Потребна измјена Устава и изборног система

Европски суд за људска права оцијенио је да БиХ треба да измјени изборни систем и Устав да би грађанима било омогућено да се кандидују за Дом народа Парламентаре скупштине и Предсједништво БиХ без дискриминације на основу етничке припадности.

Босна и Херцеговина 15.07.2014 | 16:50
Потребна измјена Устава и изборног система

У данашњој пресуди у предмету Зорнић против БиХ, која је усвојена са шест гласова према један, наводи се да је у том случају дошло до дискриминације.

Представку је поднијела Азра Зорнић која није жељела да се изјасни о националној припадности, због чега није могла да се кандидује на изборима, јер за Дом народа и Предсједништво могу да се кандидују само припадници конститутивних народа - Срби, Хрвати и Бошњаци.

Европски суд за људска права оцијенио је да овакав пропис представља дискриминацију и кршење права на слободне изборе, наводи се у саопштењу из Суда у Стразбуру.

"Ово подразумијева неопходност промјене Устава БиХ", наводи се у саопштењу.

Европски суд је ову реформу изборног система тражио од БиХ још крајем 2009.године у случају "Сејдић - Финци" и она је и један од предуслова да БиХ поднесе захтјев за чланство у ЕУ.

"Повреда у предметном случају директна је посљедица неуспјеха власти БиХ да изврше уставне и законодавне измјене с циљу провођења одлуке у случају `Сејдић и Финци`, чије извршење је од 2009. године под надзором Комитета министара Савјета Европе, тијела задуженог за надгледање извршења одлука и пресуде Суда", наводи се у саопштењу из Суда у Стразбуру.

У саопштењу се истиче да је потребно у што краћем року и најефикасније ријешити ову ситуацију.

Азра Зорнић живи у Сарајеву и већ дуже учествује у политичком животу БиХ, а 2002. године била је кандидат Социјалдемократске партије БиХ на парламентарним изборима.

У предмету "Сејдић и Финци", подносиоцима није омогућено да се кандидују, јер су по националности Ром и Јеврејин.

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Циганин

15.07.2014 15:04

Ма ја бих сутра гласао за највећег Циганина, само да нам обезбеди живот достојан човјека. Ето, деценијама смо бирали СВОЈЕ, а ти НАШИ нас све редом покрадоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Згубидан

15.07.2014 15:15

Замислите да окренемо пилу наопако па у Устав уградимо да српског цлана бирају Босњаци, хрватског Срби, а босњацког Хрвати! Ја вам гарантујем да би било боље него сада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР

15.07.2014 15:20

Неки су гласали за Месића, Алију и Лагумџију јер нису разумјели њихове циљеве. Сада знају, али и пошто је српска власт црна, ова друга је још црња. Дакле има горе од горег. Азра је Алија, упакована у други папир. Може промјена, али да границе остану и да се прогласе међународно важећим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

15.07.2014 16:13

Јадан си ДР, врати се у 19-ти вијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР

15.07.2014 21:07

@градјанину Ја се тамо враћам често, враћам се и даље. Исто као у математици тражим поступак којим се дошло до резултата. Поступак је зелена трансферзала, џамијање, превођење у католичанство а онда ајде да се не враћамо на оно шта је било. Тако је од 2000 прије христа па до данас. Ко воли науку нађе одговор, а кога не занима наука нађе увреде. Зашто увреде? Ако потражиш разлог наћи ћеш га. Бићеш олакшан за горчину која те гуши. ....

ОДГОВОРИТЕ