Izraelci od Karleuše traže 200.000 evra

Autori hitova „Mikrofon“ i „Savršen zločin“, koje je JK obradila bez njihove dozvole, pravdu će potražiti na sudu.

Zabava 26.06.2014 | 09:32
Izraelci od Karleuše traže 200.000 evra

Izraelci će od Jelene Karleuše tražiti odštetu od 200.000 evra, saznaje “Blic”.

Iz grčke kompanije “Media Men Group Music Publishing Ltd”, koja zastupa autore originalnih pesama “Mikrofon” i “Savršen zločin”, tvrde da Jelena Karleuša nije dobila odobrenje za korišćenje i adaptaciju ovih hitova. Firma “Ricom Publishing” je licencni zastupnik pomenute grčke kompanije u Srbiji i štiti autorska prava originalnih pesama: “Alaiy”, autora Kobija Šimonija, i “Adayin Shelah” Le Birana. Kako saznajemo, advokati ove firme pokušavali su da se vansudski nagode sa Karleušom, ali ne mogu da je pronađu ni na jednoj njima poznatoj adresi, zbog čega planiraju da je tuže.

Tim povodom kontaktiran je  PR menadžera Jelene Karleuše koji, pak, tvrdi da su izraelski kompozitori poklonili svoje numere.

- Autor melodije ima pravo da proda melodiju većem broju izvođača na drugim tržištima. U nedostatku kvalitetnih melodija domaćih kompozitora, dešava se da Jelena kontaktira sa stranim autorima, koji komponuju posebno za nju ili joj ponude svoje već objavljene melodije. Takođe se dešava da se Jeleni dopadne neka melodija, za koju naknadno vrlo jednostavnom procedurom tražimo dozvolu od autora, uz uslove koji obezbeđuju obostrani interes. Ovo je u skladu sa propisima. Sa svim kompozitorima, s kojima je Jelena sarađivala, imamo ugovor i oni su potpisani na albumu kao autori. Na albumu “Diva” neke numere su nastale u saradnji sa stranim hitmejkerima kojima je bila čast da Jeleni poklone svoje melodije - objašnjava portparol.

Osim Karleuše, na udaru grčkih autora zbog plagijata su i Aca Lukas, Aco Pejović, Emina Jahović, Saša Matić, Željko Samardžić, Goga Sekulić, Šako Polumenta, Ceca Ražnatović, “Amadeus bend”, Adil, Dragana Mirković i Boban Rajović. Grci će od srpskih muzičkih zvezda tražiti odštetu od 6,1 milion evra.

Komentari / 0

Ostavite komentar