Више од седам милиона КМ за поплављена подручја

Савјет министара БиХ данас је утврдио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о буџету институција БиХ и међународних обвеза БиХ за ову годину, којим је предвиђено преусмјеравање више од
седам милиона КМ из буџета БиХ за подручја угрожена поплавама.

Босна и Херцеговина 08.07.2014 | 20:14
Више од седам милиона КМ за поплављена подручја

Уштеде су направили сви буџетски корисници својим приједлозима којима су појединачни буџети институција смањени за један одсто, чиме је испоштован закључак Савјета министара БиХ и више закључака са 67. сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о буџетским уштедама.

Због објективних штета и насталих трошкова током поплава уважена је чињеница да су три институције - Министарство одбране, Обавјештајно-безбједносна агенција и Управа за индиректно опорезивање издвојиле нижа средства.

Министарство финанција и трезора БиХ доставиће утврђени Приједлог Предсједништву БиХ. Савјет министара БиХ затражио је од Предсједништва БиХ да овај приједлог закона хитно достави парламенту БиХ на усвајање по хитној процедури.

Савјет министара БиХ поново је разматрао реализацију девет закључака са 96. сједнице у вези са актуелном ситуацијом насталом усљед мајских поплава у БиХ, са фокусом на припреме за предстојећу донаторску конференцију, те је закључено да је неопходно да све институције надлежне за њену припрему дају свој максимални допринос како би била одржана успјешно.

На сједници је разматран извјештај о раду Координационог тијела БиХ за заштиту и спашавање од природних или других несрећа у БиХ, те је закључено да се овај извјештај допуни сугестијама са сједнице.

Утврђен је и Приједлог допуна број 2 Споразума о финансирању о државном програму за БиХ у оквиру ИПА компоненте за помоћ транзицији и изградњи институција за 2011. годину, којим се врши реалокација ИПА доприноса с пројекта за које није потребна хитна имплементација у износу од 6,55 милиона евра и ставља на располагање БиХ за рјешавање посљедица поплава.

Укупна вриједност измијењеног програма износи 123.231.053 евра.

Истовремено, Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог допуна број 2 Споразума о финансирању о државном програму за БиХ у оквиру Инструмента за претприступну помоћ за 2012. годину, којим ће 16,39 милиона евра с три досадашња пројекта бити преусмјерено на нови пројект Подршка реконструкцији подручја погођених поплавама.

Савјет министара БиХ утврдио је и Приједлог допуна број 2 Споразума о финансирању између БиХ и Комисије Европских заједница у вези с хоризонталним програмом о нуклеарној безбједности и заштити од зрачења у оквиру Инструмента за претприступну помоћ у 2008. години, чиме се омогућава наставак активности и потпуна реализација овог пројекта до 30. септембра 2016. године.

Појединачни приједлози споразума биће достављени Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог споразума о финансирању /пројекат хитног опоравка од поплава/ између БиХ и Међународне асоцијације за развој у износу од 100 милиона долара.

Циљеви пројекта су покривање критичних потреба и обнављање функције инфраструктуре битне за јавне услуге и економски опоравак у подручјима погођеним поплавама.

Министарство финансија и трезора БиХ доставиће приједлог овог споразума с основама за његово закључивање Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Због потреба издвајања 1,25 милиона евра и поплава које су задесиле БиХ, Савјет министара БиХ одлучило је да БиХ не учествује на Међународном сајму "Експо" у Милану наредне године.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сојиц

08.07.2014 23:00

Којих 7, не помазе ни 77, срамота!

ОДГОВОРИТЕ