Potrebna izmjena Ustava i izbornog sistema

Evropski sud za ljudska prava ocijenio je da BiH treba da izmjeni izborni sistem i Ustav da bi građanima bilo omogućeno da se kandiduju za Dom naroda Parlamentare skupštine i Predsjedništvo BiH bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

Bosna i Hercegovina 15.07.2014 | 16:50
Potrebna izmjena Ustava i izbornog sistema

U današnjoj presudi u predmetu Zornić protiv BiH, koja je usvojena sa šest glasova prema jedan, navodi se da je u tom slučaju došlo do diskriminacije.

Predstavku je podnijela Azra Zornić koja nije željela da se izjasni o nacionalnoj pripadnosti, zbog čega nije mogla da se kandiduje na izborima, jer za Dom naroda i Predsjedništvo mogu da se kandiduju samo pripadnici konstitutivnih naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Evropski sud za ljudska prava ocijenio je da ovakav propis predstavlja diskriminaciju i kršenje prava na slobodne izbore, navodi se u saopštenju iz Suda u Strazburu.

"Ovo podrazumijeva neophodnost promjene Ustava BiH", navodi se u saopštenju.

Evropski sud je ovu reformu izbornog sistema tražio od BiH još krajem 2009.godine u slučaju "Sejdić - Finci" i ona je i jedan od preduslova da BiH podnese zahtjev za članstvo u EU.

"Povreda u predmetnom slučaju direktna je posljedica neuspjeha vlasti BiH da izvrše ustavne i zakonodavne izmjene s cilju provođenja odluke u slučaju `Sejdić i Finci`, čije izvršenje je od 2009. godine pod nadzorom Komiteta ministara Savjeta Evrope, tijela zaduženog za nadgledanje izvršenja odluka i presude Suda", navodi se u saopštenju iz Suda u Strazburu.

U saopštenju se ističe da je potrebno u što kraćem roku i najefikasnije riješiti ovu situaciju.

Azra Zornić živi u Sarajevu i već duže učestvuje u političkom životu BiH, a 2002. godine bila je kandidat Socijaldemokratske partije BiH na parlamentarnim izborima.

U predmetu "Sejdić i Finci", podnosiocima nije omogućeno da se kandiduju, jer su po nacionalnosti Rom i Jevrejin.

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ciganin

15.07.2014 15:04

Ma ja bih sutra glasao za najvećeg Ciganina, samo da nam obezbedi život dostojan čovjeka. Eto, decenijama smo birali SVOJE, a ti NAŠI nas sve redom pokradoše.

ODGOVORITE
Name

Zgubidan

15.07.2014 15:15

Zamislite da okrenemo pilu naopako pa u Ustav ugradimo da srpskog clana biraju Bosnjaci, hrvatskog Srbi, a bosnjackog Hrvati! Ja vam garantujem da bi bilo bolje nego sada!

ODGOVORITE
Name

ДР

15.07.2014 15:20

Неки су гласали за Месића, Алију и Лагумџију јер нису разумјели њихове циљеве. Сада знају, али и пошто је српска власт црна, ова друга је још црња. Дакле има горе од горег. Азра је Алија, упакована у други папир. Може промјена, али да границе остану и да се прогласе међународно важећим.

ODGOVORITE
Name

građanin

15.07.2014 16:13

Jadan si DR, vrati se u 19-ti vijek

ODGOVORITE
Name

ДР

15.07.2014 21:07

@gradjaninu Ја се тамо враћам често, враћам се и даље. Исто као у математици тражим поступак којим се дошло до резултата. Поступак је зелена трансферзала, џамијање, превођење у католичанство а онда ајде да се не враћамо на оно шта је било. Тако је од 2000 прије христа па до данас. Ко воли науку нађе одговор, а кога не занима наука нађе увреде. Зашто увреде? Ако потражиш разлог наћи ћеш га. Бићеш олакшан за горчину која те гуши. ....

ODGOVORITE