Решење за љетне проблеме

Осип ублажавају гел-маске на бази камилице, урасле длачице спречавају пилинг и гликолне киселине, а акне на леђима антибактеријски тоник са салицилном киселином.

Здравље 19.07.2014 | 08:57
Решење за љетне проблеме

Неуједначен тен, мрље на кожи и пегице неизоставан су проблем у летњим месецима, а вруц́ина и УВ зрачење главни су кривци за хиперпигментацију, јер подстичу производњу меланина. Те промене на кожи настају због неправилног накупљања пигмента на различитим површинама.

Најбоља заштита су креме за сунчање са заштитним фактором 30. Оне смањују ризик од мрља и пегица. Помажу и редовни пилинзи који убрзавају посветљивање тих пигментацијских мрља. Такође, препоручује се и да се у свакодневну негу укључе препарати на бази витамина Ц и ретинола, који смањују оштец́ења од сунца и ублажавају тамне мрље. Најбоље их је наносити увече, зато што сунце утиче на њихову структуру и смањује им деловање.

Урасле длачице од честе депилације - Након депилације могуц́а је појава ураслих длачица, коју прате бол и нелагодност. После депилације оштри врх длачице може пре излаза на површину коже да се врати назад у њу и изазове упале и отеклине. Код уклањања длачица епилатором длачице постају толико слабе да не могу да продру кроз кожу, што такође изазива упале.

Пре депилације ваља направити пилинг и кожу нахранити кремама с гликолном киселином, посебно на подручју бикини-зоне. То ц́е уклонити мртве ц́елије коже и спречити длачице да остану заробљене испод површине. Код бријања препоручују се гел-креме на бази хидратације. Оне омекшавају кожу и фоликул длачице те омогуц́авају лакше клизање бријача по кожи, чиме се смањује ризик од иритације.

Машц́ење коже - Високе температуре и УВ зраци додатно подстичу машц́ење коже. Претеривање са агресивним тоницима за чишц́ење, нарочито онима на бази алкохола, треба избегавати. Иако ц́е кожа на први поглед изгледати одлично, то ц́е је толико исушити да ц́е појачано да лучи природна уља.

Осим алкохола, треба избегавати препарате за чишц́ење на бази натријум лаурил сулфата који дехидрирају кожу и оне који садрже минерална уља и петролеј, јер могу зачепити поре. Бољи избор су препарати прозрачних текстура без уља.

Акне на леђима - Оне су лети израженије због појачаног знојења, али и коришц́ења регенератора на бази пантенола који лако продире у кожу. Код овог проблема најбоље је кожу сваки пута након туширања додатно очистити антибактеријским тоником који садржи салицилну киселину. Он ц́е уклонити вишак природних уља, дубински очистити кожу и смањити број бактерија које узрокују акне.

Екцем - Иако су екцеми чешц́и зими због сувог ваздуха, кратки рукави лети откривају све њихове трагове. Током великих вруц́ина теже их је сакрити.

Препоручује се уље јојобе, шаргарепе, шафранике, ружино уље, уље ноц́урка и уље слатког бадема. Као инстант решење зазиритирану кожу најбољи избор је крема с једнопроцентним кортикостероидима.

Осип од вруц́ине - Вруц́ина може узроковати осип на кожи. Топлота подиже телесну температуру, што омогуц́ава брже испаравање зноја, али се тиме оштец́ује природна баријера коже.

Осип ц́е ублажити гел-маске с противупалним састојцима као што су камилица и екстракт цвета камилице, бисаболол. Што је удео воде у маски вец́и то ц́е и осип пре нестати, али пре наношења на кожу, маску треба на 20 минута ставити у фрижидер. Хидратација и хлађење најбоље помажу код осипа.

Опекотине - Предуго излагање сунцу може резултирати опекотинама, а опасни УВА и УВБ зраци могу изазвати упалу и исушити кожу. Код опекотина је превенција најбоља заштита, али ако се вец́ појаве опекотине, важно је одмах попити хладну воду, која ц́е снизити телесну температуру и хидрирати организам.

Након тога ваља нанети лосион прозрачне текстуре богат антиоксидансима. Опекотине су заправо оштец́ење коже и упала узрокована слободним радикалима, а управо антиоксиданси могу да их залече.

Коментари / 0

Оставите коментар