Da li će BiH na crnu listu?

Vijeće naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas usvojilo izmjene i dopune Krivičnog zakona, jer su protiv tog prijedloga bila tri srpska delegata koja smatraju da se spornim zakonom prenose nadležnosti sa
Srpske na BiH.

Bosna i Hercegovina 10.07.2014 | 17:51
Da li će BiH na crnu listu?

Neusvajanjem ovog Zakona BiH nije ispunila preuzete obaveze prema Savjetu Evrope i Komitetu MONIVAL-a, te se može naći na tzv. “crnoj listi” zemalja za koje postoji sumnja da finansiraju terorizam
i druge kriminalne radnje.

Od pet srpskih delegata u Vijeću naroda Parlamentarne skupštine BiH, delegat Mladen Ivanić je prilikom glasanja o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona bio suzdržan.

,,Bio sam suzdržan jer se vlast poigrava sa nama. Zajedno sjede, dijele funkcije, a ne mogu da se dogovore oko jednog zakona'', kaže Ivanić.

Delegat iz reda SDS-a Ognjen Tadić nije ni glasao, jer je stav njegove stranke da se o spornim izmjenama i dopunama krivičnog zakona BiH treba izjasniti Narodna Skupština Republike Srpske i reći da li ima prenosa nadležnosti.

Nezvanično saznajemo da su i tri delegata vladajuće koalicije SNSD - DNS imala različito mišljenje o Krivičnom zakonu. Jedan od njih je čak smatrao da se ne radi o prenosu, već o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj. Ipak, sva trojica glasala su protiv, ali je ostavljen prostor za dogovor.

,,Klub Bošnjaka može ukoliko želi da odblokira ovo pitanje. Sazvaćemo Kolegijum Vijeća i u paketu razmatrati pitanje Zakona o prebivalištu i pitanje Krivičnog zakona'', ističe Staša Košarac delegat SNSD-a.

Usaglašavanje Kolegijuma ne može se obaviti iz tehničkih razloga, jer je bošnjački član Kolegijuma Sulejman Tihić već duže zbog bolesti odsutan. Na pitanje da li to znači da od ovog, ali i ostalih zakona koji čekaju usaglašavanje u Kolegijumu nema ništa u ovom mandatu Vijeća, odgovara hrtvatski delegat Dragan Čović: ,,To znači da zakona nema i to najviše govori o našim odnosima u BiH.''

U cijeloj priči oko izmjena i dopuna krivičnog Zakona BiH nameće se logično pitanje - ako ima prenosa nadležnosti zašto niko nije predložio amandmane koji bi to uklonili iz Zakona? Ni predlagač zakona ne vidi u čemu je problem, jer niko nikada nije iznio konkretne primjedbe na predložene izmjene i dopune krivičnog Zakona BiH.

,,Nisam dobio nikavu primjedbu na sadržaj Zakona. Niko nikada nije rekao da se radi o prenosu nadležnosti. Tvrdim da nema prenosa nadležnosti, jer je Zakon radio tim pravnih stručnjaka sa svih nivoa vlasti'', ističe Bariša Čolak ministar pravde u Savjetu ministara BiH.

BiH ima rok do sredine septembra da usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakona.U protivnom moglo bi se desiti da bude stavljena na tzv. crnu listu zemalja sa kojima nije preporučljivo poslovati, jer postoji sumnja da se bave finansiranjem terorizma i drugih kriminalnih radnji. To praktično znači da bi se sve novčane transakcije u i iz BiH odvijale znatno otežano i bile bi podvrgnute dugotrajnim procedurama dodatnih provjera.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xxl

10.07.2014 15:39

Pa ovi na vlasti i žele da nas "stave na crnu listu, da bude još crnija i od crne", jer to je način da budu glavni, da vladaju bez odgovornosti i da ga "gaze" dok nas ne pogaze.

ODGOVORITE
Name

RS

14.07.2014 04:03

Pa zar nije RS crna lista koja se nalazi na BIH zemlji ona kad ode biće sve ok.

ODGOVORITE