Više obroka, manje stresa

Kako da malim promenama ubrzate uspavani metabolizam i očuvate liniju. Brzina sagorevanja kalorija se usporava pet odsto na svakih deset godina života.

Zdravlje 30.06.2014 | 08:49
Više obroka, manje stresa

SPOR metabolizam je razlog zašto se nekom samo jedan slatki zalogaj viška lako „lepi“ za stomak ili butine, a kilogrami teže gube. S druge strane, oni koji imaju brz metabolizam mogu da pojedu dosta hrane, i to bogate mastima i ugljenim hidratima, i opet da se ne ugoje.

Jedan od faktora koji može da utiče na metabolizam jesu godine starosti. Jer, metabolizam se usporava otprilike pet odsto na svakih 10 godina života. Još jedan faktor od kojeg zavisi metabolizam je pol. Dokazano je da žene sagorevaju manje kalorija nego muškarci u istim godinama starosti. A veliku ulogu ima i tiroidna žlezda, koja, takođe, može da uspori metabolizam, ukoliko postoji poremećaj u njenom radu.

I pored ovih poteškoća, metabolizam se može „pogurati“ i ubrzati ako se malo više pozabavite načinom ishrane, vežbanjem i pažljivo birate namirnice.

*VIŠE MANjIH OBROKA. Treba da imate pet do šest obroka dnevno. Zabranjeno je jesti samo jednom ili dva puta tokom dana, nego češće, a manje obroke. Između tri glavna obroka morate imati užinu, kada možete pojesti, recimo, sendvič ili samo popiti čašu jogurta.

*NE PRESKAČITE DORUČAK. Istraživanja su dokazala važnost podsticanja rada metabolizma doručkom. Ako niste osoba koja ujutro ima veliki apetit, vaš doručak se može sastojati, na primer, od grčkog jogurta sa ovsenim pahuljicama. Bitno je samo da ga ne preskočite.

*NAMIRNICE. Jabuka ili grejpfrut su niskokalorični pa ih svakako preporučujemo. Hrana koja vam još može ubrzati metabolizam jesu namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, a to je morska riba, poput tune i lososa. Ovsene pahuljice i hleb od celog zrna žitarice takođe pozitivno utiču na metabolizam.

*ZAČINI. Prema nekim istraživanjima, i začini kao što su crvena ljuta papričica, čili, đumbir i crni biber, odnosno jaki začini mogu ubrzati metabolizam čak 25 odsto. Takođe tome mogu doprineti i riblje ulje, maslinovo ulje i laneno ulje i seme, pa bi bilo dobro da ih uvedete u ishranu.

*VODA. Pored hrane, potrebno je da unosite i dovoljno vode u organizam. Najbolje bi bilo da to bude dva litra, a može i više. Ovo će sigurno ubrzati vaš metabolizam. Alkohol ne biste smeli da konzumirate, kao ni slatkiše. Ako baš ne možete da ih se odreknete, neka to bude samo ponekad, nikako svakodnevno.

*PIJTE ZELENI ČAJ. Ne samo da će vam ovaj napitak dodati preko potrebne antioksidanse, već će vam dokazano ubrzati rad metabolizma. Dodatan plus je to što zeleni čaj ne sadrži kalorije, pa ga možete piti u neograničenim količinama. Samim tim dolazi i sagorevanja kalorija, te do gubitka kilograma.

*VEŽBAJTE. Za ubrzavanje metabolizma veoma je važno i vežbanje. Preporučujemo vam da radite kardio vežbe. To su vežbe kojima se puls srca ubrzava i više od 120 otkucaja u minuti. Ovde se misli na aerobik, plivanje, preskakanje konopca, vožnju bicikla ili najbolje trčanje. Ove vežbe bi trebalo da upražnjavate tri puta nedeljno. Istraživanja su pokazala da, na primer, 45 minuta vožnje biciklom mogu da podstaknu rad metabolizma za čak 12 sati.

*POKUŠAJTE DA SE OPUSTITE. Kada to kažemo mislimo da ne bi trebalo da budete izloženi stresu. To nije dobro za vaš organizam, a posebno za metabolizam. Zato kada se nađete u nekoj lošoj situaciji pokušajte da se opustite jer, u suprotonom, vaš metabolizam će biti usporen i dobićete u težini.

*PIJTE KAFU. Šoljica kafe nije samo odličan način da ubrzate jutarnje buđenje. Kofein koji se nalazi u kafi vrlo se brzo apsorbuje u krvotok, ubrzava rad srca i podstiče rad metabolizma i do tri sata nakon ispijanja kafe.

*SMEJTE SE. Naučnici su utvrdili da desetominutno smejanje svakog dana može i te kako da potpomogne izgaranju energije, a time i kalorija.

*SPAVAJTE VIŠE. Naučnici su utvrdili da postoji snažna veza između metabolizma i spavanja, a nedostatak sna ozbiljno može da uspori metabolizam.

*UNOSITE KALCIJUM I VITAMIN C. Vitamin C i kalcijum su „partneri“ koji udruženim snagama ubrzavaju metabolizam. Kalcijum ga zapravo ubrzava, a vitamin C pomaže telu da apsorbuje ovaj neophodan mineral. Niskokalorični mlečni proizvodi, tofu, losos i ovsena kaša su odlični izvori kalcijuma.

Komentari / 0

Ostavite komentar