Stotine litara alkohola za banjalučke vrtiće!

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Nataša Radulović na javnom pozivu za nabavku prehrambenih proizvoda i mješovite robe vrijednosti 4,1 milion KM, između ostalog, za potrebe vrtića naručila je 666 flaša alkoholnih pića, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 17.07.2014 | 18:45
Stotine litara alkohola za banjalučke vrtiće!

U tenderskoj dokumentaciji javnog poziva koji je ovih dana završen, direktorica Radulović traži da joj ponuđači dostave ponudu za isporuku 234 flaše vina, 72 flaše štoka i 15 kartona piva.

U tenderskoj dokumentaciji, koja je u posjedu portala CAPITAL, uz brojne prehrambene artikle za pripremu hrane djeci predškolskog uzrasta, potrebno je ponuđač isporuči i „90 litara crnog vina", „72 flasa bijelog vina Krstač" (0,75), „72 flaše bijelog vina Šardone" (0,75), „72 litre štoka" i „360 flaša piva (0,33)".

Banjalučkim vrtićima, u kojima se boravi 2.150 djece, očito treba 72 kilograma „velikih slavskih svijeća", odnosno nekoliko stotina svijeća, jer se u kilogramu nalazi od tri do pet svijeća u zavisnosti od veličine.

Istovremeno, dok nabavljaju 666 flaša alkoholnih pića, banjalučki vrtići za naredne tri godine naručuju, na primjer, samo 15 komada sira feta od 950 grama, po devet kilograma pršuta i suvog vrata, ili tek 360 vrećica smokija od 50 grama i 360 vrećica štapića od 40 grama!

U tenderskoj dokumentaciji traži se ponuda za ukupno 207 proizvoda vrijednosti 4.102.000 KM.


Direktorica čiji je mandat na isteku, raspisuje milionsku nabavku za naredne tri godine.

Direktorica Radulović koja je van BiH, uputila nas je na pomoćnika direktora za finansij e Momirku Mitrović koja je rekla da je javni poziv upravo zatvoren, a od četiri prijavljena za najboljeg ponuđača izabrana je firma „Novoteks" Banjaluka. Mitrović ističe da je sve bilo potpuno transparentno i zakonito, te da do juče kada je istekao zadnji rok, nije pristigla ni jedna žalba.

Na pitanje zašto vrtići kupuju 666 flaša alkoholnih pića, Mitrović je potrebu za tom nabavkom uporedila sa nabavkom toalet papira!

„Mi smo ustanova koja ide u goste i kojoj gosti dolaze, moramo ih počastiti. To nisu velike količine na trogodišnjem periodu i one se mogu, a i ne moraju nabaviti. Uostalom, zašto ne staviti nešto odmah sada, nego da se kupuje poslije, posebno po nekoj većoj cijeni. Mi obilježavamo slavu u vrtićima, i u tom obredu se koriste vina. Mi imamo 19 vrtića i to vam je samo jedne godine 19 litara vina. Idemo u posjedu donatorima ili vrtićima iz drugih gradova kojima ponesemo kao poklon flašu pića. Govorimo o nekom normalnom funkcionisanju. Nemojte da se stavljamo u srednji vijek pa da nemamo toalet papira. Svaka normalna kuća u koju dođete ponudiće vas pićem i kafom. Čude me takva pitanja", kaže Mitrović.

Komentarišući zašto kupuju 666 flaša pića, a samo naprimjer 360 vrećica smokija i štapića, Mitrović kaže da i to ide za poklone kada se ide u posjetu drugim vrtićima, jer se grickalice nikada ne daju djeci u banjalučkim vrtićima.

Predsjednik Udruženja građana „Tender" Rajko Kecman kaže da nikada u praksi nije vidio da bilo koja druga institucije koje se bave predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem na prostoru cijele BiH nabavljaju alkohol.

„U vrijeme ekonomske krize a naročito teškoća sve siromašnijih roditelja da izvajaju sredstva za vrtiće, postavlja se pitanje zašto se nabavlja roba koja služi neprimjerenom luksuzu, a ne za suštinsku potrebu ishrane djece", rekao je Kecman za portal CAPITAL.

Pored nabavke alkohola za djecu, čiji se roditelji godinama žale na previsoku cijenu vrtića u Banjaluci, vrlo su upitni i kriterijumi izbora najboljeg ponuđača.

Cijena se boduje sa 50odsto, dok rok isporuke nosi 20, a uslovi i način plaćanja 30 odsto.
„Ovim se otvara mogućnosti favorizovanja ponuđača koji su lokacijski bliže sjedištu Ugovornog organa, jer su predviđeni penali od čak 0,5 odsto od ugovorene cijene za svaki sat vremena kašnjenja u isporuci", ocjenjuje Kecman.

Drugo, smatra da uslovi plaćanja koji „nose" ovoliko bodova, stvaraju mogućnosti uspostavljanja „dila" sa izabranim ponuđačem, koji u ponudi da znatno duži rok plaćanja od godinu dana kako bi bio konkurentniji, a Centar ga zapravo plaća odmah po ispostavljanju fakture.

„Neprimjeren je rok isporuke, koji iznosi čak 20 odsto ukupne vrijednosti nabavke. To nije zabilježeno u dosadašnoj praksi, jer se ne radi o „ketering" isporukama grabe, a pogotovo ne toplih broka, već o robama koji čine repromaterijal za pripremu grane u kuhinjama Centra za predškolsko obrazovanje. Taj rok objektivno može da bude i druži od 48 časova, ali ovog govori o protežiranju dobavljača sa područja Banjaluke, a na štetu novca građana koji daju novac za smještaj svoje djece u vrtićima", ističe Kecman.

Predsjednica Komisije za provođenje javnog poziva Centra za predškolsko Momirka Mitrović odgovara da su to neosnovane optužbe.

„Uslovi plaćanja nose veliki broj bodova jer Centar ne može uticati na dinamiku plaćanja. To se vrši preko Grada Banjaluka, a ono zavise od punjenja gradskog budžeta. Ako dobijemo što duži rok plaćanja, unaprije izbjegavamo mogućnost raskida ugovora, što može utiče na isporuku hrane djeci", kaže Mitrović.

Kratke rokove isporuke pravda time što djeca očekuju svako jutro svježe mlijeko, hljeb i voće, koje ako nije dobrog kvaliteta potrebno brzo vratiti i isporuči nove količine. Na sugestiju da su mogli voće, mlijeko i hljeb izdvojiti u poseban lot, Mitrović kaže da bi ih onda optužili da idu na rasparčavanje postupka javne nabavke.

Pobjednik na 4,1 miliona KM vrijednom tenderu, firma „Novoteks" Banjaluka, poznati je partner Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. UG „Tender" je 2010. godine izvršili monitoring Ugovora o nabavci higijene, didaktičkog i kancelarijskog materijala koji je Centar sklopio sa „Novoteksom" i utvrdio značajne propuste, te sklapanje aneksa ugovora kojima su pojedine cijene uvećane nekoliko puta.

„Ugovorni organ je prihvatio zahtjev ponuđača „Novoteksa" i 10. Oktobra 2009. godine sklopio Aneks ugovora, odobravajući korekciju cijena naviše, za tražena 42 artikla od ukupno 161.

Poređenjem pojedinih cijena u jedinicama mjere navedenim u Ponudi i odobrenih korekcija istih u izmjenjenim jedinicama mjere za 12 artikala, od toga 5 u smanjenjim pakovanjima, a za 7, umjesto mjere pakovanje, davane su cijene samo na komad, pa je obezbjeđeno povećanje cijena od čak 361,30%.

Konkretno pojedinačne vrijednosi 42 artikla u ugovorenim jedinicama mjere iznosilo je 72,06 KM dok je dozvoljenom korekcijom za istovjetne količine samo u novim jedinicama mjere dostignut iznos od 332,41 KM.

Cijene iz Aneksa ugovora su premašile cijene četvrtog ponuđača po visini ponude za 195%, petog za 170%, tako da Ugovorni organ umjesto najpovoljnijeg, već 7 mjeseci vrši nabavku od neuporedivo najskupljeg dobavljača.

Po članu 39. Zakona o javnim nabavkama BiH cijene navedene u najpovoljnijoj ponudi i uslovi iz Tenderske dokumentacije se ne mogu mijenjati", navedeno je u izvještaju UG „Tender".

Izvor: Capital.ba

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Miki

17.07.2014 09:14

Ništa čudno SNSD -ov kadar

ODGOVORITE
Name

Mirko

17.07.2014 09:21

Ova direktorica će sada biti unaprijeđena boljom i važnij funkcijom! E pa zato moramo mjenjati ove nezajažljive iako znamo da će i ovi što dođu(nadam se pomalo)kraduckati! Međutim ovi trenutni pljačkaju i to bezobrazno.

ODGOVORITE
Name

Slaven75

17.07.2014 09:32

Ovo prelazi svaku granicu normalnog uredjenja. Ima li kraja sramoti i nemoralu vlasti RS? Vrijeme je za smjene svih kadrova sadašnje vlasti!

ODGOVORITE
Name

Le

17.07.2014 09:33

Pa ima li u toj državi iko pošten , pa gori ste od štakora, i oni bi malo pazili na zajedničke zalihe.

ODGOVORITE
Name

valter

17.07.2014 09:36

Mi se čudimo što je puno alkoholičara u državi , nije ni čudo kad od malena uče dijecu da se alkohlišu !

ODGOVORITE
Name

JA

17.07.2014 09:37

ŽIVJELI!!!

ODGOVORITE
Name

СССС

17.07.2014 09:44

Ово је ситница у односу на планове набавки јавних предузећа које усваја Влада у својству представника државног капитала.Нематеријални трошкови су скоро достигли ниво материјалних ако се изузме амортизација и плате вишка радника који је СНСД упослио изнад систематизација и стварних потреба за њима.Тако се краду и средњи и мали акционари и држава кроз умењени или непостојећи порез из добитка. Они су непоправљиви. Спасење је у промјени власти на изборима.

ODGOVORITE
Name

miki bl

17.07.2014 09:48

A kratki partner ili ronhil?

ODGOVORITE
Name

BL

17.07.2014 10:13

Zato roditelji mjesečno moraju donositi u vrtić papirne ubruse, tečni sapun i toalet papir!

ODGOVORITE
Name

Sasa

17.07.2014 11:09

Ova nije dala omladini PDP-a da ciste sneg ispred vrtica, pa su ovi stavili tablu "NE DIRAJ,SNEG PRIPADA SNSD-u"!

ODGOVORITE
Name

kratki partner

17.07.2014 11:25

Ako je ovo normalno, ili mnogo toga što rade kadrovi sadašnje vlasti, nek narod opet glasa za njih. Ja sigurno neću. Pozdrav iz Laktaša

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

17.07.2014 11:31

Oni su odavno sebi uzeli za pravo da drzavnim novcem finansiraju svoje orgije i pijanke.Nista novo

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

17.07.2014 12:05

Sta zna djete sta je piva, nagne i cvrkne, pogotovo te male od 0,33, za mladje die i cuca.

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

17.07.2014 12:08

Ајд погодите чија је пуленка ова кршна Црногорка? Имате минут да погодите. Да, да...у праву сте... Иза ње стоји Бајин Ђетић под именом Игор Радојчић... Хе, хе...није вам требало много времена да погодите. Ивер не пада далеко од кладе. Ко ће коме ко свој своме... Ова љубитељка добре капљице је спремна већ сад наздравити властитом поразу... Октобар је на видику...

ODGOVORITE
Name

SNSD

17.07.2014 12:25

SNSD nisam, a vjerujte malo me drži da se učlanim i da kradem,kradem i samo kradem ništa ne radim samo kradem i kradem od naroda, kradem od države, kradem i kradem dok mi uši i nos ne porastu.

ODGOVORITE
Name

mila

17.07.2014 12:45

Nadam se da poslije izbora, pomenuta direktorka neće imati priliku da potroši poručeni alkohol.

ODGOVORITE
Name

Daca25

17.07.2014 14:07

Treba provjeriti da ova direktorica nije mozda hronicni alkoholicar?! Svasta cemo mi jos cuti i vidjeti od kadra SNSD-a! :D

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

17.07.2014 14:14

Zna lijepa Nataša šta radi, kome piće uzima, za koga darove sprema, i koga zove na slave dječijih vrtića (čuj ovo: slave dječijih vrtića!!!!), kome se ulaguje i uvlači, ta nije ona od juče. Pa nije ona tek tako stavljena na listu kandidata za poslanika RS skupštine. Kako, ispred koje stranke?, kakvo je to pitanje, pa zna se..

ODGOVORITE
Name

gargamel

17.07.2014 15:22

Bruka nevidjena trose narodne pare sakom i kapom. Dokle braco, sta ce vrticu toliki alkohol sta slavi ova dama?

ODGOVORITE
Name

domacini...

17.07.2014 16:02

Ne zna ona da kad odes u goste poplavljenim porodicama nema ni vina ni meze..vec suze i gorcina.. Kakvo rasipanje narodnim parama..

ODGOVORITE
Name

Natasa BL

17.07.2014 16:09

I ovakvim smo mi ljudima dozvolili da vode brigu o našoj djeci. I još najbolje da je sada podržite da bude poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je dotična kandidat. Ovaj SNSD nas pokušava istrijebiti iz korjena. Ovo nije sitnica, jer ako se ovako nešto radi u vrtiću, šta je tek sa ostalim javnim ustanovama, preduzećima i sl.? Dokad ćemo biti ovce Milorada Dodika i njegovih tajkuna?!

ODGOVORITE
Name

memo

17.07.2014 18:52

ma ljudi taj vlasnik novoteksa je kriminalac ko iza njega stoji.On snadbjeva mnoge firme i niko na tenderu ne moze od njega proci.Nije iskljuceno da je direktorici naredjeno da mora od njega uzeti.

ODGOVORITE
Name

Mimo

17.07.2014 19:09

Čuj alkohol u dečije vrtiće? I to štok? Ma super teško onom ko vama decu daje na čuvanje.

ODGOVORITE
Name

Nina

17.07.2014 19:13

Nije ona kriva sto su deca tražila pice. Deci nesmemo ništa da uskratimo. Direktorka je dobra teta.

ODGOVORITE
Name

una

17.07.2014 19:53

Mila poručeni alkohol će se potrošiti u oktobru kad se bude slavila pobjeda

ODGOVORITE
Name

brlja rakija

17.07.2014 23:52

Prvo se naločite,a onda se poubijajte kako ste i naučili

ODGOVORITE
Name

hjghjtrg

18.07.2014 07:15

I svim radnicima u vrtiću je za poplave odbijeno od plate 3% umjesto 1,5% kako je propisano

ODGOVORITE
Name

radnik

19.07.2014 18:05

Ljudi,pisite realne komentare, pa ne moze Mile biti kriv za sve.. Firma Novoteks je firma koja pokrade sav novac gradjana Republike Srpske uz pomoc krtica SNSD-a i tkz. Socijalističke partije na čelu sa Djuricom, Selak Goranom a sve pod ujakovim plaštom Novom Milakovićem vlasnikom Novoteksa. Provjerite istražni organi Tuzilastva BIH i pomozite narodu. evo i dokaza. http://account.ba/novost/9672/veliko-istrazivanje-ko-kako-i-koliko-krade-na-javnim-nabavkama. Pa nek Novo i dalje krade a Snsd neka ćuti i ne rjesava se kukolja!!!!

ODGOVORITE
Name

Predo

19.07.2014 20:19

A vrtiće joj obezbjeđuje udbaš Sreto Aničić koji ne daje plate radnicima po dva mjeseca

ODGOVORITE
Name

viktorija

19.07.2014 21:35

Budimo ljudi, nikada ne radite ljudima ono sto ne bi zeljeli da vama rade.

ODGOVORITE
Name

klix

20.07.2014 05:51

Javnost treba da zna sta je upravo "Udruženje građana TENDER" to je upravo udruženje jednog čovjeka koje zastupa samo njegove interese, a taj čovjek je Kecman vlasnik firme "Keckom". Keckom firma snadbjeva javna preduzeća sredstvima za higijenu i kancelarijskim materijalom, a kada firma ne prođe na tenderu, onda se uključuje UG Tender i reaguje-vršeći pritiske na sve moguće načine. Istražni organi uzmite i provjerite u sudskim rješenjima ko je upisan kao ovlašteno lice i u doo Keckom i u UG Tender, pa ćete vidjeti da je komplet porodica Kecman. Eto i takvim stvarima ljudi se služe, a sve to znam jer sam i ja nekada bio dio te ekipe!

ODGOVORITE
Name

007

21.07.2014 16:51

Zato se mi čudimo kako ima svake godine sve više i više alkoholičara.

ODGOVORITE
Name

Md

21.07.2014 17:43

Jesu ova djeca cudna ali piju alkohol kuku.

ODGOVORITE