Да ли ће БиХ на црну листу?

Вијеће народа Парламентарне скупштине БиХ није данас усвојило измјене и допуне Кривичног закона, јер су против тог приједлога била три српска делегата која сматрају да се спорним законом преносе надлежности са
Српске на БиХ.

Босна и Херцеговина 10.07.2014 | 17:51
Да ли ће БиХ на црну листу?

Неусвајањем овог Закона БиХ није испунила преузете обавезе према Савјету Европе и Комитету МОНИВАЛ-а, те се може наћи на тзв. “црној листи” земаља за које постоји сумња да финансирају тероризам
и друге криминалне радње.

Од пет српских делегата у Вијећу народа Парламентарне скупштине БиХ, делегат Младен Иванић је приликом гласања о измјенама и допунама Кривичног закона био суздржан.

,,Био сам суздржан јер се власт поиграва са нама. Заједно сједе, дијеле функције, а не могу да се договоре око једног закона'', каже Иванић.

Делегат из реда СДС-а Огњен Тадић није ни гласао, јер је став његове странке да се о спорним измјенама и допунама кривичног закона БиХ треба изјаснити Народна Скупштина Републике Српске и рећи да ли има преноса надлежности.

Незванично сазнајемо да су и три делегата владајуће коалиције СНСД - ДНС имала различито мишљење о Кривичном закону. Један од њих је чак сматрао да се не ради о преносу, већ о враћању надлежности Републици Српској. Ипак, сва тројица гласала су против, али је остављен простор за договор.

,,Клуб Бошњака може уколико жели да одблокира ово питање. Сазваћемо Колегијум Вијећа и у пакету разматрати питање Закона о пребивалишту и питање Кривичног закона'', истиче Сташа Кошарац делегат СНСД-а.

Усаглашавање Колегијума не може се обавити из техничких разлога, јер је бошњачки члан Колегијума Сулејман Тихић већ дуже због болести одсутан. На питање да ли то значи да од овог, али и осталих закона који чекају усаглашавање у Колегијуму нема ништа у овом мандату Вијећа, одговара хртватски делегат Драган Човић: ,,То значи да закона нема и то највише говори о нашим односима у БиХ.''

У цијелој причи око измјена и допуна кривичног Закона БиХ намеће се логично питање - ако има преноса надлежности зашто нико није предложио амандмане који би то уклонили из Закона? Ни предлагач закона не види у чему је проблем, јер нико никада није изнио конкретне примједбе на предложене измјене и допуне кривичног Закона БиХ.

,,Нисам добио никаву примједбу на садржај Закона. Нико никада није рекао да се ради о преносу надлежности. Тврдим да нема преноса надлежности, јер је Закон радио тим правних стручњака са свих нивоа власти'', истиче Бариша Чолак министар правде у Савјету министара БиХ.

БиХ има рок до средине септембра да усвоји измјене и допуне Кривичног закона.У противном могло би се десити да буде стављена на тзв. црну листу земаља са којима није препоручљиво пословати, јер постоји сумња да се баве финансирањем тероризма и других криминалних радњи. То практично значи да би се све новчане трансакције у и из БиХ одвијале знатно отежано и биле би подвргнуте дуготрајним процедурама додатних провјера.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxл

10.07.2014 15:39

Па ови на власти и желе да нас "ставе на црну листу, да буде још црнија и од црне", јер то је начин да буду главни, да владају без одговорности и да га "газе" док нас не погазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

14.07.2014 04:03

Па зар није РС црна листа која се налази на БИХ земљи она кад оде биће све ок.

ОДГОВОРИТЕ