Да ли сада имате разлога да се плашите летења?

Да ли је заиста ирационално избегавати путовање авионом, после несрећа које су се догодиле у кратком временском раздобљу?

Путовања 24.07.2014 | 22:50
Да ли сада имате разлога да се плашите летења?

У размаку од свега неколико дана, пао је авион Малаyсиа Аирлинес, затим ТрансАсиа и на послетку Аир Алгерие.

Ипак, то и даље не значи да су шансе да погинете услед пада авиона веће.

Страх од летења врло је распрострањен, иако се у безбедност улаже све више. Према последњем извештају светске безбедности летења, у 2013. било је 90 несрећа везаних за комерцијалне летове. Само девет је довело до фаталног исхода и то за 173 људи.

Овакав број је наравно велики, нарочито ако се дода укупном броју жртава прошле недеље – 350 – у трагедијама на летовима МХ17 и ТрансАсиа. Међутим, треба гледати ширу слику.У прошлој години обављено је 32 милиона летова, што значи да је мање од једног од 300.000 имало несрећу, а један од 3.000.000 са фаталним исходом.

Дакле, летење вас вероватно неће убити, али нешто друго може – страх од летења.

На пример, непосредно после терористичког напада на куле близнакиње у Њујорку 11. септембра, велики број Американаца престао је да лети авионом и окренуо се друмском саобраћају. У тој години, број путничких миља пао је између 12 и 20 одсто.

Међутим, пошто је друмски саобраћај опаснији од авионског, било је далеко више саобраћајних несрећа са смртним исходом. На крају године, добијен је збир од 1.595 смртних случајева.

Када је реч о саобраћају, најрискантнија је свакако вожња мотора. Гледано према једнакој пређеној километражи, мотори су 3.000 пута смртоноснији од летења. Путовање аутомобилом или камионом је око 100 пута смртоносније од путовања авионом.

Путовање возом је најбезбеднији превоз на тлу – свега два пута смртоноснији од летења.

Трагична истина је да ћете свакако умрети. Прошле године, широм света, умрло је 55 милиона људи, што значи да 7,9 од сваких 1.000 становника планете умре сваке године. Већина не изгуби живот у саобраћају (ни друмском ни авио) – већину убију срчани удар и рак.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

аxxе

24.07.2014 21:03

Свега има. А, све што се десило до сад показује да желе Русију да контролишу то је једино тачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

24.07.2014 22:13

Ускоро поциње изградња и савременог аеродрома у Требињу, а највеце заслуге за то припадају господину Додику. Аеродром це највјероватније градити Руси а највеци број путника це представљати руски туристи као и бизнисмени и пословни људи који це свој новац у јос вецој мјери него до сада улагати у РС. Уколико СДС додје на власт овај пројекат це доци под велики упитник због њихове пробосанске политике и цињенице да његово отварање највисе стете доноси аеродромима у Тузли и Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ