Помоћи земаљама региона на европском путу

Жеља је свих да земље југоисточне Европе једног дана буду у Европској унији, уз испуњавање критерија неопходних за чланство, сложили су се предсједник Иво Јосиповић и њемачка канцеларка Ангела Меркел
након завршетка пленарног састанка "Брдо-Бријуни процеса!, истакавши да су им у томе и Њемачка и чланице ЕУ из регије спремне помоћи.

Регион 15.07.2014 | 17:22
Помоћи земаљама региона на европском путу

"Жеља свих овђе је да југоисточна Европа једног дана буде у Европској унији, када за то буду испуњени условии", рекао је Јосиповић.

"Хрватска и Словенија бити ће "гласноговорници европског пута земаља регија", додао је шеф хрватске државе.

Канцеларка Меркел такође је јасно дала до знања да Њемачка стоји уз бок земљама које желе остварити своје европске амбиције.

 "Све имају перспективу уласка у ЕУ. То нису само ријечи", казала је канцеларка истичући примјер Хрватске и Словеније.

Јосиповић и Меркел били су једногласни по питању испуњавања критерија за чланство. Док је Јосиповић устврдио да су се за Хрватску високи стандарди показали добри устврдивши да је она постала "боље друштво", њемачка канцеларка истакла је да је Њемачкој важно да критерији буду испуњени, али да, иако се на Њемачку гледа као "врло строгу" по том питању, она неће стајати по страни већ је спремна дати
потпору земљама аспирантима.

Јосиповић је, говорећи о превладавању проблема који муче регију и напретку у односима које су остварили Београд и Приштина, истакао да "још више треба храбрости да се тај европски дух не изгуби".

 "Подржавамо високе стандарде, али смо ту да им помогнемо да се стандарди прихвате", рекао је Јосиповић.

Такође се осврнуо на нову Европску комисију која с радом почиње на јесен и изразио увјерење да ће на трагу старе Комисије и овај нови састав наставити политику отворених врата.

"У Европској комисији постоји континуитет политике отворених врата и  мислим да ће наставити и унаприједити ту политику коју је проводила досадашња Комисија", рекао је.

Што се тиче њемачко-хрватских односа, који су првог дана чланства Хрватске у ЕУ обиљежени случајем Перковић, Меркел је рекла да је то тачно, али да су "односи Хрватске и Њемачке традиционално добри".

"Наши односи су добри не само између политичких институција већ и људи. Имамо изванредне односе", казала је Меркел и додала да Хрватска пролази кроз тешко раздобље али да је Њемачка ту да јој помогне.

Како је било и најављено, учесници  скупа су разговарали о инфраструктурним пројектима и енергетици, за што је, како је казао Јосиповић, "Хрватска витално заинтересирана", првенствено за жељезнички правац Муенћен-Истанбул и Јадранско јонску аутоцесту те "енергетске политике унутар енергетских политика ЕУ-а".

 "Политичка и привредна  перспектива су тијесно повезани", оцијенила је Меркел и подсјетила да до 2020. на располагању стоји 11,7 милијарди евра за пројекте у инфраструктури.

Њемачка канцеларка изразила је саучешћце породицама жртава поплава у регији.

Предсједник Јосиповић је у изјави за медије казао да ће се са скупа у Кнежевом двору Европском вијећу упутити позив за одржавањем суммита ЕУ-западни Балкан.

На скупу су учестовали предсједник Албаније Бујар Нисхани, трочлано предсједништво Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић и Небојша Радмановић, предсједник Црне Горе Филип Вујановић, предсједница Косова Атифете Јахјага, предсједници Македоније Ђорге Иванов, Словеније Борут Пахор и Србије Томислав Николић.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар