Pomoći zemaljama regiona na evropskom putu

Želja je svih da zemlje jugoistočne Evrope jednog dana budu u Evropskoj uniji, uz ispunjavanje kriterija neophodnih za članstvo, složili su se predsjednik Ivo Josipović i njemačka kancelarka Angela Merkel
nakon završetka plenarnog sastanka "Brdo-Brijuni procesa!, istakavši da su im u tome i Njemačka i članice EU iz regije spremne pomoći.

Region 15.07.2014 | 17:22
Pomoći zemaljama regiona na evropskom putu

"Želja svih ovđe je da jugoistočna Evropa jednog dana bude u Evropskoj uniji, kada za to budu ispunjeni uslovii", rekao je Josipović.

"Hrvatska i Slovenija biti će "glasnogovornici evropskog puta zemalja regija", dodao je šef hrvatske države.

Kancelarka Merkel takođe je jasno dala do znanja da Njemačka stoji uz bok zemljama koje žele ostvariti svoje evropske ambicije.

 "Sve imaju perspektivu ulaska u EU. To nisu samo riječi", kazala je kancelarka ističući primjer Hrvatske i Slovenije.

Josipović i Merkel bili su jednoglasni po pitanju ispunjavanja kriterija za članstvo. Dok je Josipović ustvrdio da su se za Hrvatsku visoki standardi pokazali dobri ustvrdivši da je ona postala "bolje društvo", njemačka kancelarka istakla je da je Njemačkoj važno da kriteriji budu ispunjeni, ali da, iako se na Njemačku gleda kao "vrlo strogu" po tom pitanju, ona neće stajati po strani već je spremna dati
potporu zemljama aspirantima.

Josipović je, govoreći o prevladavanju problema koji muče regiju i napretku u odnosima koje su ostvarili Beograd i Priština, istakao da "još više treba hrabrosti da se taj evropski duh ne izgubi".

 "Podržavamo visoke standarde, ali smo tu da im pomognemo da se standardi prihvate", rekao je Josipović.

Takođe se osvrnuo na novu Evropsku komisiju koja s radom počinje na jesen i izrazio uvjerenje da će na tragu stare Komisije i ovaj novi sastav nastaviti politiku otvorenih vrata.

"U Evropskoj komisiji postoji kontinuitet politike otvorenih vrata i  mislim da će nastaviti i unaprijediti tu politiku koju je provodila dosadašnja Komisija", rekao je.

Što se tiče njemačko-hrvatskih odnosa, koji su prvog dana članstva Hrvatske u EU obilježeni slučajem Perković, Merkel je rekla da je to tačno, ali da su "odnosi Hrvatske i Njemačke tradicionalno dobri".

"Naši odnosi su dobri ne samo između političkih institucija već i ljudi. Imamo izvanredne odnose", kazala je Merkel i dodala da Hrvatska prolazi kroz teško razdoblje ali da je Njemačka tu da joj pomogne.

Kako je bilo i najavljeno, učesnici  skupa su razgovarali o infrastrukturnim projektima i energetici, za što je, kako je kazao Josipović, "Hrvatska vitalno zainteresirana", prvenstveno za željeznički pravac Muenćen-Istanbul i Jadransko jonsku autocestu te "energetske politike unutar energetskih politika EU-a".

 "Politička i privredna  perspektiva su tijesno povezani", ocijenila je Merkel i podsjetila da do 2020. na raspolaganju stoji 11,7 milijardi evra za projekte u infrastrukturi.

Njemačka kancelarka izrazila je saučešćce porodicama žrtava poplava u regiji.

Predsjednik Josipović je u izjavi za medije kazao da će se sa skupa u Kneževom dvoru Evropskom vijeću uputiti poziv za održavanjem summita EU-zapadni Balkan.

Na skupu su učestovali predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednici Makedonije Đorge Ivanov, Slovenije Borut Pahor i Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar