Legalizovana korupcija u BiH!?

Organizacija Transparensi Internešnal Bosne i Hercegovine, uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, objavio je Izvještaj o monitoringu procesuiranja korupcije pred sudovima i tužilaštvima u BiH 2012.-2013. u kojem su prikazani podaci o efikasnosti sudova i tužilaštava u otkrivanju i kažnjavanju krivičnih djela korupcije.

Bosna i Hercegovina 19.08.2014 | 12:57
Legalizovana korupcija u BiH!?

Nažalost, podaci navedenog Monitoringa ukazuju na drastičan pad u broju procesuiranih slučajeva, počevši od prijava tužilaštvima, provedenih istraga, preko podignutih optužnica, do broja presuda za ova krivična djela. Ovaj monitoring  ukazuje da su tužilaštva i sudovi u toj godini pokazali najmanju efikasnost u procesuiranju korupcije u posljednjih 5 godina, pri čemu je broj presuda i istraga za krivična djela korupcije višestruko opao.

Kada je riječ o broju prijava u radu tužilaštava za korupcijska krivična djela, istraživanje govori kako je vidljivo smanjenje u 2013. godini, kada su tužiilaštva na svim nivoima imala ukupno 2.363, u odnosu na 3.174 prijave iz 2012., što predstavlja pad za 25%.  

Došlo je i do dramatičnog pada u broju istraga za krivična djela korupcije u 2013. koji je gotovo prepolovljen u odnosu na 2012, i provedeno je samo 747 istraga.

Najveći pad je zabilježen na području Republike Srpske gdje je zabilježeno 60% manje istraga tokom 2013. godine u odnosu na prethodnu, dok na nivou Federacije BiH taj pad iznosi 45%.

U segmentu optužnica je došlo do blagog poboljšanja, pa je u 2013. za krivična djela korupcije podignuto 265 optužnica, u odnosu na 223 optužnice u 2012.  Ovaj rast je posljedica povećanog broja istraga u 2012., te je bilo očekivano da dio ovih istraga preraste u optužnice u narednoj godini.

Podaci o sudskim presudama su također jako loši. Naime, oni pokazuju da su u kažnjavanju počinioca korupcije ostvareni ubjedljivo najlošiji rezultati u posljednjih 5 godina, kako u broju sudskih odluka, tako i u samoj strukturi presuda za ova krivična djela.

„Na primjer, Sud BiH je u 2013. donio samo 3 presude za korupcijska krivična djela, od čega je je jedna osuđujuća. Procesuiranje korupcije pred sudovima u Federaciji BiH bilježi takođe pad u odnosu na prethodne 4 godine - tokom 2013. doneseno je ukupno 78 presuda za korupcijska krivična djela, u poređenju sa 124 presude u 2012., 113 presuda u 2011., i po 91 presuda u 2010. i 2009. Isti pad se odražava i u broju od 60 osuđujućih presuda u FBiH u 2013, što je takođe manje u odnosu na prethodne godine“ navodi se u saopštenju TI BiH.

Podaci pokazuju ogromno smanjenje u broju prijava,istraga i presuda za krivična djela korupcije, a broj osuđujućih presuda na pojedinim nivoima je višestruko opao, navodi za portal BUKA Ivana Korajlić, portparolka organizacije TI BiH.

"Samo jedna osuđujuća presuda na nivou Suda BiH je zaista poražavajući podatak, imajuci u vidu broj korupcijskih afera i zloupotreba koji se svakodnevno otkriva od strane medija, civilnog društva i nezavisnih institucija kao što su uredi za reviziju. Takođe, ponovo se dešava da je većina slučajeva procesuirana na nizim nivoima, što jasno pokazuje da je i ovo malo slučajeva zlupotreba koje je procesuirano, da su u pitaju slučajevi na nižim nivoima vlasti, dok se slučajevi korupcije na najvišim nivoima vlasti ne diraju", kaže Ivana Korajlić.

Dalje se u monitoringu navode kako su poražavajući podaci vidljivi i u slučaju sudova na svim nivoima u Republici Srpskoj, koji su u 2013. donijeli ukupno 60 sudskih presuda za krivična djela korupcije, što predstavlja smanjenje od skoro 50%, u poređenju sa 2012. godinom. Broj osuđujućih presuda za korupciju u RS je u posljednjih pet godina u konstantnom padu, a najlošiji rezultati ostvareni su u 2013. kada je doneseno ukupno 37 osuđujućih presuda pred svim sudovima u ovom entitetu, što predstavlja pad od 40%.

U Bosni i Hercegovini je na svim nivoima u 2013. doneseno 147 presuda za korupcijska krivična djela, od kojih je 102 osuđujuće, naspram 36 oslobađajućih i 9 odbijajućih presuda, što je generalno najlošiji rezultat pravosuđa otkako ova organizacija provodi ovakva istraživanja.

Analizom dostupnih podataka dolazi se do rezultata da je od ukupno 147 presuda, za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i pronevjere u službi  doneseno 103 presude, za primanja dara ili drugih oblika koristi sudovi su presudili u ukupno 6 predmeta, a za krivično djelo protivzakonitog posredovanja sudovi u BiH izrekli su samo jednu, i to oslobađajuću presudu.

Na pitanje zbog čega je tako nizak stepen procesuiranja korupcije te zbog čega je zabilježen drastičan pad procesa po ovom krivičnom djelu Korajlićeva odgovara kako postoje interne i eksterne kočnice procesuiranja korupcije.

"S jedne strane imamo kompleksnu strukturu pravosudja koja se koristi za odugovlačenje procesa, prebacivanje nadležnosti, a koja utiče i na finansiranje institucija pravosudja, pa to sve utiče na cjelokupne resurse kojima institucije raspolažu", kaže ona.

Ona ističe da postoji i neki oblik straha i samocenzure u pravosuđu, gdje se jednostavno izbjegavaju procesuirati počinioci koji su još uvijek na vlasti i slučajevi koji su na višim nivoima.

"Naravno, imamo i veliki udio pritisaka na rad pravosudja, koji je osiguran i kroz politička imenovanja ključnih ljudi, odnosno podobnih, u pravosudnim istitucijama.Ne treba zaboraviti ni nedostatak saradnje medju institucijama, gdje su vidljivi primjeri informacija koje dostavljaju uredi za reviziju, finansijska policija prema tužilaštvima, a da jednostavno poslije tužilaštva ne daju adekvatan odgovor na identifikovane zlouptrebe", izjavila je Ivana Korajlić.

Prema njenim riječim kada se sva sabere i oduzme ovo zajedno daje jedan trom, neefikasan sistem pravosuđa, gdje su potrebne godine i godine da jedan slučaj dospije na Sud pri kojem u tom cijelom procesu ta osoba i dalje obavlja javne funkcije i ima priliku steći i dodatnu korist, prije čega se uglavnom istrage prekidaju jer ne daju adekvatne rezultate.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Rubin

19.08.2014 07:01

Eto, to smo mi, bolji entitet, mada nije sjajno ni kod susjeda nam. Riba od glave smrdi-rekao je narod istinu. A baja je rekao da ne mogu ništa da mu otkriju. Pa i ne mogu, odnosno ne smiju ili neće jer su i sudovi i tužilaštva samo desna ruka milokradove oligarhije, koja ima zadaću da ih zaštiti pred zakonom, prikrivši njihova nedjela kojima srozaše svoj narod do dna. RS je leglo kriminala i korupcije, otkrivati i osuđivati odmah poslije oktobra!

ODGOVORITE
Name

Korupcija KV

19.08.2014 07:30

Zato je bivši Ministar (ne) pravde iz Kotor Varoša mogao državnim novcem kupiti neuknjižen poslovni prostor bez odobrenja za građenje na periferiji Banjaluke na II-spratu po 3.351,00 KM/m2 (3x više od fer tržišne cijene) i to bez tendera i nikom ništa (Bajini tužioci odbili voditi istragu) pa ga za "nagradu" Baja unaprijedi na uvaženu funkciju... ŽALOSNO ZA SVE POŠTENE GRAĐANE REPUBLIKE SRPSKE!

ODGOVORITE
Name

nomad

19.08.2014 07:40

Koji je osmi padež u našem jeziku? Koruptiv!

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

19.08.2014 07:42

Nadjite mi drzavnika koji je prvo napravio palatu pa onda gleda kako da osposobi privredu?????

ODGOVORITE
Name

rodjo

19.08.2014 08:17

U skorijoj buducnosti BiH bi mogla izvoziti politicare, kao Nacijonalni Brend. Svajcarski Experti prate rast prihoda na njihovim Bankovnim kontima i dolaze do zakljucka. Kad su ovako uspjesni za sebe.sigurno u njihovoj Drzavi, se suficit ne moze izraziti ni u BILIONIMA.

ODGOVORITE
Name

igramo se drzave

19.08.2014 08:46

Nama ne treba biro rada,kod nas zaposljavaju vozaci ministara.A Dodikov vozac je jaci i mocniji od Jovicica.Eto kakva je ovo sugava drzava,entitet,pm sta god da je...

ODGOVORITE
Name

SUD

19.08.2014 22:16

SUDSTVO JE NAJKORUMPIRANIJE A POGOTOVO SUDIJA OLGA MALESEVIC

ODGOVORITE
Name

Navijac

20.08.2014 14:15

Vecina procesuiranih predmeta je situacija kada neko od njih samih pokusa da se "osamostali", pa ga ovi glavni "spuste na zemlju". Ostatak ce biti sitni procesi protiv korupcije koji ce sluziti u predizbornoj kampanji.

ODGOVORITE
Name

ALEKSANDAR SKOČAJIĆ

30.10.2017 10:24

Na osnovu mog slučaja koji traje više godina a na osnovu brojnih činjenica i dokaza imam osnovanu sumnju : - da je više očigledno korumpiranih sudija, počev od Općinskog, pa preko Kantonalnog suda u Mostaru, (sada je kod Vrhovnog suda Fed. B i H, kako sam otkrio spremaju mi podvalu), koje su očigledno bile povezane te su predmete rješavale zloupotreblavajući svoj položaj, - da su štimovale dokaze, da su direktno kršile Krivični Zakon Fed. BiH : čl. 383, ( Zloupotreba položaja ili ovlašćenja), čl. 349. (Sprečavanje dokazivanja), čl. 360 (Kršenje Zakona od strane sudije), i druge, a sa namjerom da se preko suda i lažiranih Presuda pribavi nezakonita korist odredjenoj stranci u postupku, u koju svrhu su i korumpirane, - advokat je bila Adonisa Djuliman iz Mostara - to molim stranke koje imaju sumnje u zakonitost postupanja sudija koje su im presudjivale u zadnjih nekoliko godina za sudije iz Mostara : Mediha Boskailo-Veledar i Nada Hamović-Kovačević, te Zdravka Grebo-Jevtić iz Vrhovnog suda i Predsjednici sudova iz Mostara : Jasmina Rajković, Divna Bošnjak i Marin Zadrić, - da mi se obrate na email adresu [email protected]

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

01.08.2018 13:05

DODATNO : Na osnovu mog slučaja koji traje više godina a na osnovu brojnih činjenica i dokaza imam osnovanu sumnju : - da je više očigledno korumpiranih sudija, počev od Općinskog, pa preko Kantonalnog suda u Mostaru, iVrhovnog suda Fed. B i H, i Ustavnog suda B i H), koje su očigledno bile povezane te su predmete rješavale zloupotreblavajući svoj položaj, - da su štimovale dokaze, da su direktno kršile Krivični Zakon Fed. BiH : čl. 383, ( Zloupotreba položaja ili ovlašćenja), čl. 349. (Sprečavanje dokazivanja), čl. 360 (Kršenje Zakona od strane sudije), i druge, a sa namjerom da se preko suda i lažiranih Presuda pribavi nezakonita korist odredjenoj stranci u postupku otvorenom kradjom moje djedovine, u koju svrhu su i korumpirane, - advokat je bila Adonisa Djuliman iz Mostara - to molim stranke koje imaju sumnje u zakonitost postupanja sudija koje su im presudjivale u zadnjih nekoliko godina za sudije - Mediha Boskailo-Veledar (Općinski sud Mostar), Nada Hamović-Kovačević (Kantonalni sud Mostar), Amra Hadžimustafić, Danica Šain i Fatima Mrdović, (sve tri Vrhovni sud Fed. B i H), Mirsad Ćeman, Mato Tadić, Zlatko M. Knežević, Valerija Galić, Miodrag Simović i Seada Palavrić (svi Ustavni sud B i H) - da mi se obrate na email adresu [email protected]

ODGOVORITE