Republika Srpska više nema Klinički centar! Ostaju nam Sarajevo ili Tuzla?!

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banjaluka otvorena je nova savremena laparoskopska ginekološka sala koja je opremljena zahvaljujući donaciji od 30.600 evra farmaceutske kompanije "Hemofarm" Banjaluka i Fondacije "Hemofarm".

Republika Srpska 25.07.2014 | 16:38
Republika Srpska više nema Klinički centar! Ostaju nam Sarajevo ili Tuzla?!

Ta oprema će, kako je navedeno, doprinijeti kvalitetnijem i bržem liječenju pacijenata u Kliničkom centru, gdje se operacioni zahvati tog tipa obavljaju svakodnevno.

Novinarima su se obratili novi-stari direktor Kliničkog centra, Mirko Stanetić i direktor „Hemofarma“, Aleksandar Veselinović.

Pošto pitanja mimo pomenute teme nisu bila dozvoljena, od Stanetića nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje zbog čega je prije nekoliko dana potpisao odluku po kojoj je Klinički centar Banjaluka, preregistracijom u sudu, imenovan u tzv. univerzitetsku bolnicu.

Ljekari koje smo konsultovali, uglavnom smatraju da je to katastrofalan potez.

Ginekološko-akušerska  klinika u Banjaluci je, zahvaljujući donaciji, dobila savremenu laparoskopsku opremu.

Direktor Kliničkog centra, Mirko Stanetić, zahvalio je donatorima, ali je pitanja eskivirao. Nepostavljeno pitanje glasi: zbog čega je prije nekoliko dana potpisao odluku po kojoj Klinički centar Banjaluka, preregistracijom u sudu, prestaje da bude klinički centar i postaje univerzitetska bolnica.

Ginekolog i poslanik DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Predrag Rosić, tvrdi da zbog takvog preimenovanja klinike neće izgubiti svoj identitet. Vrijedna donacija je od privatne firme i s tim vlast nema ništa, izuzev da dođe i da se uslika, smatra Aleksandar Zolak, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka. 

Druga stvar, sa kojom vlast itekako ima jeste obmana građana i pacijenata, jer tabla na kojoj piše „Klinički centar“ više ne treba da stoji tamo gdje stoji, kaže Zolak i precizira da sada u BiH postoje samo klinički centri u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

2009. je donesen zakon po kojem Klinički centar Banjaluka nije ispunjavao uslove koje takva ustanova mora da ispunjava, odnosno prije svega da ima kardiohirurgiju. Umjesto da se od 2009. do danas iskoristilo vrijeme i ogromna sredstva koja su bila na raspolaganju da se to ispuni, sada Banjaluka ostaje bez Kliničkog centra, ističe Zolak.

Slično razmišlja i Nenad Stevandić, on naglašava da SNSD nastavlja da podržava promašene projekte bivšeg ministra zdravlja, Ranka Škrbića i to više nije pitanje SNSD-a ili SDS-a, nego kamen za vratom zdravstva Republike Srpske.

Naziv JZU Univerzitetska bolnica je u upotrebi bila još krajem juna, kada je sa mjesta direktora Kliničkog centra Banjaluka smjenjen Duško Račić, zbog kako je tada obrazloženo „ nesaradnje sa Komisijom za koordinaciju aktivnosti između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i JZU Univerzitetska bolnica Banjaluka koja je imala zadatak da svakodnevno prati i daje prijedloge za unapređenje rada i poslovanja navedene zdravstvene ustanove i da o tome informiše Ministarstvo“.

Stav ministarstva o preregistraciji nismo dobili, a nismo ga ni tražili, jer ministar Dragan Bogdanić ne odgovara na pitanja novinara BN televizije, pa smo procjenili da bi to bilo gubljenje vremena. 

Usput, kada se stišala euforija oko doniranja nesumnjivo vrijedne laparoskopske opreme i kada su se zvanice razišle, stiglo nam je i par amaterskih fotografija prostorije koja je samo jednim zidom odvojena od novoopremljene.

U toj prostoriji se vidi da su zidovi svježe i na brzinu prekrečeni, da je pod u hodnicima izrovan, a da je operacioni sto, narodski rečeno, podbočen stolicom.

Fotografije su praćene komentarom da Ginekološko-akušerskoj klinici nedostaje osnovna medicinska oprema, kao što su tubusi, rukavice, alkohol, itd.

BN TV

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

sale

25.07.2014 14:46

U ovoj državi ništa nije čudo pa i da se nema klinički Centar. A možda Baja hoće da nas da u zagrljaj federaciji BiH!?

ODGOVORITE
Name

nomad

25.07.2014 14:51

Izgleda da cemo svi u tuzlansku kolonu pa pravac na Markale.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

25.07.2014 14:54

Sto posto radi za neku stranu silu koja hoće potpuno da nas uništi. Svjestan da mu nije ostalo još mnogo vrenema, ubrzano razvaljuje.

ODGOVORITE
Name

Max

25.07.2014 14:57

Dodik je dobio pasos Srbije tako da se ovo njega ne tice.

ODGOVORITE
Name

Sinn fein

25.07.2014 15:05

Od Banjaluke ce napraviti predgradje Laktasa.

ODGOVORITE
Name

Maksim KD

25.07.2014 15:11

Ukinuli su zdrav razum, tako da nas vise nista ne moze iznenaditi. Narode upamet u oktobru glasajte protiv vladajuce tajkunske oligarhije!

ODGOVORITE
Name

BL MO TZ

25.07.2014 15:17

Kakva je kuknjava? Pa mislite li da je normalno da se pacijent iz Trebinja liječi u Banjaluci? Sasvim je prirodno da se liječi u Mostaru, bliže mu je. Isto tako neko iz Jajca bi trebao u Banjaluku na liječenje... Ali ne lezi vraže - skoro su nas ubijedili da je obrnuto bolje, eto to su nama naši političari dali!

ODGOVORITE
Name

axxe

25.07.2014 15:23

Eto nam malo predizborne kampanje ! A gdje muslimani idi u bolje bolnice ?? Pitate li se to ikad!!

ODGOVORITE
Name

sinn fein

25.07.2014 16:22

Necu u Tuzlu ili Mostar,ja hocu u nasu Banjaluku i tacka.Neka Skrbic i ostali idu tamo ja necu!

ODGOVORITE
Name

zaledje

25.07.2014 17:17

Vi ajte ja ne bi ni u jednu :)

ODGOVORITE
Name

I.Sa

25.07.2014 17:55

Ima Klinički centar u Istočnom Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

opa Djurdjo

25.07.2014 17:59

Re.sinn feit. Ne pricaj gluposti??? Ne daj boze da te zaboli, ne bi razmisljao ja necu tamo ili onamo.

ODGOVORITE
Name

bn

25.07.2014 18:12

Za opa Djurdjo,ja bih bogami razmisljao.Ipak bih vise volio da me lijeci doktor Srbin nego doktor musliman.Ovo sto Dodik radi je sad vec otvoreno rusenje Republike Srpske.I onda on nekome spocitava probosansku politiku,ej,on,koji je na vlast dosao na NATO tenkovima.

ODGOVORITE
Name

Stranac

25.07.2014 18:13

Žalosti moja šta bi Od onako lijepe zemlje koja nam nije pasala a šta sad reći , opet je dobro da ima ikakva .

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

25.07.2014 19:21

Zao mi je,jako mi je zao ali RS vec godinama ostaje bez dosta toga.Tako da ovo i nije neka novost.

ODGOVORITE
Name

bosanac

25.07.2014 19:33

znaci, kompletna sjeverozapadna bosna nema jaku bolnicu, katastrofa,,..bes politiku i njene ciljeve ako se to prelama na zdravlju naroda, ma to vise ni u afganistanu nema

ODGOVORITE
Name

Huso

25.07.2014 19:34

Zao mi je ako je ovo istina sa KC Banja Luka. Ne znam kakve veze ima koje je nacionalnosti doktor ako to radi savjesno i odgovorno. Kad zaboli onda idemo i van granica,niko se ne buni kada nas recimo svabo lijeci.Nakaradno je razmisljanje nek je samo "moj" onda je najbolji. Nazalost u Bosni se broje krvna zrnca i kad je u pitanju zdravstvena zastita koju gradjani trebaju imati. Moj zubar je slucajno Srbin, fantastican covjek a onda i vrhunski stomatolog. Sta trebam otici nekom Musi koji pojma nema sa strukom, ali mu trebam otici jer je Bosnjak? Ne hvala.

ODGOVORITE
Name

tvrtko

25.07.2014 20:19

Nemoj te ljudi bzvz da se sikirate. U svim drzavama u svjetu, medicinski razvijenijim univerzitetske bolnice su jace instance od KBCa. To svima da bude jasno. Ako nekome nije pogledajte malo na internetu. Kako se ono bjese zove najjaca medicinska ustanova u srbiji KBC ili?

ODGOVORITE
Name

Мојсије са истока

25.07.2014 20:58

Уз дужно поштовање КЦ Бања Лука али мислим и из личног искуства могу само да похвалим КБЦ Тузла, врхунски љекари, свака част, и што је данас ријеткост врло љубазно особље у државној установи

ODGOVORITE
Name

heo

25.07.2014 22:52

Sta su ludaci uradili od RS... Zapad je tacno znao sta radi kad su prebacili sve u BL i postavili tog balvana.

ODGOVORITE
Name

kuma

26.07.2014 03:59

Ovaj narod nije ni svjestan sta je SNSD unistio! Uskoro ce vidjeti kad bude za banalne stvari putovao i cekao po okolnim tudjim ustanovama, po provikanoj Tuzli ili carsiji Sarajevu! Ali, cudno je i zaprepascuje to, da mnogi hoce da kazu da je u KC BL postojala samo korupcija i nerad, pa neka je i propao. Jadno i zalosno! Sebi smo najveci neprijatelji! Ovo je zadnja ustanova RS koja je trebalo da se ugasi!!!

ODGOVORITE
Name

re TVRTKO

26.07.2014 04:24

Ja sam hirurg i kompetentan sam da pricam o jačini neke zdr.ustanove.Najjače ustanove u Srbiji su KLINICKI CENTAR SRBIJE i VOJNO MEDICINSKA AKADEMIJA..

ODGOVORITE
Name

Boki

26.07.2014 05:39

Preregistracija zbog dugova to je kod nas normalno

ODGOVORITE
Name

obicni doktor

26.07.2014 05:49

Zdravstveni sistem nažalost zavisi od novčanih sredstava i to je Zapad najbolje usavršio. Da bi približili taj sistem svim građanima moramo ima dodatno zdravstveno osiguranje i mora postojati regionalizacija sistema tj.da svaka bolnica naše zemlje bude osposobljena za pružanje kompletne usluge svakom pacijentu sa regije a ne kao sada da neke bolnice imaju primat za razliku od drugih npr. -sve banje u državi propadaju a samo banja Teslic i Slatina u Banja Luci rade preko fonda čudno zar ne...u jednom Skrbic utiče na Javno privatno partnerstvo za kardiohirurgiju a u drugoj vlasnik ministar??

ODGOVORITE
Name

Otac

26.07.2014 08:55

Rat zavrsen a jos ratujemo i gore nego 92" i vise krvarimo,zalosno...

ODGOVORITE
Name

miro

26.07.2014 11:02

Dodikova porbosanksa politika na djelu.

ODGOVORITE
Name

Milo

27.07.2014 13:18

Srbi ne idite u Tuzlu ni za zivu glavu kod Dr.Korkuta on ubija sve mlade Srbe ponekog starijeg ostave ziva. to sam dozivio na svojoj fameliji.Dao samu hiljade evra ali nista od tog on je teski USTASA jos mi prica kako se sastaje sa Silajdicem i ostalim Bos policarima.

ODGOVORITE
Name

Beslagic

26.09.2017 19:26

Sto si mu dao eure, Korkut je najjaci Neurohirurg oca mi je operisao i jos uvijek je ziv

Name

Beograđanin

28.07.2014 21:01

Prošlo je skoro 20 godina od kraja rata, a u Bosni sve isto. Sa svih strana politika vas tera da se brojite i razbrajate, delite i udaljavate. Niti je Banjaluci Tuzla bliža od Beograda, niti je Mostaru Zagreb bliži od Sarajeva. Za većinu nas vi ste svi Bosanci, koje god da ste vere i nacije. Umesto što se okrećete Beogradu, Zagrebu, Istanbulu ili kome god, okrenite se jedni drugima. Jer samo tako ćete moći napred. A da je ta zdravstvena ustanova dobra, bilo bi vam svejedno kako se zove. Da političari žele normalnu atmosferu, ne bi se postavljalo pitanje gde je najbliži KC i koje su nacije lekari tamo. Baš kao što u Beogradu, u KCS ili na VMA ima lekara raznih nacija, ali to baš nikome nije važno.

ODGOVORITE