Da li sada imate razloga da se plašite letenja?

Da li je zaista iracionalno izbegavati putovanje avionom, posle nesreća koje su se dogodile u kratkom vremenskom razdoblju?

Putovanja 24.07.2014 | 22:50
Da li sada imate razloga da se plašite letenja?

U razmaku od svega nekoliko dana, pao je avion Malaysia Airlines, zatim TransAsia i na posletku Air Algerie.

Ipak, to i dalje ne znači da su šanse da poginete usled pada aviona veće.

Strah od letenja vrlo je rasprostranjen, iako se u bezbednost ulaže sve više. Prema poslednjem izveštaju svetske bezbednosti letenja, u 2013. bilo je 90 nesreća vezanih za komercijalne letove. Samo devet je dovelo do fatalnog ishoda i to za 173 ljudi.

Ovakav broj je naravno veliki, naročito ako se doda ukupnom broju žrtava prošle nedelje – 350 – u tragedijama na letovima MH17 i TransAsia. Međutim, treba gledati širu sliku.U prošloj godini obavljeno je 32 miliona letova, što znači da je manje od jednog od 300.000 imalo nesreću, a jedan od 3.000.000 sa fatalnim ishodom.

Dakle, letenje vas verovatno neće ubiti, ali nešto drugo može – strah od letenja.

Na primer, neposredno posle terorističkog napada na kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra, veliki broj Amerikanaca prestao je da leti avionom i okrenuo se drumskom saobraćaju. U toj godini, broj putničkih milja pao je između 12 i 20 odsto.

Međutim, pošto je drumski saobraćaj opasniji od avionskog, bilo je daleko više saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. Na kraju godine, dobijen je zbir od 1.595 smrtnih slučajeva.

Kada je reč o saobraćaju, najriskantnija je svakako vožnja motora. Gledano prema jednakoj pređenoj kilometraži, motori su 3.000 puta smrtonosniji od letenja. Putovanje automobilom ili kamionom je oko 100 puta smrtonosnije od putovanja avionom.

Putovanje vozom je najbezbedniji prevoz na tlu – svega dva puta smrtonosniji od letenja.

Tragična istina je da ćete svakako umreti. Prošle godine, širom sveta, umrlo je 55 miliona ljudi, što znači da 7,9 od svakih 1.000 stanovnika planete umre svake godine. Većina ne izgubi život u saobraćaju (ni drumskom ni avio) – većinu ubiju srčani udar i rak.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

axxe

24.07.2014 23:03

Svega ima. A, sve što se desilo do sad pokazuje da žele Rusiju da kontrolišu to je jedino tačno.

ODGOVORITE
Name

Stojan

25.07.2014 00:13

Uskoro pocinje izgradnja i savremenog aerodroma u Trebinju, a najvece zasluge za to pripadaju gospodinu Dodiku. Aerodrom ce najvjerovatnije graditi Rusi a najveci broj putnika ce predstavljati ruski turisti kao i biznismeni i poslovni ljudi koji ce svoj novac u jos vecoj mjeri nego do sada ulagati u RS. Ukoliko SDS dodje na vlast ovaj projekat ce doci pod veliki upitnik zbog njihove probosanske politike i cinjenice da njegovo otvaranje najvise stete donosi aerodromima u Tuzli i Sarajevu.

ODGOVORITE