Стотине литара алкохола за бањалучке вртиће!

Директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Наташа Радуловић на јавном позиву за набавку прехрамбених производа и мјешовите робе вриједности 4,1 милион КМ, између осталог, за потребе вртића наручила је 666 флаша алкохолних пића, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 17.07.2014 | 18:45
Стотине литара алкохола за бањалучке вртиће!

У тендерској документацији јавног позива који је ових дана завршен, директорица Радуловић тражи да јој понуђачи доставе понуду за испоруку 234 флаше вина, 72 флаше штока и 15 картона пива.

У тендерској документацији, која је у посједу портала ЦАПИТАЛ, уз бројне прехрамбене артикле за припрему хране дјеци предшколског узраста, потребно је понуђач испоручи и „90 литара црног вина", „72 фласа бијелог вина Крстач" (0,75), „72 флаше бијелог вина Шардоне" (0,75), „72 литре штока" и „360 флаша пива (0,33)".

Бањалучким вртићима, у којима се борави 2.150 дјеце, очито треба 72 килограма „великих славских свијећа", односно неколико стотина свијећа, јер се у килограму налази од три до пет свијећа у зависности од величине.

Истовремено, док набављају 666 флаша алкохолних пића, бањалучки вртићи за наредне три године наручују, на примјер, само 15 комада сира фета од 950 грама, по девет килограма пршута и сувог врата, или тек 360 врећица смокија од 50 грама и 360 врећица штапића од 40 грама!

У тендерској документацији тражи се понуда за укупно 207 производа вриједности 4.102.000 КМ.


Директорица чији је мандат на истеку, расписује милионску набавку за наредне три године.

Директорица Радуловић која је ван БиХ, упутила нас је на помоћника директора за финансиј е Момирку Митровић која је рекла да је јавни позив управо затворен, а од четири пријављена за најбољег понуђача изабрана је фирма „Новотекс" Бањалука. Митровић истиче да је све било потпуно транспарентно и законито, те да до јуче када је истекао задњи рок, није пристигла ни једна жалба.

На питање зашто вртићи купују 666 флаша алкохолних пића, Митровић је потребу за том набавком упоредила са набавком тоалет папира!

„Ми смо установа која иде у госте и којој гости долазе, морамо их почастити. То нису велике количине на трогодишњем периоду и оне се могу, а и не морају набавити. Уосталом, зашто не ставити нешто одмах сада, него да се купује послије, посебно по некој већој цијени. Ми обиљежавамо славу у вртићима, и у том обреду се користе вина. Ми имамо 19 вртића и то вам је само једне године 19 литара вина. Идемо у посједу донаторима или вртићима из других градова којима понесемо као поклон флашу пића. Говоримо о неком нормалном функционисању. Немојте да се стављамо у средњи вијек па да немамо тоалет папира. Свака нормална кућа у коју дођете понудиће вас пићем и кафом. Чуде ме таква питања", каже Митровић.

Коментаришући зашто купују 666 флаша пића, а само напримјер 360 врећица смокија и штапића, Митровић каже да и то иде за поклоне када се иде у посјету другим вртићима, јер се грицкалице никада не дају дјеци у бањалучким вртићима.

Предсједник Удружења грађана „Тендер" Рајко Кецман каже да никада у пракси није видио да било која друга институције које се баве предшколским васпитањем и образовањем на простору цијеле БиХ набављају алкохол.

„У вријеме економске кризе а нарочито тешкоћа све сиромашнијих родитеља да извајају средства за вртиће, поставља се питање зашто се набавља роба која служи непримјереном луксузу, а не за суштинску потребу исхране дјеце", рекао је Кецман за портал ЦАПИТАЛ.

Поред набавке алкохола за дјецу, чији се родитељи годинама жале на превисоку цијену вртића у Бањалуци, врло су упитни и критеријуми избора најбољег понуђача.

Цијена се бодује са 50одсто, док рок испоруке носи 20, а услови и начин плаћања 30 одсто.
„Овим се отвара могућности фаворизовања понуђача који су локацијски ближе сједишту Уговорног органа, јер су предвиђени пенали од чак 0,5 одсто од уговорене цијене за сваки сат времена кашњења у испоруци", оцјењује Кецман.

Друго, сматра да услови плаћања који „носе" оволико бодова, стварају могућности успостављања „дила" са изабраним понуђачем, који у понуди да знатно дужи рок плаћања од годину дана како би био конкурентнији, а Центар га заправо плаћа одмах по испостављању фактуре.

„Непримјерен је рок испоруке, који износи чак 20 одсто укупне вриједности набавке. То није забиљежено у досадашној пракси, јер се не ради о „кетеринг" испорукама грабе, а поготово не топлих брока, већ о робама који чине репроматеријал за припрему гране у кухињама Центра за предшколско образовање. Тај рок објективно може да буде и дружи од 48 часова, али овог говори о протежирању добављача са подручја Бањалуке, а на штету новца грађана који дају новац за смјештај своје дјеце у вртићима", истиче Кецман.

Предсједница Комисије за провођење јавног позива Центра за предшколско Момирка Митровић одговара да су то неосноване оптужбе.

„Услови плаћања носе велики број бодова јер Центар не може утицати на динамику плаћања. То се врши преко Града Бањалука, а оно зависе од пуњења градског буџета. Ако добијемо што дужи рок плаћања, унаприје избјегавамо могућност раскида уговора, што може утиче на испоруку хране дјеци", каже Митровић.

Кратке рокове испоруке правда тиме што дјеца очекују свако јутро свјеже млијеко, хљеб и воће, које ако није доброг квалитета потребно брзо вратити и испоручи нове количине. На сугестију да су могли воће, млијеко и хљеб издвојити у посебан лот, Митровић каже да би их онда оптужили да иду на распарчавање поступка јавне набавке.

Побједник на 4,1 милиона КМ вриједном тендеру, фирма „Новотекс" Бањалука, познати је партнер Центра за предшколско васпитање и образовање. УГ „Тендер" је 2010. године извршили мониторинг Уговора о набавци хигијене, дидактичког и канцеларијског материјала који је Центар склопио са „Новотексом" и утврдио значајне пропусте, те склапање анекса уговора којима су поједине цијене увећане неколико пута.

„Уговорни орган је прихватио захтјев понуђача „Новотекса" и 10. Октобра 2009. године склопио Анекс уговора, одобравајући корекцију цијена навише, за тражена 42 артикла од укупно 161.

Поређењем појединих цијена у јединицама мјере наведеним у Понуди и одобрених корекција истих у измјењеним јединицама мјере за 12 артикала, од тога 5 у смањењим паковањима, а за 7, умјесто мјере паковање, даване су цијене само на комад, па је обезбјеђено повећање цијена од чак 361,30%.

Конкретно појединачне вриједноси 42 артикла у уговореним јединицама мјере износило је 72,06 КМ док је дозвољеном корекцијом за истовјетне количине само у новим јединицама мјере достигнут износ од 332,41 КМ.

Цијене из Анекса уговора су премашиле цијене четвртог понуђача по висини понуде за 195%, петог за 170%, тако да Уговорни орган умјесто најповољнијег, већ 7 мјесеци врши набавку од неупоредиво најскупљег добављача.

По члану 39. Закона о јавним набавкама БиХ цијене наведене у најповољнијој понуди и услови из Тендерске документације се не могу мијењати", наведено је у извјештају УГ „Тендер".

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Мики

17.07.2014 09:14

Ништа чудно СНСД -ов кадар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

17.07.2014 09:21

Ова директорица ће сада бити унапријеђена бољом и важниј функцијом! Е па зато морамо мјењати ове незајажљиве иако знамо да ће и ови што дођу(надам се помало)крадуцкати! Међутим ови тренутни пљачкају и то безобразно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен75

17.07.2014 09:32

Ово прелази сваку границу нормалног уредјења. Има ли краја срамоти и неморалу власти РС? Вријеме је за смјене свих кадрова садашње власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ле

17.07.2014 09:33

Па има ли у тој држави ико поштен , па гори сте од штакора, и они би мало пазили на заједничке залихе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

17.07.2014 09:36

Ми се чудимо што је пуно алкохоличара у држави , није ни чудо кад од малена уче дијецу да се алкохлишу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

17.07.2014 09:37

ЖИВЈЕЛИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

17.07.2014 09:44

Ово је ситница у односу на планове набавки јавних предузећа које усваја Влада у својству представника државног капитала.Нематеријални трошкови су скоро достигли ниво материјалних ако се изузме амортизација и плате вишка радника који је СНСД упослио изнад систематизација и стварних потреба за њима.Тако се краду и средњи и мали акционари и држава кроз умењени или непостојећи порез из добитка. Они су непоправљиви. Спасење је у промјени власти на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики бл

17.07.2014 09:48

А кратки партнер или ронхил?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

17.07.2014 10:13

Зато родитељи мјесечно морају доносити у вртић папирне убрусе, течни сапун и тоалет папир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

17.07.2014 11:09

Ова није дала омладини ПДП-а да цисте снег испред вртица, па су ови ставили таблу "НЕ ДИРАЈ,СНЕГ ПРИПАДА СНСД-у"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кратки партнер

17.07.2014 11:25

Ако је ово нормално, или много тога што раде кадрови садашње власти, нек народ опет гласа за њих. Ја сигурно нећу. Поздрав из Лакташа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

17.07.2014 11:31

Они су одавно себи узели за право да дрзавним новцем финансирају своје оргије и пијанке.Ниста ново

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

17.07.2014 12:05

Ста зна дјете ста је пива, нагне и цвркне, поготово те мале од 0,33, за младје дие и цуца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

17.07.2014 12:08

Ајд погодите чија је пуленка ова кршна Црногорка? Имате минут да погодите. Да, да...у праву сте... Иза ње стоји Бајин Ђетић под именом Игор Радојчић... Хе, хе...није вам требало много времена да погодите. Ивер не пада далеко од кладе. Ко ће коме ко свој своме... Ова љубитељка добре капљице је спремна већ сад наздравити властитом поразу... Октобар је на видику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

17.07.2014 12:25

СНСД нисам, а вјерујте мало ме држи да се учланим и да крадем,крадем и само крадем ништа не радим само крадем и крадем од народа, крадем од државе, крадем и крадем док ми уши и нос не порасту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

17.07.2014 12:45

Надам се да послије избора, поменута директорка неће имати прилику да потроши поручени алкохол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца25

17.07.2014 14:07

Треба провјерити да ова директорица није мозда хроницни алкохолицар?! Сваста цемо ми јос цути и видјети од кадра СНСД-а! :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

17.07.2014 14:14

Зна лијепа Наташа шта ради, коме пиће узима, за кога дарове спрема, и кога зове на славе дјечијих вртића (чуј ово: славе дјечијих вртића!!!!), коме се улагује и увлачи, та није она од јуче. Па није она тек тако стављена на листу кандидата за посланика РС скупштине. Како, испред које странке?, какво је то питање, па зна се..

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаргамел

17.07.2014 15:22

Брука невидјена тросе народне паре саком и капом. Докле брацо, ста це вртицу толики алкохол ста слави ова дама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

домацини...

17.07.2014 16:02

Не зна она да кад одес у госте поплављеним породицама нема ни вина ни мезе..вец сузе и горцина.. Какво расипање народним парама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Натаса БЛ

17.07.2014 16:09

И оваквим смо ми људима дозволили да воде бригу о нашој дјеци. И још најбоље да је сада подржите да буде посланик у Парламентарној скупштини БиХ, јер је дотична кандидат. Овај СНСД нас покушава истријебити из корјена. Ово није ситница, јер ако се овако нешто ради у вртићу, шта је тек са осталим јавним установама, предузећима и сл.? Докад ћемо бити овце Милорада Додика и његових тајкуна?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мемо

17.07.2014 18:52

ма људи тај власник новотекса је криминалац ко иза њега стоји.Он снадбјева многе фирме и нико на тендеру не мозе од њега проци.Није искљуцено да је директорици наредјено да мора од њега узети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

17.07.2014 19:09

Чуј алкохол у дечије вртиће? И то шток? Ма супер тешко оном ко вама децу даје на чување.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

17.07.2014 19:13

Није она крива сто су деца тражила пице. Деци несмемо ништа да ускратимо. Директорка је добра тета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

17.07.2014 19:53

Мила поручени алкохол ће се потрошити у октобру кад се буде славила побједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

брља ракија

17.07.2014 23:52

Прво се налочите,а онда се поубијајте како сте и научили

ОДГОВОРИТЕ
Name

хјгхјтрг

18.07.2014 07:15

И свим радницима у вртићу је за поплаве одбијено од плате 3% умјесто 1,5% како је прописано

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

19.07.2014 18:05

Људи,писите реалне коментаре, па не мозе Миле бити крив за све.. Фирма Новотекс је фирма која покраде сав новац градјана Републике Српске уз помоц кртица СНСД-а и ткз. Социјалистичке партије на челу са Дјурицом, Селак Гораном а све под ујаковим плаштом Новом Милаковићем власником Новотекса. Провјерите истражни органи Тузиластва БИХ и помозите народу. ево и доказа. хттп://аццоунт.ба/новост/9672/велико-истразивање-ко-како-и-колико-краде-на-јавним-набавкама. Па нек Ново и даље краде а Снсд нека ћути и не рјесава се кукоља!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предо

19.07.2014 20:19

А вртиће јој обезбјеђује удбаш Срето Аничић који не даје плате радницима по два мјесеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

викторија

19.07.2014 21:35

Будимо људи, никада не радите људима оно сто не би зељели да вама раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клиx

20.07.2014 05:51

Јавност треба да зна ста је управо "Удружење грађана ТЕНДЕР" то је управо удружење једног човјека које заступа само његове интересе, а тај човјек је Кецман власник фирме "Кецком". Кецком фирма снадбјева јавна предузећа средствима за хигијену и канцеларијским материјалом, а када фирма не прође на тендеру, онда се укључује УГ Тендер и реагује-вршећи притиске на све могуће начине. Истражни органи узмите и провјерите у судским рјешењима ко је уписан као овлаштено лице и у доо Кецком и у УГ Тендер, па ћете видјети да је комплет породица Кецман. Ето и таквим стварима људи се служе, а све то знам јер сам и ја некада био дио те екипе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

21.07.2014 16:51

Зато се ми чудимо како има сваке године све више и више алкохоличара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

21.07.2014 17:43

Јесу ова дјеца цудна али пију алкохол куку.

ОДГОВОРИТЕ