Израелци од Карлеуше траже 200.000 евра

Аутори хитова „Микрофон“ и „Савршен злочин“, које је ЈК обрадила без њихове дозволе, правду ће потражити на суду.

Забава 26.06.2014 | 09:32
Израелци од Карлеуше траже 200.000 евра

Израелци ће од Јелене Карлеуше тражити одштету од 200.000 евра, сазнаје “Блиц”.

Из грчке компаније “Медиа Мен Гроуп Мусиц Публисхинг Лтд”, која заступа ауторе оригиналних песама “Микрофон” и “Савршен злочин”, тврде да Јелена Карлеуша није добила одобрење за коришћење и адаптацију ових хитова. Фирма “Рицом Публисхинг” је лиценцни заступник поменуте грчке компаније у Србији и штити ауторска права оригиналних песама: “Алаиy”, аутора Кобија Шимонија, и “Адаyин Схелах” Ле Бирана. Како сазнајемо, адвокати ове фирме покушавали су да се вансудски нагоде са Карлеушом, али не могу да је пронађу ни на једној њима познатој адреси, због чега планирају да је туже.

Тим поводом контактиран је  ПР менаџера Јелене Карлеуше који, пак, тврди да су израелски композитори поклонили своје нумере.

- Аутор мелодије има право да прода мелодију већем броју извођача на другим тржиштима. У недостатку квалитетних мелодија домаћих композитора, дешава се да Јелена контактира са страним ауторима, који компонују посебно за њу или јој понуде своје већ објављене мелодије. Такође се дешава да се Јелени допадне нека мелодија, за коју накнадно врло једноставном процедуром тражимо дозволу од аутора, уз услове који обезбеђују обострани интерес. Ово је у складу са прописима. Са свим композиторима, с којима је Јелена сарађивала, имамо уговор и они су потписани на албуму као аутори. На албуму “Дива” неке нумере су настале у сарадњи са страним хитмејкерима којима је била част да Јелени поклоне своје мелодије - објашњава портпарол.

Осим Карлеуше, на удару грчких аутора због плагијата су и Аца Лукас, Ацо Пејовић, Емина Јаховић, Саша Матић, Жељко Самарџић, Гога Секулић, Шако Полумента, Цеца Ражнатовић, “Амадеус бенд”, Адил, Драгана Мирковић и Бобан Рајовић. Грци ће од српских музичких звезда тражити одштету од 6,1 милион евра.

Коментари / 0

Оставите коментар