Република Српска више нема Клинички центар! Остају нам Сарајево или Тузла?!

У Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Бањалука отворена је нова савремена лапароскопска гинеколошка сала која је опремљена захваљујући донацији од 30.600 евра фармацеутске компаније "Хемофарм" Бањалука и Фондације "Хемофарм".

Република Српска 25.07.2014 | 16:38
Република Српска више нема Клинички центар! Остају нам Сарајево или Тузла?!

Та опрема ће, како је наведено, допринијети квалитетнијем и бржем лијечењу пацијената у Клиничком центру, гдје се операциони захвати тог типа обављају свакодневно.

Новинарима су се обратили нови-стари директор Клиничког центра, Мирко Станетић и директор „Хемофарма“, Александар Веселиновић.

Пошто питања мимо поменуте теме нису била дозвољена, од Станетића нисмо могли да добијемо одговор на питање због чега је прије неколико дана потписао одлуку по којој је Клинички центар Бањалука, пререгистрацијом у суду, именован у тзв. универзитетску болницу.

Љекари које смо консултовали, углавном сматрају да је то катастрофалан потез.

Гинеколошко-акушерска  клиника у Бањалуци је, захваљујући донацији, добила савремену лапароскопску опрему.

Директор Клиничког центра, Мирко Станетић, захвалио је донаторима, али је питања ескивирао. Непостављено питање гласи: због чега је прије неколико дана потписао одлуку по којој Клинички центар Бањалука, пререгистрацијом у суду, престаје да буде клинички центар и постаје универзитетска болница.

Гинеколог и посланик ДНС у Народној скупштини Републике Српске, Предраг Росић, тврди да због таквог преименовања клинике неће изгубити свој идентитет. Вриједна донација је од приватне фирме и с тим власт нема ништа, изузев да дође и да се услика, сматра Александар Золак, одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука. 

Друга ствар, са којом власт итекако има јесте обмана грађана и пацијената, јер табла на којој пише „Клинички центар“ више не треба да стоји тамо гдје стоји, каже Золак и прецизира да сада у БиХ постоје само клинички центри у Сарајеву, Тузли и Мостару.

2009. је донесен закон по којем Клинички центар Бањалука није испуњавао услове које таква установа мора да испуњава, односно прије свега да има кардиохирургију. Умјесто да се од 2009. до данас искористило вријеме и огромна средства која су била на располагању да се то испуни, сада Бањалука остаје без Клиничког центра, истиче Золак.

Слично размишља и Ненад Стевандић, он наглашава да СНСД наставља да подржава промашене пројекте бившег министра здравља, Ранка Шкрбића и то више није питање СНСД-а или СДС-а, него камен за вратом здравства Републике Српске.

Назив ЈЗУ Универзитетска болница је у употреби била још крајем јуна, када је са мјеста директора Клиничког центра Бањалука смјењен Душко Рачић, због како је тада образложено „ несарадње са Комисијом за координацију активности између Министарства здравља и социјалне заштите и ЈЗУ Универзитетска болница Бањалука која је имала задатак да свакодневно прати и даје приједлоге за унапређење рада и пословања наведене здравствене установе и да о томе информише Министарство“.

Став министарства о пререгистрацији нисмо добили, а нисмо га ни тражили, јер министар Драган Богданић не одговара на питања новинара БН телевизије, па смо процјенили да би то било губљење времена. 

Успут, када се стишала еуфорија око донирања несумњиво вриједне лапароскопске опреме и када су се званице разишле, стигло нам је и пар аматерских фотографија просторије која је само једним зидом одвојена од новоопремљене.

У тој просторији се види да су зидови свјеже и на брзину прекречени, да је под у ходницима изрован, а да је операциони сто, народски речено, подбочен столицом.

Фотографије су праћене коментаром да Гинеколошко-акушерској клиници недостаје основна медицинска опрема, као што су тубуси, рукавице, алкохол, итд.

БН ТВ

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

сале

25.07.2014 14:46

У овој држави ништа није чудо па и да се нема клинички Центар. А можда Баја хоће да нас да у загрљај федерацији БиХ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

25.07.2014 14:51

Изгледа да цемо сви у тузланску колону па правац на Маркале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

25.07.2014 14:54

Сто посто ради за неку страну силу која хоће потпуно да нас уништи. Свјестан да му није остало још много вренема, убрзано разваљује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

25.07.2014 14:57

Додик је добио пасос Србије тако да се ово њега не тице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синн феин

25.07.2014 15:05

Од Бањалуке це направити предградје Лактаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максим КД

25.07.2014 15:11

Укинули су здрав разум, тако да нас висе ниста не мозе изненадити. Народе упамет у октобру гласајте против владајуце тајкунске олигархије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ МО ТЗ

25.07.2014 15:17

Каква је кукњава? Па мислите ли да је нормално да се пацијент из Требиња лијечи у Бањалуци? Сасвим је природно да се лијечи у Мостару, ближе му је. Исто тако неко из Јајца би требао у Бањалуку на лијечење... Али не лези враже - скоро су нас убиједили да је обрнуто боље, ето то су нама наши политичари дали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

25.07.2014 15:23

Ето нам мало предизборне кампање ! А гдје муслимани иди у боље болнице ?? Питате ли се то икад!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

синн феин

25.07.2014 16:22

Нецу у Тузлу или Мостар,ја хоцу у насу Бањалуку и тацка.Нека Скрбиц и остали иду тамо ја нецу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

заледје

25.07.2014 17:17

Ви ајте ја не би ни у једну :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

И.Са

25.07.2014 17:55

Има Клинички центар у Источном Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа Дјурдјо

25.07.2014 17:59

Ре.синн феит. Не прицај глупости??? Не дај бозе да те заболи, не би размисљао ја нецу тамо или онамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

25.07.2014 18:12

За опа Дјурдјо,ја бих богами размисљао.Ипак бих висе волио да ме лијеци доктор Србин него доктор муслиман.Ово сто Додик ради је сад вец отворено русење Републике Српске.И онда он некоме споцитава пробосанску политику,еј,он,који је на власт досао на НАТО тенковима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

25.07.2014 18:13

Жалости моја шта би Од онако лијепе земље која нам није пасала а шта сад рећи , опет је добро да има икаква .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

25.07.2014 19:21

Зао ми је,јако ми је зао али РС вец годинама остаје без доста тога.Тако да ово и није нека новост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

25.07.2014 19:33

знаци, комплетна сјеверозападна босна нема јаку болницу, катастрофа,,..бес политику и њене циљеве ако се то прелама на здрављу народа, ма то висе ни у афганистану нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусо

25.07.2014 19:34

Зао ми је ако је ово истина са КЦ Бања Лука. Не знам какве везе има које је националности доктор ако то ради савјесно и одговорно. Кад заболи онда идемо и ван граница,нико се не буни када нас рецимо свабо лијеци.Накарадно је размисљање нек је само "мој" онда је најбољи. Назалост у Босни се броје крвна зрнца и кад је у питању здравствена застита коју градјани требају имати. Мој зубар је слуцајно Србин, фантастицан цовјек а онда и врхунски стоматолог. Ста требам отици неком Муси који појма нема са струком, али му требам отици јер је Босњак? Не хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

твртко

25.07.2014 20:19

Немој те људи бзвз да се сикирате. У свим дрзавама у свјету, медицински развијенијим универзитетске болнице су јаце инстанце од КБЦа. То свима да буде јасно. Ако некоме није погледајте мало на интернету. Како се оно бјесе зове најјаца медицинска установа у србији КБЦ или?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојсије са истока

25.07.2014 20:58

Уз дужно поштовање КЦ Бања Лука али мислим и из личног искуства могу само да похвалим КБЦ Тузла, врхунски љекари, свака част, и што је данас ријеткост врло љубазно особље у државној установи

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

25.07.2014 22:52

Ста су лудаци урадили од РС... Запад је тацно знао ста ради кад су пребацили све у БЛ и поставили тог балвана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кума

26.07.2014 03:59

Овај народ није ни свјестан ста је СНСД унистио! Ускоро це видјети кад буде за баналне ствари путовао и цекао по околним тудјим установама, по провиканој Тузли или царсији Сарајеву! Али, цудно је и запрепасцује то, да многи хоце да казу да је у КЦ БЛ постојала само корупција и нерад, па нека је и пропао. Јадно и залосно! Себи смо највеци непријатељи! Ово је задња установа РС која је требало да се угаси!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ТВРТКО

26.07.2014 04:24

Ја сам хирург и компетентан сам да прицам о јачини неке здр.установе.Најјаче установе у Србији су КЛИНИЦКИ ЦЕНТАР СРБИЈЕ и ВОЈНО МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЈА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.07.2014 05:39

Пререгистрација због дугова то је код нас нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

обицни доктор

26.07.2014 05:49

Здравствени систем нажалост зависи од новчаних средстава и то је Запад најбоље усавршио. Да би приближили тај систем свим грађанима морамо има додатно здравствено осигурање и мора постојати регионализација система тј.да свака болница наше земље буде оспособљена за пружање комплетне услуге сваком пацијенту са регије а не као сада да неке болнице имају примат за разлику од других нпр. -све бање у држави пропадају а само бања Теслиц и Слатина у Бања Луци раде преко фонда чудно зар не...у једном Скрбиц утиче на Јавно приватно партнерство за кардиохирургију а у другој власник министар??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отац

26.07.2014 08:55

Рат заврсен а јос ратујемо и горе него 92" и висе крваримо,залосно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

26.07.2014 11:02

Додикова порбосанкса политика на дјелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

27.07.2014 13:18

Срби не идите у Тузлу ни за зиву главу код Др.Коркута он убија све младе Србе понеког старијег оставе зива. то сам дозивио на својој фамелији.Дао саму хиљаде евра али ниста од тог он је тески УСТАСА јос ми прица како се састаје са Силајдицем и осталим Бос полицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беслагиц

26.09.2017 19:26

Сто си му дао еуре, Коркут је најјаци Неурохирург оца ми је оперисао и јос увијек је зив

Name

Београђанин

28.07.2014 21:01

Прошло је скоро 20 година од краја рата, а у Босни све исто. Са свих страна политика вас тера да се бројите и разбрајате, делите и удаљавате. Нити је Бањалуци Тузла ближа од Београда, нити је Мостару Загреб ближи од Сарајева. За већину нас ви сте сви Босанци, које год да сте вере и нације. Уместо што се окрећете Београду, Загребу, Истанбулу или коме год, окрените се једни другима. Јер само тако ћете моћи напред. А да је та здравствена установа добра, било би вам свеједно како се зове. Да политичари желе нормалну атмосферу, не би се постављало питање где је најближи КЦ и које су нације лекари тамо. Баш као што у Београду, у КЦС или на ВМА има лекара разних нација, али то баш никоме није важно.

ОДГОВОРИТЕ