Легализована корупција у БиХ!?

Организација Транспаренси Интернешнал Босне и Херцеговине, уз подршку Фонда отворено друштво БиХ, објавио је Извјештај о мониторингу процесуирања корупције пред судовима и тужилаштвима у БиХ 2012.-2013. у којем су приказани подаци о ефикасности судова и тужилаштава у откривању и кажњавању кривичних дјела корупције.

Босна и Херцеговина 19.08.2014 | 12:57
Легализована корупција у БиХ!?

Нажалост, подаци наведеног Мониторинга указују на драстичан пад у броју процесуираних случајева, почевши од пријава тужилаштвима, проведених истрага, преко подигнутих оптужница, до броја пресуда за ова кривична дјела. Овај мониторинг  указује да су тужилаштва и судови у тој години показали најмању ефикасност у процесуирању корупције у посљедњих 5 година, при чему је број пресуда и истрага за кривична дјела корупције вишеструко опао.

Када је ријеч о броју пријава у раду тужилаштава за корупцијска кривична дјела, истраживање говори како је видљиво смањење у 2013. години, када су тужиилаштва на свим нивоима имала укупно 2.363, у односу на 3.174 пријаве из 2012., што представља пад за 25%.  

Дошло је и до драматичног пада у броју истрага за кривична дјела корупције у 2013. који је готово преполовљен у односу на 2012, и проведено је само 747 истрага.

Највећи пад је забиљежен на подручју Републике Српске гдје је забиљежено 60% мање истрага током 2013. године у односу на претходну, док на нивоу Федерације БиХ тај пад износи 45%.

У сегменту оптужница је дошло до благог побољшања, па је у 2013. за кривична дјела корупције подигнуто 265 оптужница, у односу на 223 оптужнице у 2012.  Овај раст је посљедица повећаног броја истрага у 2012., те је било очекивано да дио ових истрага прерасте у оптужнице у наредној години.

Подаци о судским пресудама су такођер јако лоши. Наиме, они показују да су у кажњавању починиоца корупције остварени убједљиво најлошији резултати у посљедњих 5 година, како у броју судских одлука, тако и у самој структури пресуда за ова кривична дјела.

„На примјер, Суд БиХ је у 2013. донио само 3 пресуде за корупцијска кривична дјела, од чега је је једна осуђујућа. Процесуирање корупције пред судовима у Федерацији БиХ биљежи такође пад у односу на претходне 4 године - током 2013. донесено је укупно 78 пресуда за корупцијска кривична дјела, у поређењу са 124 пресуде у 2012., 113 пресуда у 2011., и по 91 пресуда у 2010. и 2009. Исти пад се одражава и у броју од 60 осуђујућих пресуда у ФБиХ у 2013, што је такође мање у односу на претходне године“ наводи се у саопштењу ТИ БиХ.

Подаци показују огромно смањење у броју пријава,истрага и пресуда за кривична дјела корупције, а број осуђујућих пресуда на појединим нивоима је вишеструко опао, наводи за портал БУКА Ивана Корајлић, портпаролка организације ТИ БиХ.

"Само једна осуђујућа пресуда на нивоу Суда БиХ је заиста поражавајући податак, имајуци у виду број корупцијских афера и злоупотреба који се свакодневно открива од стране медија, цивилног друштва и независних институција као што су уреди за ревизију. Такође, поново се дешава да је већина случајева процесуирана на низим нивоима, што јасно показује да је и ово мало случајева злупотреба које је процесуирано, да су у питају случајеви на нижим нивоима власти, док се случајеви корупције на највишим нивоима власти не дирају", каже Ивана Корајлић.

Даље се у мониторингу наводе како су поражавајући подаци видљиви и у случају судова на свим нивоима у Републици Српској, који су у 2013. донијели укупно 60 судских пресуда за кривична дјела корупције, што представља смањење од скоро 50%, у поређењу са 2012. годином. Број осуђујућих пресуда за корупцију у РС је у посљедњих пет година у константном паду, а најлошији резултати остварени су у 2013. када је донесено укупно 37 осуђујућих пресуда пред свим судовима у овом ентитету, што представља пад од 40%.

У Босни и Херцеговини је на свим нивоима у 2013. донесено 147 пресуда за корупцијска кривична дјела, од којих је 102 осуђујуће, наспрам 36 ослобађајућих и 9 одбијајућих пресуда, што је генерално најлошији резултат правосуђа откако ова организација проводи оваква истраживања.

Анализом доступних података долази се до резултата да је од укупно 147 пресуда, за кривична дјела злоупотребе службеног положаја и проневјере у служби  донесено 103 пресуде, за примања дара или других облика користи судови су пресудили у укупно 6 предмета, а за кривично дјело противзаконитог посредовања судови у БиХ изрекли су само једну, и то ослобађајућу пресуду.

На питање због чега је тако низак степен процесуирања корупције те због чега је забиљежен драстичан пад процеса по овом кривичном дјелу Корајлићева одговара како постоје интерне и екстерне кочнице процесуирања корупције.

"С једне стране имамо комплексну структуру правосудја која се користи за одуговлачење процеса, пребацивање надлежности, а која утиче и на финансирање институција правосудја, па то све утиче на цјелокупне ресурсе којима институције располажу", каже она.

Она истиче да постоји и неки облик страха и самоцензуре у правосуђу, гдје се једноставно избјегавају процесуирати починиоци који су још увијек на власти и случајеви који су на вишим нивоима.

"Наравно, имамо и велики удио притисака на рад правосудја, који је осигуран и кроз политичка именовања кључних људи, односно подобних, у правосудним иституцијама.Не треба заборавити ни недостатак сарадње медју институцијама, гдје су видљиви примјери информација које достављају уреди за ревизију, финансијска полиција према тужилаштвима, а да једноставно послије тужилаштва не дају адекватан одговор на идентификоване злоуптребе", изјавила је Ивана Корајлић.

Према њеним ријечим када се сва сабере и одузме ово заједно даје један тром, неефикасан систем правосуђа, гдје су потребне године и године да један случај доспије на Суд при којем у том цијелом процесу та особа и даље обавља јавне функције и има прилику стећи и додатну корист, прије чега се углавном истраге прекидају јер не дају адекватне резултате.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Рубин

19.08.2014 07:01

Ето, то смо ми, бољи ентитет, мада није сјајно ни код сусједа нам. Риба од главе смрди-рекао је народ истину. А баја је рекао да не могу ништа да му открију. Па и не могу, односно не смију или неће јер су и судови и тужилаштва само десна рука милокрадове олигархије, која има задаћу да их заштити пред законом, прикривши њихова недјела којима срозаше свој народ до дна. РС је легло криминала и корупције, откривати и осуђивати одмах послије октобра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција КВ

19.08.2014 07:30

Зато је бивши Министар (не) правде из Котор Вароша могао државним новцем купити неукњижен пословни простор без одобрења за грађење на периферији Бањалуке на ИИ-спрату по 3.351,00 КМ/м2 (3x више од фер тржишне цијене) и то без тендера и ником ништа (Бајини тужиоци одбили водити истрагу) па га за "награду" Баја унаприједи на уважену функцију... ЖАЛОСНО ЗА СВЕ ПОШТЕНЕ ГРАЂАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

19.08.2014 07:40

Који је осми падеж у нашем језику? Коруптив!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

19.08.2014 07:42

Надјите ми дрзавника који је прво направио палату па онда гледа како да оспособи привреду?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

19.08.2014 08:17

У скоријој будуцности БиХ би могла извозити политицаре, као Нацијонални Бренд. Свајцарски Еxперти прате раст прихода на њиховим Банковним контима и долазе до закљуцка. Кад су овако успјесни за себе.сигурно у њиховој Дрзави, се суфицит не мозе изразити ни у БИЛИОНИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

играмо се дрзаве

19.08.2014 08:46

Нама не треба биро рада,код нас запосљавају возаци министара.А Додиков возац је јаци и моцнији од Јовицица.Ето каква је ово сугава дрзава,ентитет,пм ста год да је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУД

19.08.2014 22:16

СУДСТВО ЈЕ НАЈКОРУМПИРАНИЈЕ А ПОГОТОВО СУДИЈА ОЛГА МАЛЕСЕВИЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

20.08.2014 14:15

Вецина процесуираних предмета је ситуација када неко од њих самих покуса да се "осамостали", па га ови главни "спусте на земљу". Остатак це бити ситни процеси против корупције који це слузити у предизборној кампањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР СКОЧАЈИЋ

30.10.2017 10:24

На основу мог случаја који траје више година а на основу бројних чињеница и доказа имам основану сумњу : - да је више очигледно корумпираних судија, почев од Опћинског, па преко Кантоналног суда у Мостару, (сада је код Врховног суда Фед. Б и Х, како сам открио спремају ми подвалу), које су очигледно биле повезане те су предмете рјешавале злоупотреблавајући свој положај, - да су штимовале доказе, да су директно кршиле Кривични Закон Фед. БиХ : чл. 383, ( Злоупотреба положаја или овлашћења), чл. 349. (Спречавање доказивања), чл. 360 (Кршење Закона од стране судије), и друге, а са намјером да се преко суда и лажираних Пресуда прибави незаконита корист одредјеној странци у поступку, у коју сврху су и корумпиране, - адвокат је била Адониса Дјулиман из Мостара - то молим странке које имају сумње у законитост поступања судија које су им пресудјивале у задњих неколико година за судије из Мостара : Медиха Боскаило-Веледар и Нада Хамовић-Ковачевић, те Здравка Гребо-Јевтић из Врховног суда и Предсједници судова из Мостара : Јасмина Рајковић, Дивна Бошњак и Марин Задрић, - да ми се обрате на емаил адресу судкоруп@гмаил.цом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

01.08.2018 13:05

ДОДАТНО : На основу мог случаја који траје више година а на основу бројних чињеница и доказа имам основану сумњу : - да је више очигледно корумпираних судија, почев од Опћинског, па преко Кантоналног суда у Мостару, иВрховног суда Фед. Б и Х, и Уставног суда Б и Х), које су очигледно биле повезане те су предмете рјешавале злоупотреблавајући свој положај, - да су штимовале доказе, да су директно кршиле Кривични Закон Фед. БиХ : чл. 383, ( Злоупотреба положаја или овлашћења), чл. 349. (Спречавање доказивања), чл. 360 (Кршење Закона од стране судије), и друге, а са намјером да се преко суда и лажираних Пресуда прибави незаконита корист одредјеној странци у поступку отвореном крадјом моје дједовине, у коју сврху су и корумпиране, - адвокат је била Адониса Дјулиман из Мостара - то молим странке које имају сумње у законитост поступања судија које су им пресудјивале у задњих неколико година за судије - Медиха Боскаило-Веледар (Опћински суд Мостар), Нада Хамовић-Ковачевић (Кантонални суд Мостар), Амра Хаџимустафић, Даница Шаин и Фатима Мрдовић, (све три Врховни суд Фед. Б и Х), Мирсад Ћеман, Мато Тадић, Златко М. Кнежевић, Валерија Галић, Миодраг Симовић и Сеада Палаврић (сви Уставни суд Б и Х) - да ми се обрате на емаил адресу судкоруп@гмаил.цом

ОДГОВОРИТЕ