Rešenje za ljetne probleme

Osip ublažavaju gel-maske na bazi kamilice, urasle dlačice sprečavaju piling i glikolne kiseline, a akne na leđima antibakterijski tonik sa salicilnom kiselinom.

Zdravlje 19.07.2014 | 08:57
Rešenje za ljetne probleme

Neujednačen ten, mrlje na koži i pegice neizostavan su problem u letnjim mesecima, a vrućina i UV zračenje glavni su krivci za hiperpigmentaciju, jer podstiču proizvodnju melanina. Te promene na koži nastaju zbog nepravilnog nakupljanja pigmenta na različitim površinama.

Najbolja zaštita su kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30. One smanjuju rizik od mrlja i pegica. Pomažu i redovni pilinzi koji ubrzavaju posvetljivanje tih pigmentacijskih mrlja. Takođe, preporučuje se i da se u svakodnevnu negu uključe preparati na bazi vitamina C i retinola, koji smanjuju oštećenja od sunca i ublažavaju tamne mrlje. Najbolje ih je nanositi uveče, zato što sunce utiče na njihovu strukturu i smanjuje im delovanje.

Urasle dlačice od česte depilacije - Nakon depilacije moguća je pojava uraslih dlačica, koju prate bol i nelagodnost. Posle depilacije oštri vrh dlačice može pre izlaza na površinu kože da se vrati nazad u nju i izazove upale i otekline. Kod uklanjanja dlačica epilatorom dlačice postaju toliko slabe da ne mogu da prodru kroz kožu, što takođe izaziva upale.

Pre depilacije valja napraviti piling i kožu nahraniti kremama s glikolnom kiselinom, posebno na području bikini-zone. To će ukloniti mrtve ćelije kože i sprečiti dlačice da ostanu zarobljene ispod površine. Kod brijanja preporučuju se gel-kreme na bazi hidratacije. One omekšavaju kožu i folikul dlačice te omogućavaju lakše klizanje brijača po koži, čime se smanjuje rizik od iritacije.

Mašćenje kože - Visoke temperature i UV zraci dodatno podstiču mašćenje kože. Preterivanje sa agresivnim tonicima za čišćenje, naročito onima na bazi alkohola, treba izbegavati. Iako će koža na prvi pogled izgledati odlično, to će je toliko isušiti da će pojačano da luči prirodna ulja.

Osim alkohola, treba izbegavati preparate za čišćenje na bazi natrijum lauril sulfata koji dehidriraju kožu i one koji sadrže mineralna ulja i petrolej, jer mogu začepiti pore. Bolji izbor su preparati prozračnih tekstura bez ulja.

Akne na leđima - One su leti izraženije zbog pojačanog znojenja, ali i korišćenja regeneratora na bazi pantenola koji lako prodire u kožu. Kod ovog problema najbolje je kožu svaki puta nakon tuširanja dodatno očistiti antibakterijskim tonikom koji sadrži salicilnu kiselinu. On će ukloniti višak prirodnih ulja, dubinski očistiti kožu i smanjiti broj bakterija koje uzrokuju akne.

Ekcem - Iako su ekcemi češći zimi zbog suvog vazduha, kratki rukavi leti otkrivaju sve njihove tragove. Tokom velikih vrućina teže ih je sakriti.

Preporučuje se ulje jojobe, šargarepe, šafranike, ružino ulje, ulje noćurka i ulje slatkog badema. Kao instant rešenje zaziritiranu kožu najbolji izbor je krema s jednoprocentnim kortikosteroidima.

Osip od vrućine - Vrućina može uzrokovati osip na koži. Toplota podiže telesnu temperaturu, što omogućava brže isparavanje znoja, ali se time oštećuje prirodna barijera kože.

Osip će ublažiti gel-maske s protivupalnim sastojcima kao što su kamilica i ekstrakt cveta kamilice, bisabolol. Što je udeo vode u maski veći to će i osip pre nestati, ali pre nanošenja na kožu, masku treba na 20 minuta staviti u frižider. Hidratacija i hlađenje najbolje pomažu kod osipa.

Opekotine - Predugo izlaganje suncu može rezultirati opekotinama, a opasni UVA i UVB zraci mogu izazvati upalu i isušiti kožu. Kod opekotina je prevencija najbolja zaštita, ali ako se već pojave opekotine, važno je odmah popiti hladnu vodu, koja će sniziti telesnu temperaturu i hidrirati organizam.

Nakon toga valja naneti losion prozračne teksture bogat antioksidansima. Opekotine su zapravo oštećenje kože i upala uzrokovana slobodnim radikalima, a upravo antioksidansi mogu da ih zaleče.

Komentari / 0

Ostavite komentar