана О. први симптоми јављају се у првим данима августа, па је посјета љекару неизбјежна сваке године.

"Од алергије имам сврбеж у очима, кихање и бол у глави. У центру града није проблем, јер ту нема амброзије, али је проблем у приградским дијеловима, гдје је власници на својим имањима не чупају", казао је он.

Из Градске управе поручују како се уклањање амброзије стално контролише те како је пољопривредна инспекција током јула и августа извршила 19 контрола које су се односиле на мјере кошења те да су све извршене.

"Од почетка сезоне кошења амброзије и Комунална полиција свакодневно контролише искошеност јавних површина и уређеност индивидуалних дворишта на подручју града", казао је Миленко Шајић, портпарол Градске управе.

Грађанима Бањалуке савјетује се да, уколико примијете појаву амброзије на јавним површинама и у приватним двориштима на урабаном подручју, то пријаве Комуналној полицији на број 051/306-464, те Одјељењу за инспекцијске послове уколико је ријеч о присуству амброзије на пољопривредном земљишту на број 051/244-428.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

м.в 26.08.2014

26.08.2014 09:03

На Паприковцу око инфективне болница амброзија је достигла висину да је пацијенти могао дохватити са другог спрата вјерујте ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

село

26.08.2014 14:02

Немојте народ слати у породицну медецину за амброзију него посаљите власнике на мијеста амброзије да то на вријеме и цестито покосе то би било пуно ефикасније !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ