Više od sedam miliona KM za poplavljena područja

Savjet ministara BiH danas je utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu, kojim je predviđeno preusmjeravanje više od
sedam miliona KM iz budžeta BiH za područja ugrožena poplavama.

Bosna i Hercegovina 08.07.2014 | 20:14
Više od sedam miliona KM za poplavljena područja

Uštede su napravili svi budžetski korisnici svojim prijedlozima kojima su pojedinačni budžeti institucija smanjeni za jedan odsto, čime je ispoštovan zaključak Savjeta ministara BiH i više zaključaka sa 67. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o budžetskim uštedama.

Zbog objektivnih šteta i nastalih troškova tokom poplava uvažena je činjenica da su tri institucije - Ministarstvo odbrane, Obavještajno-bezbjednosna agencija i Uprava za indirektno oporezivanje izdvojile niža sredstva.

Ministarstvo financija i trezora BiH dostaviće utvrđeni Prijedlog Predsjedništvu BiH. Savjet ministara BiH zatražio je od Predsjedništva BiH da ovaj prijedlog zakona hitno dostavi parlamentu BiH na usvajanje po hitnoj proceduri.

Savjet ministara BiH ponovo je razmatrao realizaciju devet zaključaka sa 96. sjednice u vezi sa aktuelnom situacijom nastalom usljed majskih poplava u BiH, sa fokusom na pripreme za predstojeću donatorsku konferenciju, te je zaključeno da je neophodno da sve institucije nadležne za njenu pripremu daju svoj maksimalni doprinos kako bi bila održana uspješno.

Na sjednici je razmatran izvještaj o radu Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, te je zaključeno da se ovaj izvještaj dopuni sugestijama sa sjednice.

Utvrđen je i Prijedlog dopuna broj 2 Sporazuma o finansiranju o državnom programu za BiH u okviru IPA komponente za pomoć tranziciji i izgradnji institucija za 2011. godinu, kojim se vrši realokacija IPA doprinosa s projekta za koje nije potrebna hitna implementacija u iznosu od 6,55 miliona evra i stavlja na raspolaganje BiH za rješavanje posljedica poplava.

Ukupna vrijednost izmijenjenog programa iznosi 123.231.053 evra.

Istovremeno, Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog dopuna broj 2 Sporazuma o finansiranju o državnom programu za BiH u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2012. godinu, kojim će 16,39 miliona evra s tri dosadašnja projekta biti preusmjereno na novi projekt Podrška rekonstrukciji područja pogođenih poplavama.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog dopuna broj 2 Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u vezi s horizontalnim programom o nuklearnoj bezbjednosti i zaštiti od zračenja u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć u 2008. godini, čime se omogućava nastavak aktivnosti i potpuna realizacija ovog projekta do 30. septembra 2016. godine.

Pojedinačni prijedlozi sporazuma biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o finansiranju /projekat hitnog oporavka od poplava/ između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj u iznosu od 100 miliona dolara.

Ciljevi projekta su pokrivanje kritičnih potreba i obnavljanje funkcije infrastrukture bitne za javne usluge i ekonomski oporavak u područjima pogođenim poplavama.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostaviće prijedlog ovog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Zbog potreba izdvajanja 1,25 miliona evra i poplava koje su zadesile BiH, Savjet ministara BiH odlučilo je da BiH ne učestvuje na Međunarodnom sajmu "Ekspo" u Milanu naredne godine.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sojic

09.07.2014 01:00

Kojih 7, ne pomaze ni 77, sramota!

ODGOVORITE