Више оброка, мање стреса

Како да малим променама убрзате успавани метаболизам и очувате линију. Брзина сагоревања калорија се успорава пет одсто на сваких десет година живота.

Здравље 30.06.2014 | 08:49
Више оброка, мање стреса

СПОР метаболизам је разлог зашто се неком само један слатки залогај вишка лако „лепи“ за стомак или бутине, а килограми теже губе. С друге стране, они који имају брз метаболизам могу да поједу доста хране, и то богате мастима и угљеним хидратима, и опет да се не угоје.

Један од фактора који може да утиче на метаболизам јесу године старости. Јер, метаболизам се успорава отприлике пет одсто на сваких 10 година живота. Још један фактор од којег зависи метаболизам је пол. Доказано је да жене сагоревају мање калорија него мушкарци у истим годинама старости. А велику улогу има и тироидна жлезда, која, такође, може да успори метаболизам, уколико постоји поремећај у њеном раду.

И поред ових потешкоћа, метаболизам се може „погурати“ и убрзати ако се мало више позабавите начином исхране, вежбањем и пажљиво бирате намирнице.

*ВИШЕ МАЊИХ ОБРОКА. Треба да имате пет до шест оброка дневно. Забрањено је јести само једном или два пута током дана, него чешће, а мање оброке. Између три главна оброка морате имати ужину, када можете појести, рецимо, сендвич или само попити чашу јогурта.

*НЕ ПРЕСКАЧИТЕ ДОРУЧАК. Истраживања су доказала важност подстицања рада метаболизма доручком. Ако нисте особа која ујутро има велики апетит, ваш доручак се може састојати, на пример, од грчког јогурта са овсеним пахуљицама. Битно је само да га не прескочите.

*НАМИРНИЦЕ. Јабука или грејпфрут су нискокалорични па их свакако препоручујемо. Храна која вам још може убрзати метаболизам јесу намирнице богате омега 3 масним киселинама, а то је морска риба, попут туне и лососа. Овсене пахуљице и хлеб од целог зрна житарице такође позитивно утичу на метаболизам.

*ЗАЧИНИ. Према неким истраживањима, и зачини као што су црвена љута папричица, чили, ђумбир и црни бибер, односно јаки зачини могу убрзати метаболизам чак 25 одсто. Такође томе могу допринети и рибље уље, маслиново уље и ланено уље и семе, па би било добро да их уведете у исхрану.

*ВОДА. Поред хране, потребно је да уносите и довољно воде у организам. Најбоље би било да то буде два литра, а може и више. Ово ће сигурно убрзати ваш метаболизам. Алкохол не бисте смели да конзумирате, као ни слаткише. Ако баш не можете да их се одрекнете, нека то буде само понекад, никако свакодневно.

*ПИЈТЕ ЗЕЛЕНИ ЧАЈ. Не само да ће вам овај напитак додати преко потребне антиоксидансе, већ ће вам доказано убрзати рад метаболизма. Додатан плус је то што зелени чај не садржи калорије, па га можете пити у неограниченим количинама. Самим тим долази и сагоревања калорија, те до губитка килограма.

*ВЕЖБАЈТЕ. За убрзавање метаболизма веома је важно и вежбање. Препоручујемо вам да радите кардио вежбе. То су вежбе којима се пулс срца убрзава и више од 120 откуцаја у минути. Овде се мисли на аеробик, пливање, прескакање конопца, вожњу бицикла или најбоље трчање. Ове вежбе би требало да упражњавате три пута недељно. Истраживања су показала да, на пример, 45 минута вожње бициклом могу да подстакну рад метаболизма за чак 12 сати.

*ПОКУШАЈТЕ ДА СЕ ОПУСТИТЕ. Када то кажемо мислимо да не би требало да будете изложени стресу. То није добро за ваш организам, а посебно за метаболизам. Зато када се нађете у некој лошој ситуацији покушајте да се опустите јер, у супротоном, ваш метаболизам ће бити успорен и добићете у тежини.

*ПИЈТЕ КАФУ. Шољица кафе није само одличан начин да убрзате јутарње буђење. Кофеин који се налази у кафи врло се брзо апсорбује у крвоток, убрзава рад срца и подстиче рад метаболизма и до три сата након испијања кафе.

*СМЕЈТЕ СЕ. Научници су утврдили да десетоминутно смејање сваког дана може и те како да потпомогне изгарању енергије, а тиме и калорија.

*СПАВАЈТЕ ВИШЕ. Научници су утврдили да постоји снажна веза између метаболизма и спавања, а недостатак сна озбиљно може да успори метаболизам.

*УНОСИТЕ КАЛЦИЈУМ И ВИТАМИН Ц. Витамин Ц и калцијум су „партнери“ који удруженим снагама убрзавају метаболизам. Калцијум га заправо убрзава, а витамин Ц помаже телу да апсорбује овај неопходан минерал. Нискокалорични млечни производи, тофу, лосос и овсена каша су одлични извори калцијума.

Коментари / 0

Оставите коментар